Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet: 1,7 miljard uit Klimaatfonds naar windmolens op zee

Kabinet: 1,7 miljard uit Klimaatfonds naar windmolens op zee

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil voor de bouw van extra windmolens op de Noordzee voor het eerst een beroep doen op het in het coalitieakkoord afgesproken Klimaatfonds. Het gaat om een bedrag van bijna 1,7 miljard euro, bedoeld voor onder meer scheepvaartveiligheid en noodzakelijke aanpassingen in de visserijsector.

Het kabinet wil de capaciteit voor windenergie de komende jaren verdubbelen. Op de Noordzee zijn daarom drie nieuwe gebieden aangewezen, "redelijk ver uit de kust", waar honderden nieuwe windturbines worden neergezet. Daarnaast is de eerdere aanwijzing van twee andere gebieden bevestigd.

"Bij het aanwijzen van de windenergiegebieden is zorgvuldig gekeken naar de andere belangen op de Noordzee zoals scheepvaart, visserij, natuur en Defensie", zegt klimaat- en energieminister Jetten. De kosten die de overheid daarvoor maakt, wil het kabinet betalen uit het Klimaatfonds van in totaal 35 miljard euro.

Schepen

Dat geld is bijvoorbeeld bestemd voor maatregelen om te voorkomen dat schepen bij zwaar weer in een windpark terechtkomen en daar ongelukken maken. Ook worden vissers gecompenseerd omdat zij in een minder groot deel van de Noordzee hun werk kunnen blijven doen.

Deze stap maakt de weg vrij voor windparken met een totale capaciteit van 10,7 gigawatt, genoeg om miljoenen huishoudens van groene stroom te voorzien. De parken worden de komende acht jaar gebouwd. Er komen aanbestedingsprocedures waarin bedrijven kunnen aangeven tegen welke voorwaarden zij dat willen doen.

Mijlpaal

"Dit is een belangrijke mijlpaal in de transitie naar meer duurzame energie", zegt Jetten. Het is de bedoeling dat windenergie in 2030 de belangrijkste bron van elektriciteit is, met een totale opwekcapaciteit van 21 gigawatt.

In 2040 moet de gehele energieproductie klimaatneutraal zijn. Het gebruik van fossiele brandstoffen moet dan zijn beëindigd. Behalve naar zonne- en windenergie kijkt het kabinet daarbij ook naar de bouw van nieuwe kerncentrales.

Meer uit Binnenland

Schade door vuurwerk bij woning in Schiedam

SCHIEDAM (ANP) - Bij een woning in Schiedam is in de nacht van vrijdag op zaterdag vermoedelijk vuurwerk ontploft. De ontploffing heeft lichte schade veroorzaakt aan de brievenbus, meldt de politie. Het incident was aan de Maasdamsestraat in Schiedam-Zuid. De politie roept getuigen op zich te melden.

1 uur geleden
Tropische temperaturen verwacht in Nederland dit weekend

DEN HAAG (ANP) - In Nederland worden tropische temperaturen verwacht. Dit weekend kan het rond de 30 graden worden. Aan het strand en in het noordelijk kustgebied komt de voorspelling uit op rond de 25 graden.

1 uur geleden
Brandweer nog hele nacht bezig met blussen enorme brand Ter Aar

TER AAR (ANP) - De brand in meerdere bedrijfspanden in Ter Aar (Zuid-Holland) is na middernacht nog altijd niet onder controle. Een woordvoerder van de brandweer meldt dat het nog de hele nacht gaat duren om het vuur te blussen. De brand en de rookwolken zijn volgens hem nog altijd niet afgenomen. Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers.

4 uur geleden
Journalistieke prijzen voor artikelen over gaswinning Groningen

AMSTERDAM (ANP) - De Loep 2022, prijs voor de beste onderzoeksjournalistiek, gaat naar de artikelen van NRC en Dagblad van het Noorden (DVHN) over de gaswinning in Groningen en de parlementaire enquête. De producties hebben in de categorie Controlerende onderzoeksjournalistiek gewonnen. Alle winnaars van de Loep 2022 zijn vrijdag op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek bekendgemaakt.

6 uur geleden
Voorzitter Geel legt functie mensenrechtencollege tijdelijk neer

DEN HAAG (ANP) - Jacobine Geel legt haar functie als voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens (CvRM) tijdelijk neer. Ze doet dat, schrijft ze in een brief aan collega's, omdat ze ze ziek is geworden van de situatie die is ontstaan na een melding van intimidatie, discriminatie en vriendjespolitiek over haar. Ze ervaart de situatie als onveilig.

7 uur geleden
Kabinet vreest dat landen hun greep op het internet vergroten

DEN HAAG (ANP) - Het internet moet een publieke plek blijven waar niet alleen landen de regels bepalen, vindt het kabinet. Daarom probeert onder anderen minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) te voorkomen dat de Verenigde Naties (VN) het gezag op internet naar zich toe trekken, zoals landen als China en Rusland willen. Dat staat in de internationale cyberstrategie die hij samen met andere kabinetsleden naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

9 uur geleden
Weer hoogst mogelijke celstraf geëist tegen Martien R.

DEN BOSCH (ANP) - Tegen de vermeende drugs- en wapenhandelaar Martien R. uit Oss is vrijdag in hoger beroep bij het gerechtshof in Den Bosch opnieuw zestien jaar cel geëist. Een hogere straf is voor de feiten waarvan hij is verdacht niet mogelijk.

10 uur geleden