
Kabinet: 1,7 miljard uit Klimaatfonds naar windmolens op zee
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil voor de bouw van extra windmolens op de Noordzee voor het eerst een beroep doen op het in het coalitieakkoord afgesproken Klimaatfonds. Het gaat om een bedrag van bijna 1,7 miljard euro, bedoeld voor onder meer scheepvaartveiligheid en noodzakelijke aanpassingen in de visserijsector.
Het kabinet wil de capaciteit voor windenergie de komende jaren verdubbelen. Op de Noordzee zijn daarom drie nieuwe gebieden aangewezen, "redelijk ver uit de kust", waar honderden nieuwe windturbines worden neergezet. Daarnaast is de eerdere aanwijzing van twee andere gebieden bevestigd.
"Bij het aanwijzen van de windenergiegebieden is zorgvuldig gekeken naar de andere belangen op de Noordzee zoals scheepvaart, visserij, natuur en Defensie", zegt klimaat- en energieminister Jetten. De kosten die de overheid daarvoor maakt, wil het kabinet betalen uit het Klimaatfonds van in totaal 35 miljard euro.
Schepen
Dat geld is bijvoorbeeld bestemd voor maatregelen om te voorkomen dat schepen bij zwaar weer in een windpark terechtkomen en daar ongelukken maken. Ook worden vissers gecompenseerd omdat zij in een minder groot deel van de Noordzee hun werk kunnen blijven doen.
Deze stap maakt de weg vrij voor windparken met een totale capaciteit van 10,7 gigawatt, genoeg om miljoenen huishoudens van groene stroom te voorzien. De parken worden de komende acht jaar gebouwd. Er komen aanbestedingsprocedures waarin bedrijven kunnen aangeven tegen welke voorwaarden zij dat willen doen.
Mijlpaal
"Dit is een belangrijke mijlpaal in de transitie naar meer duurzame energie", zegt Jetten. Het is de bedoeling dat windenergie in 2030 de belangrijkste bron van elektriciteit is, met een totale opwekcapaciteit van 21 gigawatt.
In 2040 moet de gehele energieproductie klimaatneutraal zijn. Het gebruik van fossiele brandstoffen moet dan zijn beëindigd. Behalve naar zonne- en windenergie kijkt het kabinet daarbij ook naar de bouw van nieuwe kerncentrales.
Meer uit Binnenland
LEEUWARDEN (ANP) - De organisatie van de hardloopwedstrijd LOOP Leeuwarden bevestigt dat een deelnemer is overleden. De organisatie meldt op sociale media dat tijdens de halve marathon "meerdere incidenten" zijn geweest en dat ze door de hulpdiensten is geïnformeerd dat één persoon is overleden.
54 minuten geledenBASEL (ANP) - In Basel is zondagmiddag het Eurovisie Songfestival officieel begonnen. In de Zwitserse stad vindt een openingsceremonie plaats met de 'langste loper' in de geschiedenis van het evenement.
4 uur geledenLIVO (ANP) - De zoektocht naar de Nederlandse toerist die sinds eind april vermist is in de Noord-Italiaanse regio Como is zondagochtend hervat, melden lokale Italiaanse media. Er wordt onder meer gezocht met drones en een helikopter.
4 uur geledenLEEUWARDEN (ANP) - Hardloopevenement LOOP Leeuwarden heeft de 5 en 10 kilometer zondag afgelast "in verband met de veiligheid van de deelnemers", meldt de organisatie op Instagram. "Door de incidenten tijdens de halve marathon is de druk op de medische zorg zo intensief geworden dat de veiligheid van deelnemers aan LOOP Leeuwarden in het gedrang komt."
5 uur geledenALPHEN/ETTEN-LEUR (ANP) - Politieagenten zijn zaterdag gewond geraakt bij twee incidenten, in Alphen en in Etten-Leur (Noord-Brabant).
6 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De brand aan de Kelloggplaats in Rotterdam-Ommoord is onder controle. De meeste bewoners van het getroffen appartementencomplex mogen weer terugkeren, nu de brandweer metingen heeft verricht op onder meer koolmonoxide. Enkele mensen kunnen nog niet naar huis omdat hun appartement schade heeft opgelopen, meldt de brandweer.
11 uur geledenROTTERDAM (ANP) - In een appartementencomplex aan de Kelloggplaats in Rotterdam is zondagochtend vroeg een uitslaande brand uitgebroken, aldus de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. De hulpdiensten zijn massaal uitgerukt. Ook door de rook in het hele pand was het noodzakelijk om extra voertuigen in te zetten.
14 uur geleden