Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kaasverkopen helpen FrieslandCampina aan meer winst

Kaasverkopen helpen FrieslandCampina aan meer winst

AMERSFOORT (ANP) - Zuivelbedrijf FrieslandCampina heeft vorig jaar meer winst gemaakt op een lagere omzet. Het bedrijf verdiende vooral meer geld met producten met "toegevoegde waarde" zoals kaas, en minder met basisproducten zoals melkpoeder en boter.

Het bedrijf zag de omzet met 2,2 procent dalen tot 11,3 miljard euro. Die daling was onder meer het gevolg van de mindere aanvoer van melk. Dat komt deels doordat er minder melkveebedrijven bij FrieslandCampina aangesloten zijn. Verder werd gestopt met huismerkproducten die niet winstgevend waren.

De omzet van merkproducten steeg in totaal met 3,1 procent. De zogeheten Consumer Dairy-merken zagen de opbrengsten met 5,4 procent stijgen. Bij de kaasmerken was sprake van bijna 9 procent meer omzet.

Creamy Creation

Het bedrijfsresultaat van de onderneming steeg met ruim een kwart tot 432 miljoen euro. De stijging komt vooral door de eerdere verkoop van roomlikeurproducent Creamy Creation en de verkoop van het aandelenbelang in Koninklijke CSK Food Enrichment. Exclusief die inkomsten steeg het bedrijfsresultaat evengoed met 7 procent. Dat was de eerste stijging in vier jaar tijd voor het bedrijf. De nettowinst viel met 278 miljoen euro ruim een derde hoger uit.

In de thuismarkten Nederland, Duitsland en België stonden groei en winstgevendheid wel onder druk. De melkprijs voor de leden-melkveehouders over 2019 steeg met 1,4 procent naar 37,95 euro per 100 kilo melk. Werd aan aanvullende leveringsvoorwaarden voldaan, gingen de prijzen met 3,6 procent omhoog tot 40 euro voor 100 kilo.

Topman Hein Schumacher wijst erop dat stappen die eerder zijn gezet om de bedrijfsvoering te stroomlijnen zich uitbetalen. Hij benadrukte dat sprake is van een uitdagende markt door geopolitieke ontwikkelingen en de tegenwind die werd ondervonden in de tweede helft van het jaar door de onrust in Hongkong. De resultaten zijn volgens hem een aanmoediging om door te gaan op de ingeslagen weg.

Meer uit Financieel

McDonald's wil weer vestigingen openen in Oekraïne

CHICAGO (ANP/RTR) - McDonald's wil de komende maanden weer restaurants openen in Oekraïne. Die beslissing volgt op verzoeken van personeel in het door Rusland binnengevallen land om weer aan het werk te kunnen, zegt internationaal directer Paul Pomroy.

13 minuten geleden
IAO: werkgelegenheid jongeren nog niet op niveau van voor corona

GENÈVE (ANP/BELGA) - De wereldwijde werkgelegenheid voor jongeren zit nog niet op het niveau van voor corona. Dat blijkt uit een rapport van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO), die is verbonden aan de Verenigde Naties. Zo blijken jongeren meer dan andere leeftijdsgroepen de dupe van de coronapandemie.

1 uur geleden
Verkoop stekkerauto's sterk gestegen, veel verkopen in China

READING (ANP) - De verkoop van elektrische auto's en plug-inhybrides lag in de eerste zes maanden van dit jaar twee derde hoger dan vorig jaar. Dat meldt onderzoeksbureau Canalys, dat stelt dat er wereldwijd 4,2 miljoen stekkerauto's de showroom verlieten. Meer dan de helft daarvan werd in China verkocht.

1 uur geleden
ING: flinke daling huizenprijzen vooralsnog minder waarschijnlijk

AMSTERDAM (ANP) - Het is op dit moment waarschijnlijker dat de huizenprijzen stabiliseren dan dat de prijzen komende tijd flink omlaag gaan. Dat schrijven economen van ING in een nieuw rapport over de woningmarkt.

1 uur geleden
Scholz belooft Duitsers te helpen met hoge energierekening

BERLIJN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft beloofd met een nieuw pakket maatregelen te komen, waaronder een belastingverlichting, om mensen te helpen die worstelen met de sterk gestegen energierekeningen als gevolg van het gasconflict met Rusland. "Burgers kunnen erop rekenen dat we ze niet in de steek laten", zei Scholz donderdag tegen journalisten in Berlijn.

1 uur geleden
Havenwerkers Rotterdam solidair met stakende Britse collega's

ROTTERDAM (ANP) - Havenwerkers in Rotterdam tonen zich solidair met collega's in de grote Britse containerhaven Felixstowe waar binnenkort waarschijnlijk meer dan een week wordt gestaakt. Dat betekent volgens vakbondsbestuurder Niek Stam van FNV dat schepen die eigenlijk naar de grootste containerhaven van het Verenigd Koninkrijk wilden, niet zomaar naar Rotterdam kunnen uitwijken. Hij maakt zich er hard voor dat havenarbeiders hier die "besmette schepen" niet zullen lossen.

2 uur geleden
Forse koerssprong Aegon na resultaten, NN onderaan in AEX

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index heeft donderdag het hoofd boven water gehouden dankzij een forse koerssprong van Aegon. De verzekeraar leed in het tweede kwartaal een flink verlies, maar dat kwam volgens topman Lard Friese vooral door eenmalige lasten in de Verenigde Staten. Het concern presteerde ondanks de turbulente tijden goed en is ook positiever geworden over de ontwikkelingen in de rest van het jaar. Aegon was met een koerswinst van bijna 9 procent de grote winnaar bij de hoofdfondsen.

3 uur geleden