Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kaasverkopen helpen FrieslandCampina aan meer winst

Kaasverkopen helpen FrieslandCampina aan meer winst

AMERSFOORT (ANP) - Zuivelbedrijf FrieslandCampina heeft vorig jaar meer winst gemaakt op een lagere omzet. Het bedrijf verdiende vooral meer geld met producten met "toegevoegde waarde" zoals kaas, en minder met basisproducten zoals melkpoeder en boter.

Het bedrijf zag de omzet met 2,2 procent dalen tot 11,3 miljard euro. Die daling was onder meer het gevolg van de mindere aanvoer van melk. Dat komt deels doordat er minder melkveebedrijven bij FrieslandCampina aangesloten zijn. Verder werd gestopt met huismerkproducten die niet winstgevend waren.

De omzet van merkproducten steeg in totaal met 3,1 procent. De zogeheten Consumer Dairy-merken zagen de opbrengsten met 5,4 procent stijgen. Bij de kaasmerken was sprake van bijna 9 procent meer omzet.

Creamy Creation

Het bedrijfsresultaat van de onderneming steeg met ruim een kwart tot 432 miljoen euro. De stijging komt vooral door de eerdere verkoop van roomlikeurproducent Creamy Creation en de verkoop van het aandelenbelang in Koninklijke CSK Food Enrichment. Exclusief die inkomsten steeg het bedrijfsresultaat evengoed met 7 procent. Dat was de eerste stijging in vier jaar tijd voor het bedrijf. De nettowinst viel met 278 miljoen euro ruim een derde hoger uit.

In de thuismarkten Nederland, Duitsland en België stonden groei en winstgevendheid wel onder druk. De melkprijs voor de leden-melkveehouders over 2019 steeg met 1,4 procent naar 37,95 euro per 100 kilo melk. Werd aan aanvullende leveringsvoorwaarden voldaan, gingen de prijzen met 3,6 procent omhoog tot 40 euro voor 100 kilo.

Topman Hein Schumacher wijst erop dat stappen die eerder zijn gezet om de bedrijfsvoering te stroomlijnen zich uitbetalen. Hij benadrukte dat sprake is van een uitdagende markt door geopolitieke ontwikkelingen en de tegenwind die werd ondervonden in de tweede helft van het jaar door de onrust in Hongkong. De resultaten zijn volgens hem een aanmoediging om door te gaan op de ingeslagen weg.

Meer uit Financieel

Brand afvalverwerker AVR raakt warmtelevering Eneco en Vattenfall

ROTTERDAM (ANP) - De grote brand bij afvalverwerker AVR in Rotterdam heeft de levering van warmte aan duizenden woningen geraakt. Energiebedrijven Vattenfall en Eneco gebruiken normaal gesproken de restwarmte die vrijkomt bij de afvalinstallatie voor hun warmtenetten in de stad, maar door de brand is dat nu gestopt. Ze zijn daarom overgestapt op een noodoplossing, laten woordvoerders van de bedrijven weten.

39 minuten geleden
Onderzoek: Philips verzweeg duizenden klachten slaapapneu-affaire

AMSTERDAM (ANP) - Philips heeft sinds 2010 duizenden klachten van patiënten over defecte slaapapneu-apparaten achtergehouden voor de Amerikaanse toezichthouder FDA. Ook heeft het medisch-technologisch concern nagelaten sterfgevallen te onderzoeken van mensen die gebruikmaakten van de apparaten. Dat meldt NRC op basis van data-onderzoek, dat de krant uitvoerde met onderzoekscollectief ProPublica, de Amerikaanse krant de Pittsburgh Post-Gazette en studenten van de Northwestern University in Chicago.

46 minuten geleden
Ook ASR geraakt door uitspraken gerechtshof rond 'woekerpolis'

AMSTERDAM (ANP) - ASR heeft woensdagochtend zo'n 7 procent aan beurswaarde verloren na een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag op dinsdag. De precieze inhoud van die uitspraak is onbekend. Maar de verzekeraar schrijft op zijn website dat het de zaak betreft van vereniging Woekerpolis.nl over drie beleggingsverzekeringen van Aegon, waarvan ASR onlangs de Nederlandse activiteiten overnam.

1 uur geleden
Handel aandeel NN kort stilgelegd na koersklap om 'woekerpolis'

AMSTERDAM (ANP) - De handel in het aandeel NN op de beurs in Amsterdam is woensdagochtend tijdelijk stilgelegd. De koers van de verzekeraar daalde in korte tijd 14 procent als reactie op een nadelige uitspraak van het gerechtshof Den Haag over beleggingsverzekeringen die NN jarenlang aanbood.

2 uur geleden
Aandeel Onward wint op Damrak na melding succes bij dwarslaesie

AMSTERDAM (ANP) - Het Eindhovense medisch-technologisch bedrijf Onward Medical is woensdagochtend op de aandelenbeurs in Brussel omhoog geschoten. Het bedrijf werkt aan technologie die mensen met een dwarslaesie weer moet helpen bewegen en meldde een succes. De algehele stemming op de beurs was voorzichtig positief.

3 uur geleden
Warme septemberdagen zitten najaarsverkoop H&M dwars

STOCKHOLM (ANP) - Modewinkelconcern H&M heeft last van het warme septemberweer in grote delen van Europa. Door de vaak zomerse temperaturen kopen klanten minder kleding uit de najaarscollectie, wat heeft bijgedragen aan een daling van de verkoopcijfers.

3 uur geleden
Aandacht voor NN en Onward Medical op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar NN en medisch-technologisch bedrijf Onward Medical weten woensdag de aandacht op zich gericht bij het begin van de handel op de aandelenbeurs in Amsterdam. NN kreeg een tegenvaller te verwerken bij het gerechtshof Den Haag, dat oordeelde dat de verzekeraar jarenlang te veel kosten in rekening heeft gebracht bij klanten met een beleggingsverzekering. Onward Medical meldde juist een succes bij de ontwikkeling van zijn technologie om mensen met een dwarslaesie te helpen.

4 uur geleden