Kaaimaneilanden op zwarte lijst belastingparadijzen
BRUSSEL (ANP) - De EU-ministers van Financiën hebben de Kaaimaneilanden op de zwarte lijst van belastingparadijzen gezet. De drie eilanden in de Caraïbische Zee zijn een Brits overzees gebied. Het besluit komt nog geen drie weken na de brexit. Tot eind dit jaar geldt een transitieperiode waarin de Britten wel de EU-regels volgen maar ze geen stemrecht meer hebben. Ook Palau, Panama en de Seychellen werden aan de EU-lijst toegevoegd.
Op de zwarte lijst, die in december 2017 voor het eerst werd opgesteld, staan alleen landen en gebieden buiten de Europese Unie. Het gaat om landen en regio's waar de autoriteiten (bijna) geen vennootschapsbelasting heffen, niet transparant zijn en onwelwillend staan tegenover de strijd tegen belastingontwijking. De andere die al op de zwarte lijst stonden zijn Fiji, Amerikaans Samoa, Guam, de Amerikaanse Maagdeneilanden, Oman, Trinidad en Tobago, Vanuatu en Samoa.
Van de landen wordt verwacht dat ze hun fiscale wetgeving aanpassen aan Europese eisen om risico’s als belastingontwijking en oneerlijke fiscale concurrentie aan te pakken.
Europese belastingparadijzen
Volgens Oxfam Novib blijft de zwarte lijst in gebreke, ondanks de toevoeging van Kaaimaneilanden, "een van de grootste en belangrijkste belastingparadijzen ter wereld", stelt de ontwikkelingsorganisatie. "De Europese Unie moet dringend haar criteria versterken. Het feit dat een land als Bermuda eraan ontsnapt is absurd.’’
Ook heeft Oxfam kritiek op het feit dat alleen landen buiten de EU in aanmerking komen voor de lijst. "Europese belastingparadijzen, waaronder Cyprus, Ierland, Luxemburg, Malta en Nederland, moeten eveneens worden aangepakt."
Meer uit Financieel
AUSTIN (ANP/RTR) - Tesla roept opnieuw duizenden Cybertrucks terug in de Verenigde Staten. Het is de derde keer in ongeveer een half jaar dat de Amerikaanse autofabrikant dit doet. Dit keer gaat het om ruim 27.000 exemplaren, de meeste auto's van het futuristisch ogende model die in de VS zijn verkocht.
5 minuten geledenBRUSSEL (ANP) - Belangenorganisaties voor luchtvaartmaatschappijen en luchthavens hebben met afgrijzen gereageerd op mediaberichten over extra ticketbelastingen in Frankrijk. De Franse regering zou met zo'n luchtvaarttaks 1 miljard euro willen ophalen, als onderdeel van de belastingplannen van premier Michel Barnier om de begroting op orde te krijgen.
1 uur geledenAMSTELVEEN (ANP) - De vakbond voor cabinepersoneel, VNC, maakt zich geen zorgen dat bij KLM mogelijk banen verdwijnen door de maatregelen om kosten terug te dringen en de financiën van de luchtvaartmaatschappij te verbeteren. KLM wil daarbij onder meer de organisatie vereenvoudigen en onderzoeken in hoeverre het mogelijk is dubbele functies samen te voegen.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De pakketbezorgers DHL en PostNL passen hun duurzaamheidsclaims aan na actie van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De ACM deed onderzoek naar de claims van de drie grootste pakketbezorgers van Nederland. DHL en PostNL zeggen nu dat ze gaan stoppen met het gebruik van bepaalde claims die de indruk wekken dat het verzenden van een pakket geen negatieve impact heeft op het milieu. DPD had intussen al claims verwijderd of aangepast.
2 uur geledenAMSTELVEEN (ANP) - Het is nog niet zeker of passagiers op Europese vluchten van KLM binnenkort moeten betalen voor een snack of drankje aan boord. Dat meldt een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij. KLM maakte donderdagochtend bekend het cateringaanbod aan boord te onderzoeken om op termijn jaarlijks minimaal 100 miljoen euro aan extra inkomsten te realiseren.
2 uur geledenESSEN (ANP/DPA) - De grootste beurs voor bord- en kaartspellen ter wereld in het Duitse Essen die donderdag is geopend voor het publiek, verwacht dit jaar een recordaantal bezoekers te verwelkomen. Volgens de organisatoren van Spiel Essen worden er op de eerste drie dagen 200.000 bezoekers uit binnen- en buitenland verwacht op de beurs. Het evenement duurt tot en met zondag en de kaarten voor donderdag zijn volledig uitverkocht.
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het is nog steeds nodig en redelijk om stevige loonsverhogingen af te dwingen, zegt vakbond CNV over de gestegen cao-lonen in Nederland. Eerder op donderdag meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat de cao-lonen in het derde kwartaal gemiddeld 6,8 procent zijn gestegen op jaarbasis. Daarmee evenaarden de lonen volgens het statistiekbureau de grootste stijging in ruim veertig jaar.
3 uur geleden