Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kaag: zo nodig zonder Hongarije minimum winstbelasting invoeren

Kaag: zo nodig zonder Hongarije minimum winstbelasting invoeren

PRAAG (ANP) - De EU-landen moeten zo nodig een minimumtarief voor winstbelasting van 15 procent zonder Hongarije invoeren, vindt minister Sigrid Kaag (Financiën). Het land blokkeert een richtlijn over een Europees minimumtarief voor grote multinationals, ondanks een akkoord in internationaal verband. "Het is belangrijk dat we dat besluit zo spoedig mogelijk naleven", aldus Kaag. Ze bespreekt in Praag met andere ministers van Financiën onder meer het Europese belastingbeleid.

Steeds meer ministers hebben hun geduld met Hongarije over de kwestie verloren en roepen op tot andere maatregelen. Voor de invoering van een EU-richtlijn voor een minimaal belastingtarief is instemming van alle 27 landen nodig maar er bestaat ook een procedure die, als minstens negen landen meedoen, versterkte samenwerking heet. De Duitse minister Christian Lindner zei in Praag dat zijn land nationale wetgeving voor het minimumtarief zal invoeren als er geen Europese oplossing komt.

Zijn Franse collega Bruno Le Maire zei dat de versterkte samenwerking een oplossing kan zijn. "Maar als dat niet mogelijk zou zijn dan moeten we alle opties bekijken, ook nationale." Hij wond zich erg op over de situatie die Hongarije heeft veroorzaakt. "Ik werk nu al vijf jaar keihard aan een Europees minimumtarief voor winstbelasting. We moeten nu niet meer praten maar uitvoeren, en niet later dan volgend jaar."

Internationale afspraken

Nederland is in principe voorstander van het vetorecht bij belastingzaken, erkent Kaag. Maar in dit geval "ondermijnt" Hongarije volgens haar de internationale afspraken over hervorming van het internationale belastingstelsel, met als doel belastingontwijking en -ontduiking tegen te gaan. Dat akkoord is door bijna 140 landen waaronder Hongarije gesloten. Er is in opgenomen dat multinationals met een jaaromzet van 750 miljoen euro of meer nergens ter wereld minder dan 15 procent belasting mogen betalen. "Het is belangrijk dat we dit nu goed afhandelen en dat we ons niet klem laten zetten door de wensen van één bijzondere lidstaat", aldus Kaag.

In juni deed premier Mark Rutte op een EU-top in Brussel nog zijn beklag over het plotselinge verzet van Hongarije tegen de invoering van een minimumtarief voor winstbelasting. Dat deed het land een week voor de top tijdens een vergadering van de EU-ministers van Financiën in Brussel, minuten nadat Polen na maanden zijn veto tegen de plannen juist introk. Voordien had Boedapest geen bezwaren opgeworpen.

Meer uit Politiek

‘Nederlandse’ VN-Waterconferentie eindigt met 700 toezeggingen

NEW YORK (ANP) - Tijdens de VN-Waterconferentie van de afgelopen dagen, mede georganiseerd door Nederland, hebben landen en organisaties ongeveer zevenhonderd toezeggingen gedaan voor hoe zij beter omgaan met water. De toezeggingen zijn gebundeld in een "actieagenda", die als inbreng dient voor de klimaattop in de Verenigde Arabische Emiraten later dit jaar.

1 dag geleden
Yeşilgöz na advies: geen reden voor vervolging collega Wiersma

DEN HAAG (ANP) - Minister van Justitie Dilan Yeşilgöz geeft geen opdracht om een strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar minister Dennis Wiersma voor Primair en Voortgezet Onderwijs. Procureur-Generaal (PG) bij de Hoge Raad Edwin Bleichrodt heeft gekeken naar de aangifte die tegen Wiersma was gedaan, en ziet geen aanknopingspunten voor vervolging. Het is nu aan de Tweede Kamer.

1 dag geleden
VVD boos: Rotterdamse terrassen niet open op Koningsdag

ROTTERDAM (ANP) - Rotterdamse horecazaken kunnen tijdens Koningsdag op 27 april en ook tijdens de Rotterdam Marathon op zondag 16 april geen gasten op hun terrassen ontvangen. Ondernemers die bij de gemeente een terrasvergunning hebben aangevraagd en gekregen, bemerkten dat de vergunning pas vanaf 15 mei ingaat.

1 dag geleden
Yeşilgöz: begin aan transitie bij Landelijke Eenheid politie

DEN HAAG (ANP) - De politie kan beginnen met de grote verbouwing van de Landelijke Eenheid. Naar aanleiding van verschillende rapporten zijn plannen gemaakt voor de transitie en daar kan mee begonnen worden, schrijft minister van Justitie Dilan Yeşilgöz aan de Tweede Kamer. Ze spreekt van "een meerjarige, complexe en omvangrijke opgave".

1 dag geleden
60 uur taakstraf en week voorwaardelijk voor Gideon van Meijeren

DEN HAAG (ANP) - Kamerlid Gideon van Meijeren van Forum voor Democratie is vrijdagmiddag veroordeeld tot een taakstraf van zestig uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een week. Hij was niet bij zijn strafzaak aanwezig.

1 dag geleden
Minister Kaag ziet tegenvallers in aanloop naar voorjaarsnota

DEN HAAG (ANP) - In het kabinet beginnen volgende week de gesprekken over de voorjaarsnota. Minister Sigrid Kaag (Financiën) spreekt dan met ministers over de lopende begroting. Ze zei vrijdag vooral tegenvallers te zien. "We leven in heel onzekere tijden."

1 dag geleden
FVD'er Gideon van Meijeren blijft weg bij politierechter

DEN HAAG (ANP) - Kamerlid Gideon van Meijeren van Forum voor Democratie is vrijdagmiddag niet komen opdagen bij de politierechter in Den Haag. Hij heeft zich bij de rechtbank afgemeld, bleek bij aanvang van de zitting. De zaak wordt nu zonder hem behandeld.

1 dag geleden