Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kaag ziet weinig opties voor snelle compensatie koopkracht

Kaag ziet weinig opties voor snelle compensatie koopkracht

DEN HAAG (ANP) - De kans is klein dat het kabinet huishoudens snel kan gaan compenseren voor de sterk gestegen prijzen, als het al tot compensatie komt. Minister Sigrid Kaag (Financiën) heeft "weinig knoppen om aan te draaien" om dit jaar nog iets te kunnen betekenen voor mensen die door de hoge prijzen in de knel komen. "We kunnen weinig betekenen voor de koopkrachtcijfers van dit jaar", zegt ze na afloop van de ministerraad.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde vrijdag dat Nederlanders in 2022 bijna het dubbele gaan betalen voor hun energie dan een jaar eerder. Voor een huishouden met een gemiddeld verbruik betekent dat een stijging van ruim 1300 euro op jaarbasis. Ook voelen veel mensen de inflatie in hun portemonnee. De prijzen van boodschappen en brandstof stijgen al langere tijd. In januari bedroeg de inflatie meer dan 6 procent. Kaag noemt de inflatie "een enorme dreun".

Voor dit jaar biedt de begroting heel weinig ruimte om nog iets te kunnen voor huishoudens die het zwaar hebben, zegt ze. Veel besluiten daarover liggen al vast. Ook is het allerminst zeker dat het kabinet voor de volgende begroting geld uittrekt voor compensatie. De rekening daarvoor moet namelijk ergens terechtkomen, bijvoorbeeld bij latere generaties, aldus Kaag. "Dat is het eerlijke verhaal."

Eerst wil de minister wachten op meer cijfers over de economie in het geheel. Dit macro-economische beeld krijgt het kabinet begin maart. "Het is belangrijk dat we eerst een doorrekening hebben, dan weet je wie geraakt wordt." Na maart komt er volgens Kaag "een brede weging". In april of mei komt het kabinet met de voorjaarsnota, waarin de verwachte inkomsten en uitgaven staan. Tot die tijd zal er zeker geen compensatie komen. "Haast is een slechte raadgever", aldus Kaag. "We gaan niet over één nacht ijs."

De minister begrijpt dat mensen zich zorgen maken en zegt oog te hebben voor huishoudens die niet kunnen rondkomen. "We zijn daar niet doof of blind voor." Maar ze benadrukt nu geen geruststelling te kunnen bieden. "Dan moeten we namelijk gelijk zeggen dat er een oplossing komt."

Meer uit Binnenland

Rover hoopt op reizigersvriendelijke acties in treinen

AMERSFOORT (ANP) - Reizigersvereniging Rover hoopt op reizigersvriendelijke acties in treinen, nu NS de vakbonden niet tegemoet is gekomen voor een nieuwe cao. De vakbonden hebben daarop aangekondigd te zullen actievoeren en dreigen ook met stakingen. "Staken is natuurlijk hun goed recht maar het gaat hier wel om een essentiële sector waar vele reizigers gebruik van maken. We hopen dat ze eruit komen voordat het zover komt", aldus Freek Bos, voorzitter van Rover.

7 uur geleden
Brandweer roept op om bermen met spoed te maaien

ARNHEM (ANP) - Brandweer Nederland roept alle gemeenten, Rijkswaterstaat en de provincies op om wegbermen in de buurt van natuurgebieden met spoed te maaien en het maaisel op te ruimen. Dat is nodig omdat het risico op natuurbranden op dit moment fors verhoogd is door de aanhoudende droogte. Bermbeheerders moeten ook losliggende takken en dor hout in de wegbermen opruimen.

9 uur geleden
Politie krijgt vier tips over zedendelict 7-jarig meisje Heerenveen

HEERENVEEN (ANP) - De politie heeft vier tips ontvangen over een zedendelict waarbij een 7-jarig meisje begin augustus slachtoffer werd. Het delict vond plaats in het recreatiegebied De Heide in Heerenveen. De tips hebben nog niet geleid tot het aanhouden van een verdachte, meldt de politie vrijdag.

13 uur geleden
Meer dan 1500 mensen willen in geboortehuis Johan Cruijff wonen

AMSTERDAM (ANP) - Meer dan 1500 mensen hebben interesse in de woning in Amsterdam-Oost waar Johan Cruijff is opgegroeid. Volgens een woordvoerder van Ymere zijn er in totaal 1543 reacties binnengekomen op de sociale huurwoning van 62 vierkante meter in Betondorp. "Dat is ruim zeven keer meer dan gebruikelijk voor een huis als dit."

13 uur geleden
Onherstelbare natuurschade dreigt in Twente en Salland

ALMELO (ANP) - In Twente en een deel van Salland in Overijssel dreigt onherstelbare natuurschade te ontstaan door de droogte. Daarom heeft waterschap Vechtstromen vrijdag een sproeiverbod ingesteld voor de kwetsbare natuurgebieden en voor een zone van 200 meter rondom deze gebieden. Het schap kan op de hoge zandgronden geen water aanvoeren vanuit het IJsselmeer, zodat de natuur afhankelijk is van grondwater en regenval.

14 uur geleden
Eerste regionale hittegolf van het jaar een feit

HUPSEL (ANP) - De eerste regionale hittegolf van 2022 is een feit, meldt Weeronline. Om 11.30 uur werd het in Hupsel in de Achterhoek 30,1 graden en daarmee is aan de definitie van een hittegolf voldaan. De laatste regionale hittegolf dateert van half juni 2021, dat was in Limburg en delen van Brabant.

14 uur geleden
Steeds meer noodpompen om water in Nederland te verdelen

TIEL (ANP) - Waterbeheerders plaatsen steeds meer noodpompen langs rivieren en kanalen om te zorgen voor voldoende, liefst stromend water in het achterland. Door de droogte, de lage rivierwaterstanden en de hoge temperaturen vallen steeds meer beken, plassen en sloten droog. De natuur en landbouwers hebben daar ernstig onder te lijden.

14 uur geleden