Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kaag ziet weinig opties voor snelle compensatie koopkracht

Kaag ziet weinig opties voor snelle compensatie koopkracht

DEN HAAG (ANP) - De kans is klein dat het kabinet huishoudens snel kan gaan compenseren voor de sterk gestegen prijzen, als het al tot compensatie komt. Minister Sigrid Kaag (Financiën) heeft "weinig knoppen om aan te draaien" om dit jaar nog iets te kunnen betekenen voor mensen die door de hoge prijzen in de knel komen. "We kunnen weinig betekenen voor de koopkrachtcijfers van dit jaar", zegt ze na afloop van de ministerraad.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde vrijdag dat Nederlanders in 2022 bijna het dubbele gaan betalen voor hun energie dan een jaar eerder. Voor een huishouden met een gemiddeld verbruik betekent dat een stijging van ruim 1300 euro op jaarbasis. Ook voelen veel mensen de inflatie in hun portemonnee. De prijzen van boodschappen en brandstof stijgen al langere tijd. In januari bedroeg de inflatie meer dan 6 procent. Kaag noemt de inflatie "een enorme dreun".

Voor dit jaar biedt de begroting heel weinig ruimte om nog iets te kunnen voor huishoudens die het zwaar hebben, zegt ze. Veel besluiten daarover liggen al vast. Ook is het allerminst zeker dat het kabinet voor de volgende begroting geld uittrekt voor compensatie. De rekening daarvoor moet namelijk ergens terechtkomen, bijvoorbeeld bij latere generaties, aldus Kaag. "Dat is het eerlijke verhaal."

Eerst wil de minister wachten op meer cijfers over de economie in het geheel. Dit macro-economische beeld krijgt het kabinet begin maart. "Het is belangrijk dat we eerst een doorrekening hebben, dan weet je wie geraakt wordt." Na maart komt er volgens Kaag "een brede weging". In april of mei komt het kabinet met de voorjaarsnota, waarin de verwachte inkomsten en uitgaven staan. Tot die tijd zal er zeker geen compensatie komen. "Haast is een slechte raadgever", aldus Kaag. "We gaan niet over één nacht ijs."

De minister begrijpt dat mensen zich zorgen maken en zegt oog te hebben voor huishoudens die niet kunnen rondkomen. "We zijn daar niet doof of blind voor." Maar ze benadrukt nu geen geruststelling te kunnen bieden. "Dan moeten we namelijk gelijk zeggen dat er een oplossing komt."

Meer uit Binnenland

Evacuaties en lichtgewonde door explosie bij woning Spijkenisse

SPIJKENISSE (ANP) - Door een explosie bij een woning aan de Lisstraat in Spijkenisse is in de nacht van donderdag op vrijdag iemand lichtgewond geraakt. Het slachtoffer kreeg glas in een voet en is door ambulancepersoneel behandeld. Twee andere mensen moesten worden nagekeken omdat ze bij de ontploffing rook hadden ingeademd. Er ontstond geen brand, maar de politie spreekt van "een flinke explosie". Zo'n veertien bewoners van naastgelegen woningen zijn geëvacueerd en worden in de buurt opgevangen, terwijl bouw- en woningtoezicht de veiligheid van de huizen controleert, zegt een woordvoerster van de politie.

9 minuten geleden
Nieuwe maximumsnelheid in grootste deel van Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam geldt vanaf deze vrijdag op 80 procent van alle wegen een nieuwe maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. Door de hele stad zijn de afgelopen maanden al verkeersborden met de juiste snelheid geplaatst, met daar overheen een sticker die waarschuwt voor de nieuwe snelheid die gaat gelden. Een team van 112 mensen trekt in de nacht van donderdag op vrijdag langs alle borden om die stickers te verwijderen. Vanaf dat moment geldt dan de nieuwe snelheid.

10 minuten geleden
Rechtbank doet uitspraak in zaak tegen complotdenker Huig Plug

BREDA (ANP) - De rechtbank in Breda doet vrijdag uitspraak in de zaak tegen de bekende complotdenker Huig Plug uit Katwijk en twee medeverdachten. Het Openbaar Ministerie heeft negen maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk, tegen hem geëist.

12 minuten geleden
Scholen hebben weer Paarse Vrijdag

AMSTERDAM (ANP) - Op scholen in het hele land is het weer Paarse Vrijdag, de jaarlijkse actiedag in samenwerking met lhbti+-belangenbehartiger COC Nederland en de leerlingengroepen aangesloten aan de GSA, de Gender & Sexuality Alliance. Volgens het COC doen elk jaar meer dan duizend middelbare scholen en mbo's mee aan de dag ter ondersteuning van de genderdiversiteit en seksuele diversiteit, maar haken ook steeds meer basisscholen aan.

13 minuten geleden
Nabestaanden Carlo krijgen woord in hoger beroep Mallorcazaak

LEEUWARDEN (ANP) - Op de vierde zittingsdag van het hoger beroep van de Mallorcazaak krijgen de nabestaanden van Carlo Heuvelman het woord. Zijn ouders maken bij het hof in Leeuwarden gebruik van het spreekrecht, evenals zijn vriendin.

14 minuten geleden
COA: dertig asielzoekers voor de nacht naar opvang Stadskanaal

TER APEL (ANP) - Dertig asielzoekers zijn van het aanmeldcentrum in Ter Apel naar de tijdelijke nachtopvang in Stadskanaal gebracht, laat een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. De opvang in Stadskanaal ging donderdagavond open en moet het aanmeldcentrum ontlasten. Al bijna twee maanden sliepen asielzoekers daar noodgedwongen op matrassen of stoelen in onder meer de wachtruimtes van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

1 uur geleden
Man (60) overleden na verblijf in politiecel in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Een 60-jarige man uit Rotterdam is donderdag overleden nadat hij een tijd had vastgezeten in het hoofdbureau aan het Doelwater in Rotterdam. Dat meldt de politie.

5 uur geleden