Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kaag zet als nieuwe leider D66 lijnen uit in speech in Papendal

Kaag zet als nieuwe leider D66 lijnen uit in speech in Papendal

DEN HAAG (ANP) - Sigrid Kaag houdt zaterdag haar eerste grote speech als nieuwe leider van D66. De 58-jarige oud-diplomate werd vrijdag zoals verwacht met overweldigende cijfers gekozen tot nieuwe leider van de partij. Ze kreeg ruim 95 procent van de stemmen. Ze is de opvolger van Alexander Pechtold.

De minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking doet haar ideeën aan het eind van de middag voor zo'n tweehonderd partijleden uit de doeken in sportcentrum Papendal. Ze zal dan onder meer zeggen hoe Nederland verder moet na de coronacrisis en hoe ze de toenemende tegenstellingen in het land wil aanpakken.

Het is volgens Kaag tijd voor "nieuw leiderschap", liet ze vrijdag in een boodschap aan de partijleden weten. Ze vindt dat de politiek zich niet moet laten verlammen door de angst kiezers kwijt te raken aan de flanken van het politieke spectrum met hun "gemakzuchtig geroep". Ze wil juist verbinden.

Eerder deze week bracht ze een pamflet naar buiten waarin ze schrijft dat de komende jaren forse investeringen nodig zijn, vooral in de woningbouw, onderwijs maar ook in de publieke sector. "We moeten investeren in publiek werk, het werk dat ons samenleven mogelijk maakt."

D66 zit op dit moment met 19 zetels in de Tweede Kamer. In de peilingen staat de partij al lang op verlies, maar sinds duidelijk is dat Kaag de nieuwe leider wordt, wint de partij weer wat zetels terug.

Meer uit Politiek

Minister: energietransitie Europa niet mogelijk zonder China

BRUSSEL (ANP) - De Europese energietransitie is niet mogelijk zonder China, waarschuwt minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Liesje Schreinemacher in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times. Europa probeert minder afhankelijk van China te worden, maar moet daarbij niet helemaal 'ontkoppelen', stelt de bewindsvrouw. "Ze doen veel aan onderzoek en ontwikkeling en het zou zonde als we onze banden helemaal doorsnijden."

1 uur geleden
Van fruittelers tot COC: Gelderlanders vragen aandacht coalitie

ARNHEM (ANP) - Tientallen organisaties en inwoners van Gelderland hebben zaterdag aandacht gevraagd van de vijf partijen die in de provincie een nieuw bestuur moeten gaan vormen. Van jonge fruittelers tot belangenorganisatie van lhbti’ers COC en de Toiletalliantie, die pleit voor toiletten in de Gelderse treinen: in het provinciehuis werd de toekomstige coalitie gevraagd om rekening te houden met een breed scala aan belangen.

1 dag geleden
Rutte: geen garantie dat in Ter Apel niemand in gras moet slapen

DEN HAAG (ANP) - De capaciteit van de asielopvang loopt tegen haar grenzen aan, zei premier Mark Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Er wordt alles op alles gezet om te voorkomen dat asielzoekers in het gras bij het aanmeldcentrum in Ter Apel moeten slapen, zoals vorige zomer wekenlang de realiteit was. "Dat zijn taferelen die we als kabinet willen voorkomen. Maar met de huidige instroom kunnen we daar geen garanties voor geven."

1 dag geleden
Rutte: samenleving mag bedreigingen niet normaal gaan vinden

DEN HAAG (ANP) - Het mag niet zo zijn dat het bedreigen van bijvoorbeeld politici, journalisten of rechters normaal gaat worden, zei premier Mark Rutte op zijn wekelijkse persconferentie. Daarmee reageerde hij op de dochters van Sigrid Kaag, die in het programma College Tour zeggen dat zij graag willen dat hun moeder stopt met de politiek. Zij vrezen dat met Kaag hetzelfde gebeurt als met Els Borst, die in 2014 werd vermoord.

1 dag geleden
Ollongren: belangrijk werk VN-vredeshandhavers stopt nooit

DEN HAAG (ANP) - Het "belangrijke werk" van de vredeshandhavers van de Verenigde Naties "stopt nooit". Dat zei Kajsa Ollongren, minister van Defensie, vrijdagmiddag bij de eredienst voor 75 jaar VN-vredesmissies bij het Malieveld in Den Haag.

1 dag geleden
Levering F-16's waarschijnlijk, maar besluit moet nog komen

DEN HAAG (ANP) - Het is waarschijnlijk dat Nederland F-16's aan Oekraïne gaat leveren, laat defensieminister Kajsa Ollongren vrijdag doorschemeren na afloop van de ministerraad. Nederland heeft al toegezegd Oekraïense piloten te trainen in de toestellen "en dan ga je ervan uit dat Oekraïne op enig moment ook gaat vliegen met de F-16. Dat vergt wel nog een apart besluit". Persbureau Bloomberg meldt op basis van anonieme bronnen dat Nederland waarschijnlijk toestellen gaat leveren.

1 dag geleden
Uitwerking spreidingswet toch goedgekeurd door kabinet

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft overeenstemming bereikt over de onderliggende wetgeving van de spreidingswet, meldt staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) na de ministerraad. Het besluit over de zogeheten Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) was vorige week uitgesteld. Volgens de bewindsman was er meer tijd nodig omdat asiel "buitengewoon gevoelig" ligt in de Nederlandse samenleving, de Tweede Kamer en de coalitie. Desondanks is er inhoudelijk niets veranderd aan het wetsvoorstel, geeft hij toe.

1 dag geleden