Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kaag wil onderzoek naar berichten van intimidatie bij D66

Kaag wil onderzoek naar berichten van intimidatie bij D66

DEN HAAG (ANP) - Er komt een onafhankelijk extern onderzoek naar aantijgingen van intimidatie binnen D66. Partijleider Sigrid Kaag heeft daarom gevraagd na een bericht van intimidatie binnen de partij aan het adres van een vrouw. Het zou "jaren geleden" hebben gespeeld.

Het bericht is door een anonieme klokkenluidster online geplaatst. Daarin beschuldigt ze Frans van Drimmelen, lobbyist en D66-strateeg, ervan vrouwen binnen de partij te intimideren en manipuleren. Volgens de schrijfster wilde hij meer van haar op "relationeel en seksueel" vlak. Toen zij weigerde, kon ze haar ambities binnen de partij vergeten.

Ook zou hij een andere vrouw zwaar geïntimideerd hebben toen zij niet meer met hem verder wilde. Volgens de klokkenluider hielp hij vrouwen binnen de partij aan een betere plek in ruil voor seks of een relatie. Meerdere vrouwen zouden het verhaal volgens de schrijfster kunnen bevestigen, maar hebben inmiddels de partij verlaten uit angst voor negatieve gevolgen.

Spreekverbod

De partijtop zou ervan op de hoogte zijn, maar niets hebben gedaan. Betrokken kregen volgens de schrijfster een spreekverbod opgelegd.

Kaag zegt tegen media dat ze bij haar aantreden in januari heeft gevraagd of er nog zaken waren waarvan ze op de hoogte moest worden gebracht. Toen is haar verteld dat er een aantal jaren eerder een zaak heeft gespeeld, maar dat die was onderzocht en afgerond. "Dat kan deze casus zijn." De melding van de vrouw was voor haar aanleiding alsnog om onderzoek te vragen.

De vrouw schrijft dat het "algemeen bekend" is "dat een aantal Tweede Kamerleden, oud-partijleiders en machtige strategen achter deze leiders, zich veelvuldig storten op stagiaires en vrouwen met ambitie binnen de partij". Kaag zegt dit beeld absoluut niet te herkennen. "Dat wil niet zeggen dat het een ander per se niet overkomt. Niemand heeft mij benaderd."

Duidelijkheid

Het onderzoek naar de aantijgingen wordt uitgevoerd door het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING), laat het partijbestuur in een reactie weten. "We vinden het van belang dat alle betrokkenen gehoord worden en dat er duidelijkheid komt over wat er precies is voorgevallen. Het onderzoek richt zich op de melding maar we vragen het bureau ook de meldingsstructuur onder de loep te nemen en zo nodig aanbevelingen te doen."

Volgens een woordvoerder van D66 heeft Van Drimmelen al sinds 1 september 2018 geen functie meer binnen de partij. Hij was dan ook niet officieel betrokken bij de campagne van Kaag. Wel is Van Drimmelen nog actief lid en betrokken bij de partij.

Medewerking

Kaag hoopt dat de klokkenluidster bereid is mee te werken aan het onderzoek. "Die oproep doe ik niet alleen aan haar, maar aan eenieder die het betreft en die daartoe bereid is."

De D66-leider zegt "enorm geschrokken" te zijn van het bericht. "In mijn partij is er geen enkele ruimte voor grensoverschrijdend gedrag. Wanneer daar sprake van zou zijn, past maar een weg: stevig ingrijpen."

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Politiek

Ook D66-leider Kaag wil niets zeggen over toeslagenkwestie

DEN HAAG (ANP) - D66-leider Sigrid Kaag wil evenmin ingaan op de beschuldiging dat het kabinet bewust gevoelige informatie over de toeslagenaffaire heeft achtergehouden voor de Tweede Kamer. Zij zegt zich ook niet te herinneren of zij zelf bij de ministerraad was op de dag dat daartoe zou zijn besloten. CDA-leider Wopke Hoekstra deed er eerder ook al het zwijgen toe.

1 uur geleden
Kamer wil snel debat met Rutte over achterhouden informatie

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil opheldering van demissionair minister-president Mark Rutte over de beschuldiging dat het kabinet doelbewust gevoelige informatie over de toeslagenaffaire heeft achtergehouden. Daar moet zo snel mogelijk een debat over worden gehouden met de premier en andere betrokken ministers.

2 uur geleden
Wilders: toeslagenkwestie roept ook vragen op over CDA en D66

DEN HAAG (ANP) - Als de ministers uit het inmiddels demissionaire kabinet-Rutte inderdaad bewust informatie hebben achtergehouden voor de Tweede Kamer, zoals RTL Nieuws woensdag meldt, is dat voor PVV-leider Geert Wilders reden om ook het vertrouwen op te zeggen in andere partijleiders die in dat kabinet zitten. Wilders vindt dat het formatieproces waar de Kamer nu in zit dan opgeschort moet worden, zei hij na zijn gesprek met informateur Herman Tjeenk Willink.

2 uur geleden
Hoekstra zwijgt over achterhouden informatie door kabinet

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider en demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra weigerde na zijn gesprek met informateur Herman Tjeenk Willink te reageren op beschuldigingen dat het inmiddels demissionaire kabinet bewust informatie heeft achtergehouden voor de Tweede Kamer. Hij verwacht dat daarover snel een Kamerdebat zal worden gehouden. "Ik ga daar nu niet over speculeren."

3 uur geleden
SP-vertrouwen in Rutte verder geslonken na toeslagenaffairenieuws

DEN HAAG (ANP) - De SP zou een voorstander zijn van een regeerakkoord op hoofdlijnen, maar denkt niet dat dat de oplossing zal zijn voor de veelbesproken bestuurscultuur in het kabinet. Partijleider Lilian Marijnissen vindt dat de andere partijen duidelijk moeten maken hoe zij vinden dat het kabinet moet omgaan met de Tweede Kamer. Ze herhaalde na overleg met informateur Herman Tjeenk Willink dat zij geen vertrouwen meer heeft in VVD-leider Mark Rutte, en wil van de andere partijen weten hoe die dat zien.

3 uur geleden
Oppositie wil notulen ministerraad over toeslagenaffaire openbaar

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen willen dat notulen van een of meer ministerraden waarin werd gesproken over de toeslagenaffaire (deels) openbaar worden gemaakt. Het gaat in ieder geval om de ministerraad van 15 november 2019. Aanleiding is berichtgeving van RTL Nieuws woensdag dat het kabinet in die vergadering de afspraak maakte dat er géén volledige tijdlijn openbaar zou worden gemaakt van de toeslagenaffaire. Dit terwijl de Kamer hierom had gevraagd.

3 uur geleden
Ploumen ziet geen beweging bij Rutte om vertrouwen te herstellen

DEN HAAG (ANP) - VVD-leider Mark Rutte heeft wat de PvdA betreft de afgelopen weken geen stappen gezet om het vertrouwen te herstellen. "Ik zie daar geen beweging", zei partijleider Lilianne Ploumen na een gesprek met informateur Herman Tjeenk Willink.

6 uur geleden