Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kaag wil onderzoek naar berichten van intimidatie bij D66

Kaag wil onderzoek naar berichten van intimidatie bij D66

DEN HAAG (ANP) - Er komt een onafhankelijk extern onderzoek naar aantijgingen van intimidatie binnen D66. Partijleider Sigrid Kaag heeft daarom gevraagd na een bericht van intimidatie binnen de partij aan het adres van een vrouw. Het zou "jaren geleden" hebben gespeeld.

Het bericht is door een anonieme klokkenluidster online geplaatst. Daarin beschuldigt ze Frans van Drimmelen, lobbyist en D66-strateeg, ervan vrouwen binnen de partij te intimideren en manipuleren. Volgens de schrijfster wilde hij meer van haar op "relationeel en seksueel" vlak. Toen zij weigerde, kon ze haar ambities binnen de partij vergeten.

Ook zou hij een andere vrouw zwaar geïntimideerd hebben toen zij niet meer met hem verder wilde. Volgens de klokkenluider hielp hij vrouwen binnen de partij aan een betere plek in ruil voor seks of een relatie. Meerdere vrouwen zouden het verhaal volgens de schrijfster kunnen bevestigen, maar hebben inmiddels de partij verlaten uit angst voor negatieve gevolgen.

Spreekverbod

De partijtop zou ervan op de hoogte zijn, maar niets hebben gedaan. Betrokken kregen volgens de schrijfster een spreekverbod opgelegd.

Kaag zegt tegen media dat ze bij haar aantreden in januari heeft gevraagd of er nog zaken waren waarvan ze op de hoogte moest worden gebracht. Toen is haar verteld dat er een aantal jaren eerder een zaak heeft gespeeld, maar dat die was onderzocht en afgerond. "Dat kan deze casus zijn." De melding van de vrouw was voor haar aanleiding alsnog om onderzoek te vragen.

De vrouw schrijft dat het "algemeen bekend" is "dat een aantal Tweede Kamerleden, oud-partijleiders en machtige strategen achter deze leiders, zich veelvuldig storten op stagiaires en vrouwen met ambitie binnen de partij". Kaag zegt dit beeld absoluut niet te herkennen. "Dat wil niet zeggen dat het een ander per se niet overkomt. Niemand heeft mij benaderd."

Duidelijkheid

Het onderzoek naar de aantijgingen wordt uitgevoerd door het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING), laat het partijbestuur in een reactie weten. "We vinden het van belang dat alle betrokkenen gehoord worden en dat er duidelijkheid komt over wat er precies is voorgevallen. Het onderzoek richt zich op de melding maar we vragen het bureau ook de meldingsstructuur onder de loep te nemen en zo nodig aanbevelingen te doen."

Volgens een woordvoerder van D66 heeft Van Drimmelen al sinds 1 september 2018 geen functie meer binnen de partij. Hij was dan ook niet officieel betrokken bij de campagne van Kaag. Wel is Van Drimmelen nog actief lid en betrokken bij de partij.

Medewerking

Kaag hoopt dat de klokkenluidster bereid is mee te werken aan het onderzoek. "Die oproep doe ik niet alleen aan haar, maar aan eenieder die het betreft en die daartoe bereid is."

De D66-leider zegt "enorm geschrokken" te zijn van het bericht. "In mijn partij is er geen enkele ruimte voor grensoverschrijdend gedrag. Wanneer daar sprake van zou zijn, past maar een weg: stevig ingrijpen."

Meer uit Politiek

Voormalig politiek adviseur van Rutte wordt burgemeester Veendam

VEENDAM (ANP) - De gemeenteraad van Veendam heeft Annelies Pleyte voorgedragen als nieuwe burgemeester. De 53-jarige Pleyte was eerder jarenlang politiek adviseur van Mark Rutte. Ook heeft ze topfuncties bekleed bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Nationaal Coördinator Groningen.

8 uur geleden
VVD-prominent Henk Kamp niet beschikbaar als premier

DEN HAAG (ANP) - VVD-prominent Henk Kamp is niet beschikbaar als premier van een aankomend kabinet, zegt hij tegen het ANP. Tijdens het debat over het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB zit hij op de publieke tribune. Joost Eerdmans (JA21) vroeg Wilders eerder in het debat wat zijn aanwezigheid betekent, waarop de PVV-leider antwoordde: "Dat hij niet zoveel te doen heeft." Kamp, die meermaals minister namens de VVD is geweest, gaf daarop vanaf de tribune een opgestoken duim.

18 uur geleden
Timmermans noemt bezuinigen ontwikkelingsgeld 'moreel kwestieus'

DEN HAAG (ANP) - De bezuiniging op ontwikkelingssamenwerking van zeker 2,4 miljard euro is "moreel kwestieus", vindt Frans Timmermans. De leider van GroenLinks-PvdA vreest "dat Nederland met de rug naar het buitenland gaat staan" en vindt dat de coalitie de armsten in de wereld "in de steek laat", zegt hij in het debat over het hoofdlijnenakkoord.

19 uur geleden
Wilders: premiersvraag 'morgenvroeg, acuut, meteen' besproken

DEN HAAG (ANP) - Het antwoord op de premiersvraag heeft flinke haast, zegt Geert Wilders tijdens het debat over het hoofdlijnenakkoord. Die vraag wordt volgens de PVV-leider "morgenvroeg, acuut, meteen" besproken. Hij baalt ervan dat Ronald Plasterk zich heeft teruggetrokken als kandidaat na negatieve berichten over patenten die hij heeft geclaimd. "Het zou volgens mij een geweldige minister-president zijn geweest", aldus Wilders.

19 uur geleden
Zaken die niet in akkoord staan zijn vrije kwestie, denkt Wilders

DEN HAAG (ANP) - Onderwerpen waarover niets in het hoofdlijnenakkoord van de coalitie staat, zijn een "vrije kwestie" waarin de Tweede Kamer initiatief kan nemen. Dat verwacht PVV-leider Geert Wilders, zegt hij in het debat over de formatie.

21 uur geleden
Wilders zal aankomend kabinet niet aan 'leiband' leggen

DEN HAAG (ANP) - Het aankomende kabinet zal niet aan de "leiband" van Geert Wilders komen te liggen, bezweert de PVV-leider tijdens het debat over het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe coalitie. De te benoemen premier en de rest van de ministersploeg zal vrijheid krijgen om zelf "accenten" te leggen, zij het binnen de kaders van het akkoord. Dat komt volgens hem omdat het 'extraparlementaire kabinet' op grotere afstand van de Tweede Kamer komt te staan en dus ook meer vrijheid krijgt van de vier coalitiepartijen.

21 uur geleden
Wilders: we krijgen een ploeg op het bordes

DEN HAAG (ANP) - "Ik verzeker u dat het ons gaat lukken om een ploeg op het bordes te laten staan, inclusief een minister-president", verzekert PVV-leider Geert Wilders de Tweede Kamer aan het begin van het debat over het formatieakkoord . "Ik hoop en ga ervan uit dat we daar op korte termijn uit zullen komen."

21 uur geleden