Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kaag wil dat mensen met contant geld kunnen blijven betalen

Kaag wil dat mensen met contant geld kunnen blijven betalen

DEN HAAG (ANP) - Banken moeten ervoor zorgen dat mensen in de toekomst ook nog met munten en biljetten kunnen betalen en dat niet alles via een digitale overboeking of met een betaalkaart gebeurt. Ook als buitenlandse banken de Nederlandse markt betreden moet de infrastructuur hiervoor behouden blijven, zelfs al zal een steeds groter deel van de betalingen met giraal geld worden verricht. Dat schrijft minister Sigrid Kaag van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer waarin ze haar visie op het bankenlandschap uiteenzet.

Volgens Kaag is de bankensector continu in beweging en zou de sector er over een aantal jaar anders uit kunnen zien dan nu. Zo werkt Europa aan een kapitaalmarktunie waardoor banken makkelijker in andere landen actief kunnen worden. Centraal moet echter blijven dat de financiële diensten zoals betaling en financiering voor iedereen toegankelijk zijn en blijven, zeker met het oog op financieel kwetsbare burgers en bedrijven. Als het nodig is, zal zij de banken hierop actief aansturen.

Kaag verwacht ook dat banken "het belang van de klant centraal stellen in hun dienstverlening en zich niet alleen laten leiden door het streven naar winst". De bescherming van de consument betekent in haar ogen ook dat banken open moeten zijn over de voorwaarden van hun dienstverlening.

Maatschappelijk verantwoord opereren

Daarnaast wil Kaag dat banken maatschappelijk verantwoord opereren, en hun bijdrage leveren op het gebied van bredere maatschappelijke vraagstukken. Zo verwacht de minister dat de bankensector zijn rol neemt in de overgang naar een duurzame economie, door bijvoorbeeld investeringen in duurzaamheid te stimuleren en die in fossiele en vervuilende sectoren te verminderen.

Een gezonde marktwerking voor banken is ook belangrijk voor de toekomst, stelt Kaag. Banken moeten met elkaar kunnen concurreren op dienstverlening en prijs. Dat zal volgens Kaag onder meer leiden tot innovatie en diversiteit in de sector, waardoor de dienstverlening betaalbaar en toegankelijk blijft. Als de marktwerking niet voldoende op dit vlak oplevert, kan de overheid ingrijpen "om het publieke belang te borgen".

Om Nederland voor banken ook voldoende aantrekkelijk te laten zijn als vestigingsplaats, moeten ze ook winstgevend kunnen blijven opereren, aldus Kaag.

Meer uit Politiek

‘Nederlandse’ VN-Waterconferentie eindigt met 700 toezeggingen

NEW YORK (ANP) - Tijdens de VN-Waterconferentie van de afgelopen dagen, mede georganiseerd door Nederland, hebben landen en organisaties ongeveer zevenhonderd toezeggingen gedaan voor hoe zij beter omgaan met water. De toezeggingen zijn gebundeld in een "actieagenda", die als inbreng dient voor de klimaattop in de Verenigde Arabische Emiraten later dit jaar.

17 uur geleden
Yeşilgöz na advies: geen reden voor vervolging collega Wiersma

DEN HAAG (ANP) - Minister van Justitie Dilan Yeşilgöz geeft geen opdracht om een strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar minister Dennis Wiersma voor Primair en Voortgezet Onderwijs. Procureur-Generaal (PG) bij de Hoge Raad Edwin Bleichrodt heeft gekeken naar de aangifte die tegen Wiersma was gedaan, en ziet geen aanknopingspunten voor vervolging. Het is nu aan de Tweede Kamer.

21 uur geleden
VVD boos: Rotterdamse terrassen niet open op Koningsdag

ROTTERDAM (ANP) - Rotterdamse horecazaken kunnen tijdens Koningsdag op 27 april en ook tijdens de Rotterdam Marathon op zondag 16 april geen gasten op hun terrassen ontvangen. Ondernemers die bij de gemeente een terrasvergunning hebben aangevraagd en gekregen, bemerkten dat de vergunning pas vanaf 15 mei ingaat.

22 uur geleden
Yeşilgöz: begin aan transitie bij Landelijke Eenheid politie

DEN HAAG (ANP) - De politie kan beginnen met de grote verbouwing van de Landelijke Eenheid. Naar aanleiding van verschillende rapporten zijn plannen gemaakt voor de transitie en daar kan mee begonnen worden, schrijft minister van Justitie Dilan Yeşilgöz aan de Tweede Kamer. Ze spreekt van "een meerjarige, complexe en omvangrijke opgave".

22 uur geleden
60 uur taakstraf en week voorwaardelijk voor Gideon van Meijeren

DEN HAAG (ANP) - Kamerlid Gideon van Meijeren van Forum voor Democratie is vrijdagmiddag veroordeeld tot een taakstraf van zestig uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een week. Hij was niet bij zijn strafzaak aanwezig.

22 uur geleden
Minister Kaag ziet tegenvallers in aanloop naar voorjaarsnota

DEN HAAG (ANP) - In het kabinet beginnen volgende week de gesprekken over de voorjaarsnota. Minister Sigrid Kaag (Financiën) spreekt dan met ministers over de lopende begroting. Ze zei vrijdag vooral tegenvallers te zien. "We leven in heel onzekere tijden."

23 uur geleden
FVD'er Gideon van Meijeren blijft weg bij politierechter

DEN HAAG (ANP) - Kamerlid Gideon van Meijeren van Forum voor Democratie is vrijdagmiddag niet komen opdagen bij de politierechter in Den Haag. Hij heeft zich bij de rechtbank afgemeld, bleek bij aanvang van de zitting. De zaak wordt nu zonder hem behandeld.

23 uur geleden