Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kaag wil dat mensen met contant geld kunnen blijven betalen

Kaag wil dat mensen met contant geld kunnen blijven betalen

DEN HAAG (ANP) - Banken moeten ervoor zorgen dat mensen in de toekomst ook nog met munten en biljetten kunnen betalen en dat niet alles via een digitale overboeking of met een betaalkaart gebeurt. Ook als buitenlandse banken de Nederlandse markt betreden moet de infrastructuur hiervoor behouden blijven, zelfs al zal een steeds groter deel van de betalingen met giraal geld worden verricht. Dat schrijft minister Sigrid Kaag van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer waarin ze haar visie op het bankenlandschap uiteenzet.

Volgens Kaag is de bankensector continu in beweging en zou de sector er over een aantal jaar anders uit kunnen zien dan nu. Zo werkt Europa aan een kapitaalmarktunie waardoor banken makkelijker in andere landen actief kunnen worden. Centraal moet echter blijven dat de financiële diensten zoals betaling en financiering voor iedereen toegankelijk zijn en blijven, zeker met het oog op financieel kwetsbare burgers en bedrijven. Als het nodig is, zal zij de banken hierop actief aansturen.

Kaag verwacht ook dat banken "het belang van de klant centraal stellen in hun dienstverlening en zich niet alleen laten leiden door het streven naar winst". De bescherming van de consument betekent in haar ogen ook dat banken open moeten zijn over de voorwaarden van hun dienstverlening.

Maatschappelijk verantwoord opereren

Daarnaast wil Kaag dat banken maatschappelijk verantwoord opereren, en hun bijdrage leveren op het gebied van bredere maatschappelijke vraagstukken. Zo verwacht de minister dat de bankensector zijn rol neemt in de overgang naar een duurzame economie, door bijvoorbeeld investeringen in duurzaamheid te stimuleren en die in fossiele en vervuilende sectoren te verminderen.

Een gezonde marktwerking voor banken is ook belangrijk voor de toekomst, stelt Kaag. Banken moeten met elkaar kunnen concurreren op dienstverlening en prijs. Dat zal volgens Kaag onder meer leiden tot innovatie en diversiteit in de sector, waardoor de dienstverlening betaalbaar en toegankelijk blijft. Als de marktwerking niet voldoende op dit vlak oplevert, kan de overheid ingrijpen "om het publieke belang te borgen".

Om Nederland voor banken ook voldoende aantrekkelijk te laten zijn als vestigingsplaats, moeten ze ook winstgevend kunnen blijven opereren, aldus Kaag.

Meer uit Politiek

Voormalig politiek adviseur van Rutte wordt burgemeester Veendam

VEENDAM (ANP) - De gemeenteraad van Veendam heeft Annelies Pleyte voorgedragen als nieuwe burgemeester. De 53-jarige Pleyte was eerder jarenlang politiek adviseur van Mark Rutte. Ook heeft ze topfuncties bekleed bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Nationaal Coördinator Groningen.

8 uur geleden
Kamermeerderheid vindt hoorzitting met nieuwe premier niet nodig

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft geen behoefte aan een hoorzitting met de nieuwe minister-president, voordat die door de koning wordt beëdigd. Een oproep daartoe van GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans kreeg onvoldoende steun, mede doordat de coalitiepartijen tegen stemden.

9 uur geleden
Van Zwol kan met instemming van Kamer kabinet gaan samenstellen

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer stemt in met de aanstelling van Richard van Zwol als formateur. Hij moet de regeringsploeg gaan samenstellen die het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB verder gaat uitwerken. PVV-leider Geert Wilders had hem voor deze rol voorgedragen.

10 uur geleden
Bontenbal tegen Van der Plas: hoop voor boeren is van korte duur

DEN HAAG (ANP) - "De wanhoop in de ogen van redelijke mensen is deze week hoop geworden", zegt BBB-leider Caroline van der Plas in het debat over het hoofdlijnenakkoord. "Ik ben bang dat die hoop van korte duur is", werpt Henri Bontenbal (CDA) tegen. Hij valt haar aan op verschillende plannen die in het akkoord staan, die volgens hem boeren niet ten goede komen.

13 uur geleden
Omtzigt steunt btw-verhogingen, maar 'niet met heel veel plezier'

DEN HAAG (ANP) - NSC staat achter de voorgenomen btw-verhogingen op onder meer hotelovernachtingen, boeken en theatervoorstellingen, maar "niet met heel veel plezier", zegt partijleider Pieter Omtzigt. Rob Jetten (D66) ondervroeg hem over een fictief weekendje Twente, dat volgens Jettens berekeningen 30 euro duurder zou worden.

14 uur geleden
Partijen vallen Omtzigt aan op bestaanszekerheid in akkoord

DEN HAAG (ANP) - Bestaanszekerheid was een belangrijk thema in de verkiezingscampagne van NSC, maar hierop is volgens partijen als SP en Partij voor de Dieren te weinig bereikt. "We doen het minder slecht dan het vorige kabinet en dus mag u dankbaar zijn", zo vat Esther Ouwehand hoofdlijnenakkoord samen. Mensen in armoede hebben hier "geen hol aan", luidt het verwijt van de PvdD-leider aan het adres van Pieter Omtzigt van NSC.

15 uur geleden
Erkenning Palestijnse staat voor kabinet niet aan de orde

DEN HAAG (ANP) - "Eenzijdige erkenning van een Palestijnse staat brengt een oplossing op dit moment niet dichterbij. Dat vraagt om een zorgvuldige afweging." Dat laat een woordvoerder van demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) weten als reactie op het besluit van Spanje, Ierland en Noorwegen om de Palestijnse staat te erkennen.

16 uur geleden