Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kaag trekt 100 miljoen uit voor aanpak coronavirus in arme landen

Kaag trekt 100 miljoen uit voor aanpak coronavirus in arme landen

DEN HAAG (ANP) - Minister Sigrid Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) trekt 100 miljoen euro uit om de coronacrisis in arme landen te bestrijden. Ze hoopt dat de Europese Unie met een noodpakket komt voor deze landen.

Ze heeft grote zorgen over de "mogelijk stille ramp" die zich door het coronavirus in arme landen voltrekt. Veel dagloners daar zijn bijvoorbeeld hun baan kwijtgeraakt door de coronacrisis en kunnen daardoor niet meer in hun dagelijkse levensbehoeften voorzien.

Daarbij komt dat veel mensen in deze landen al vaak zwak zijn, aldus de minister. Met de gebrekkige gezondheidszorg en de komst van het coronavirus ontwikkelt zich hier volgens haar een "dodelijke cocktail".

Sociaaleconomische hulp

De helft van het bedrag gaat naar sociaaleconomische hulp, onder meer om de gezondheidszorg te ondersteunen. Verder is 35 miljoen bestemd voor humanitaire hulp. zoals schoon water en zeep. De laatste 15 miljoen euro is bestemd voor preventie, bijvoorbeeld voor campagnes om handen te wassen.

Het geld komt van de lopende begroting van Kaag en wordt besteed via internationale organisaties zoals het Rode Kruis en de Wereldbank. "Een bescheiden bijdrage", noemt Kaag het.

Volgende week spreken de Europese ministers van Ontwikkelingssamenwerking met elkaar. Kaag hoopt dat er dan meer duidelijk wordt over een Europees noodpakket.

Meer uit Binnenland

Van der Burg heeft met spoed 450 plekken voor asielzoekers nodig

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) doet een dringende oproep aan gemeenten om 450 opvangplekken voor asielzoekers te verzorgen. In een brief schrijft hij dat hij de plekken zaterdag nodig heeft om te voorkomen dat Ter Apel overloopt. 250 van deze plekken zijn bedoeld voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV'ers). Als gemeenten geen gehoor geven aan deze oproep, dreigt de bewindsman asielzoekers ongevraagd te plaatsen in opvanglocaties en hotels.

10 minuten geleden
Marengo-kroongetuige niet in rechtbank voor laatste woord

AMSTERDAM (ANP) - Kroongetuige Nabil B. is vrijdag niet aanwezig in de Bunker in Amsterdam-Osdorp om zelf gebruik te maken van zijn mogelijkheid tot het laatste woord in het omvangrijke liquidatieproces Marengo. Zijn advocaat Onno de Jong is er wel voor de dupliek, ofwel laatste reactie op het Openbaar Ministerie.

45 minuten geleden
Studenten ontvangen eerste basisbeurs en lenen meteen minder

DEN HAAG (ANP) - Minder studenten gaan een studielening aan en het bedrag dat ze lenen is flink gedaald, maakt de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) bekend. Vrijdag ontvangen studenten hun eerste basisbeurs nadat deze opnieuw is ingevoerd. Onderzoekers verwachten dat studenten daardoor "bewuster" zijn gaan lenen.

3 uur geleden
Strafeisen verwacht in strafzaak over vergisontvoering Cruquius

SCHIPHOL (ANP) - In de strafzaak over de vergisontvoering in Cruquius krijgen acht van de tien verdachten vrijdag de strafeisen te horen. De officieren van justitie presenteren op deze derde zittingsdag al het verzamelde bewijsmateriaal rond de ontvoering van een destijds 56-jarige man uit Hoofddorp. Het Openbaar Ministerie toont tijdens het requisitoir een video van achttien minuten die de gebeurtenissen en reisbewegingen van de groep verdachten visualiseert.

6 uur geleden
Strafproces Marengo nadert einde met laatste woord kroongetuige

AMSTERDAM (ANP) - Het omvangrijke liquidatieproces Marengo nadert de afronding. Vrijdag staat in de Bunker in Amsterdam-Osdorp de laatste reactie (dupliek) en het laatste woord van kroongetuige Nabil B. op het programma. Daarna is de inhoudelijke behandeling afgerond van de inmiddels jarenlang slepende strafzaak. Er staan nog wel procedurele zittingen gepland de komende periode.

6 uur geleden
Utrecht week lang in teken van Nederlandse films

UTRECHT (ANP) - Utrecht maakt zich op voor acht dagen Nederlandse films, sterren en rode lopers tijdens de 43e editie van het Nederlands Film Festival. In totaal worden op het festival 247 producties vertoond, waaronder 82 premières. Voor veel van de vertoningen kan het publiek kaartjes kopen. Op de laatste dag worden de Gouden Kalveren uitgereikt, de belangrijkste Nederlandse filmprijzen.

6 uur geleden
Verdachten van moorden in Lieshout en Amsterdam horen strafeisen

DEN BOSCH (ANP) - De verdachten van een roofmoord in het Brabantse Lieshout, gevolgd door een moord in Amsterdam, krijgen vrijdag de strafeisen te horen. De rechtbank in Den Bosch hervat dan de inhoudelijke behandeling van de zaak die in januari begon.

6 uur geleden