Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kaag tevreden met goede, tijdige bijdrage aan EU-begrotingsdebat

PRAAG (ANP) - Minister Sigrid Kaag (Financiën) denkt dat Nederland een "hele goede, tijdige bijdrage" heeft geleverd aan de gesprekken die binnen de EU zijn begonnen over de beoogde hervorming van de Europese begrotingsregels. Tijdens een tweedaagse bijeenkomst met haar Europese collega's in Praag heeft ze de visie van het kabinet kunnen toelichten nadat ze eerder dit jaar samen met Spanje een document over het zogeheten Stabiliteits- en Groeipact (SGP) uitbracht. De Europese Commissie komt volgende maand met een advies over de regels.

De EU-begrotingsregels, waarin staat dat een land geen begrotingstekort van boven de 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) mag hebben en geen staatsschuld van meer dan 60 procent, werden aan het begin van de coronapandemie tijdelijk opgeschort. Dat gebeurde om lidstaten ongestraft de kans te geven de bevolking en bedrijven te steunen. De commissie wil ze weer herstellen, maar wel met de nodige aanpassingen en verbeteringen. ECB-topvrouw Christine Lagarde spoorde in Praag de lidstaten aan niet te lang te wachten met het herstellen van de begrotingsdiscipline.

Nederland pleit voor meer maatwerk als het om de aanpak van hoge staatsschulden in eurolanden gaat. Door de coronacrisis en de gevolgen van de Russische inval in Oekraïne zijn de schulden fors opgelopen, tot gemiddeld 95 procent in de eurozone, zei Eurocommissaris Valdis Dombrovskis in Praag.

Meer inspraak

In plaats van dat alle landen zoals nu is verplicht hun schuld boven de 60 procent van het bbp jaarlijks met een twintigste deel ervan af te bouwen, zouden ze meer inspraak moeten hebben over de manier waarop ze hun schuldenlast aanpakken, vinden Nederland en Spanje. Ook de commissie ziet dat wel zitten. Maar effectieve handhaving is daarbij wel een vereiste, stelt Kaag.

Ook moeten alle landen, groot en klein, een gelijke behandeling krijgen. In het verleden kneep de Europese Commissie wel eens een oogje dicht als een machtig land als Frankrijk het met de regels niet zo nauw nam. "Ik maak geen verwijten", aldus Kaag. Maar, "wij willen een onafhankelijke toezichthouder", zei ze.

Meer uit Politiek

Rechtbank besluit proces tegen Van Meijeren door te zetten

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag heeft een verzoek van FVD-Kamerlid Gideon van Meijeren om het proces over opruiing tegen hem te stoppen, afgewezen. Volgens Van Meijeren is sprake van een politiek proces en verloopt de zaak tegen hem niet eerlijk. Maar de rechtbank zegt dat het proces gewoon door kan gaan.

39 minuten geleden
Nederland sluit niet uit instructeurs naar Oekraïne te sturen

BRUSSEL (ANP) - Nederland zou in de toekomst mogelijk militair instructeurs naar Oekraïne kunnen sturen, zegt demissionair defensieminister Kajsa Ollongren. Als Oekraïne dat nodig heeft moet dat de doorslag geven, vindt ze. Ze wil "helemaal niks uitsluiten", ook al ziet ze er wel nieuwe gevaren aan kleven.

1 uur geleden
Voltallige fractie FVD in rechtbank voor zaak-Van Meijeren

DEN HAAG (ANP) - Er is veel belangstelling voor de strafzaak tegen Kamerlid Gideon van Meijeren van Forum voor Democratie in de rechtbank in Den Haag. Onder de tientallen belangstellenden bevinden zich fractievoorzitter Thierry Baudet en Pepijn van Houwelingen, die hun fractiegenoot steunen.

2 uur geleden
Nederland verzamelt Patriot-onderdelen voor Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Nederland wil samen met andere landen een Patriot-luchtverdedigingssysteem in elkaar zetten om aan Oekraïne te geven. Dat meldt het ministerie van Defensie. Zelf heeft Nederland "kerncomponenten" van dat systeem klaarliggen.

2 uur geleden
Kabinet roept Israël 'met klem' op te stoppen met aanval Rafah

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet roept Israël "met klem" op te stoppen met de aanvallen op Rafah, schrijft demissionair premier Mark Rutte op X. Bij een aanval op het vluchtelingenkamp afgelopen zondag zijn tientallen mensen omgekomen. Buitenlandminister Hanke Bruins Slot noemt op X de beelden van na de aanval "afschuwelijk". Rutte en Bruins Slot roepen op tot "een onmiddellijk staakt-het-vuren en de vrijlating van alle gegijzelden".

16 uur geleden
Partijleiders praten maandag verder over premierskandidaat

DEN HAAG (ANP) - De partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB praten maandagochtend verder over de premierskandidaat voor een nieuw kabinet. Dat doen ze met formateur Richard van Zwol. Het is nog steeds niet duidelijk wanneer de partijen een kandidaat presenteren.

1 dag geleden
Ledengroei bij zowel GroenLinks als PvdA

NIJMEGEN (ANP) - Zowel bij de PvdA als bij GroenLinks stijgt het aantal leden. Samen hebben de twee partijen, die in de Tweede Kamer een fractie vormen, nu 86.372 leden. De PvdA is daarvan met 44.385 leden de grootste. Volgens beide partijen is hun samenwerking en de opkomst van radicaal-rechts de "aanjager" voor de ledengroei.

1 dag geleden