Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kaag: straf 'fakkelman' belangrijk signaal, gaat een keer mis

Kaag: straf 'fakkelman' belangrijk signaal, gaat een keer mis

DEN HAAG (ANP) - Dat de man die met een fakkel voor haar huis minister en D66-leider Sigrid Kaag intimideerde een celstraf heeft gekregen van zes maanden, noemt Kaag zelf een "belangrijk signaal". "Ik ben de rechter en het openbaar ministerie dankbaar, maar ben ook opgelucht", zegt de politica. Kaag is "bang dat het een keertje mis zal gaan. Dan moeten we niet verbaasd zijn, wie het ook zal treffen."

De rechter zelf sprak ook van een "signaal" dat hij met de stevige straf wil afgeven. Dat het zover had moeten komen, noemt Kaag "heel treurig". Ze hoopt dat mensen "die intimideren, die bedreigen en die zo het werk en de persoonlijke omgeving van politici onveilig maken" de waarschuwing ter harte nemen.

Verschillende politici legden ook het verband tussen partijen die in de politieke arena bedreigende taal uiten. Dat soort uitspraken zouden bedreigingen en intimidaties aanwakkeren waardoor politici zich onveilig voelen. Politici "die in feite een soort mondelinge karaktermoord plegen" moeten niet verbaasd opkijken "dat er dan mensen zijn die denken dat daar de legitimatie in zit om te handelen". Het is volgens Kaag hoog tijd "om met zijn allen op te treden op een manier die legitiem is en die bij de rechtsstaat past".

De gevangenisstraf voor Max van der B., die Kaag zelf "Fakkelmans" noemt, laat volgens de D66-leider zien dat aangifte doen kan werken en "helaas nodig" is. "Je moet het wel doen." De 44-jarige Eline van 't N., die het voorval filmde, krijgt een celstraf van vier maanden. Voor Kaag was het ook duidelijk dat zij betrokken was, maar "ik ga niet op de stoel van de rechter zitten", voegt ze daaraan toe.

Meer uit Binnenland

Vanaf februari hinder door werkzaamheden in Sijtwendetunnel N14

LEIDSCHENDAM (ANP) - Vanaf 4 februari volgend jaar vervangt Rijkswaterstaat de verlichting in de drie tunneldelen op de N14 bij Leidschendam die samen de Sijtwendetunnel vormen. De werkzaamheden, die volgens de planning tot 18 mei 2024 duren, hebben gevolgen voor het verkeer op deze drukke route die de A4 en de N44 verbindt.

15 minuten geleden
Eerste asielzoekers donderdagavond naar crisisopvang Stadskanaal

STADSKANAAL (ANP) - De nachtopvang in de Groningse gemeente Stadskanaal kan donderdagavond voor het eerst worden ingezet voor asielzoekers uit Ter Apel. Een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) laat weten dat de extra noodopvang, die afgelopen dinsdag werd aangekondigd, dan klaar is voor gebruik. In de verwarmde tenten aan de Manegelaan is plek voor tweehonderd mensen.

55 minuten geleden
PBL verlaagt verwachtingen voor zonneparken en windmolens op land

DEN HAAG (ANP) - De groei van het aantal windmolen- en zonneparken op land begint te haperen. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) concludeert in een donderdag verschenen rapport dat het doel voor 2030 nog "goed haalbaar" is, maar schroeft tegelijkertijd de verwachtingen iets omlaag.

59 minuten geleden
Man (36) opgepakt voor betrokkenheid bij brand in kerk Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - De politie heeft een 36-jarige man uit Best (Noord-Brabant) aangehouden voor betrokkenheid bij de brand in een kerk in Rotterdam woensdag. De man had zichzelf gemeld op het politiebureau, meldt de politie donderdag.

1 uur geleden
Martin van Rijn uit kritiek op uitlekken van einde Op1

HILVERSUM (ANP) - Martin van Rijn, die het onafhankelijke onderzoek naar de werkcultuur bij de NPO leidt, heeft zich kritisch uitgelaten over de wijze waarop naar buiten is gekomen dat de talkshow Op1 stopt. "Ik heb ook gelezen dat mensen uit de krant moesten lezen dat hun banen veranderden. Dat is niet gebruikelijk, zullen we maar zeggen", heeft hij donderdag gezegd in het Radio NPO 1-programma Sven op 1.

1 uur geleden
Rode Kruis na rapport: situatie in Ter Apel is schrijnend

DEN HAAG (ANP) - Het Rode Kruis maakt zich grote zorgen over de omstandigheden bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. "De situatie is schrijnend", laat de organisatie weten na het verschijnen van een rapport van de Inspectie Justitie en Veiligheid. Die concludeert dat de situatie op het terrein van het asielzoekerscentrum en aanmeldcentrum onveilig en onhoudbaar is.

1 uur geleden
Van der Burg doet met klem beroep op gemeenten voor opvang

DEN HAAG (ANP) - Volgens demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) is het "duidelijk dat de situatie in Ter Apel zo niet langer kan", laat hij weten na een rapport van de Inspectie Justitie en Veiligheid over de situatie in het asielzoekers- en aanmeldcentrum daar. De bewindsman doet "met klem" een beroep op gemeenten en provincies om meer nieuwe opvangplekken beschikbaar te stellen.

1 uur geleden