Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kaag: snelheid corona-uitgaven soms ten koste van zorgvuldigheid

Kaag: snelheid corona-uitgaven soms ten koste van zorgvuldigheid

DEN HAAG (ANP) - De snelheid waarmee in het coronajaar 2021 beslissingen werden genomen met "grote financiële consequenties", ging "soms ten koste van de gebruikelijke zorgvuldigheid". Dat erkent minister Sigrid Kaag (Financiën) bij het aanbieden van het financieel jaarverslag van de Rijksoverheid op Verantwoordingsdag.

Net als in 2020 ging veel extra geld naar de bestrijding van de coronapandemie en naar steun voor bedrijven die last hadden van beperkende maatregelen. In totaal was dat ruim 33 miljard euro, bijna drie keer zoveel als begroot. Het waren "financiële injecties van niet eerder vertoonde omvang", zegt Kaag. "We hebben veel extra uitgegeven maar er ook veel voor teruggekregen."

Zij wijst op het snelle economische herstel na de coronacrisis, dat volgens haar mede te danken is aan de miljardensteun waarmee banen behouden konden blijven. Voor veel mensen zorgde dat voor "belangrijke lichtpunten in een jaar vol tegenslagen", aldus Kaag.

Zorgelijk

De minister erkent wel dat de kwaliteit van het financieel beheer op de departementen "aantoonbaar" omhoog moet. "Dat moeten wij als kabinet met z'n allen beter doen", zegt zij. De Algemene Rekenkamer heeft opnieuw veel kritiek op de onderbouwing van miljarden euro's aan uitgaven en verplichtingen die de overheid is aangegaan.

Kaag noemt het "heel zorgelijk" dat het financieel beheer opnieuw een onvoldoende krijgt van de Rekenkamer. "Ook omdat het een aantal jaren opeenvolgend is." Dat wil overigens niet per se zeggen dat geld op de verkeerde plekken is terechtgekomen, benadrukt zij. "Maar je wilt het idealiter 100 procent zeker weten."

"Coronagerelateerd"

De helft van de onvolkomenheden is volgens Kaag "coronagerelateerd", maar een deel is ook structureel van aard. "Het is zaak dat we dat allemaal rechttrekken. Ik zie dat als urgent."

De zorgen van de Rekenkamer om de rechtmatigheid van de miljardenuitgaven die het kabinet wil doen aan klimaatbeleid en natuurbescherming, deelt Kaag niet. Aan de fondsen die daarvoor zijn ingericht zijn "best wel strakke kaders" gesteld wat betreft bijvoorbeeld doelmatigheid en uitvoering, vindt zij.

Meer uit Binnenland

Vader en zoon aangehouden na mishandeling feesttent Waspik

WASPIK (ANP) - De politie heeft twee mannen uit Tilburg aangehouden op verdenking van mishandeling. De verdachten, een 56-jarige man en zijn 33-jarige zoon, zouden een beveiliger hebben mishandeld tijdens een evenement in Waspik. Het incident gebeurde in en rond een feesttent in de Brabantse plaats. Beide verdachten zitten nog vast.

2 uur geleden
Ook Den Haag sluit pand Suri-Change na ontploffing

DEN HAAG/ROTTERDAM (ANP) - Ook in Den Haag sluit de burgemeester een vestiging van de Surinaamse geldwisselketen Suri-Change na een incident met een explosief. Amsterdam ging daar vrijdag al toe over, Rotterdam volgde zondag. Het pand aan de De Heemstraat moet zes maanden dichtblijven.

2 uur geleden
Voldoende zonneschijn op eerste dag meteorologische zomer

HOUTEN (ANP) - De meteorologische zomer begint dit jaar vrij zonnig, meldt Weeronline. Wel is er op de eerste zomerdag, donderdag 1 juni, sprake van grote temperatuurverschillen in het land. In het Waddengebied wordt het niet warmer dan 15 graden. Wat meer naar het oosten en zuiden toe en in de Randstad staan waarden tussen 19 en 22 graden op het programma.

3 uur geleden
Man Spanbroek vertelt politie inderdaad ontvoerd te zijn geweest

BEVERWIJK (ANP) - De man die vrijdagmiddag in het Noord-Hollandse Spanbroek onder dwang in een auto werd gezet, heeft bij de politie verklaard dat hij inderdaad slachtoffer van ontvoering is geweest. Dit bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van De Telegraaf. Het slachtoffer werd eerder op maandag teruggevonden in Beverwijk.

4 uur geleden
Vermoedelijk ontvoerde man gezien bij station Beverwijk

BEVERWIJK (ANP) - De politie heeft maandag meerdere meldingen gekregen dat de man die vrijdagmiddag vermoedelijk werd ontvoerd uit het Noord-Hollandse Spanbroek is gezien in de omgeving van station Beverwijk, zo'n 35 kilometer vanaf de mogelijke ontvoerplek. De politie heeft hem echter nog niet gevonden en roept mensen op naar hem uit te kijken en 112 te bellen als ze hem zien. Een woordvoerder van de politie laat weten dat de man in zijn eentje gezien is in de omgeving van het station.

5 uur geleden
Ontploffing bij Surinaams geldwisselkantoor in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Bij een Surinaams geldwisselkantoor aan de De Heemstraat in Den Haag is in de nacht van zondag op maandag iets tot ontploffing gebracht. Het gaat om een pand van de keten Suri-Change, die de laatste tijd vaker doelwit is geweest van explosies. De schade beperkt zich tot de voordeur, er is niemand gewond geraakt, meldt de politie.

9 uur geleden
Anadolu: Erdogan opnieuw populairste kandidaat in Nederland

ANKARA (ANP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die zondag is herkozen, is ook tijdens de tweede ronde van de presidentsverkiezingen de populairste kandidaat onder kiezers in Nederland gebleken. Hij kreeg 70,5 procent van de stemmen en rivaal Kemal Kilicdaroglu 29,6 procent, meldt het Turkse persbureau Anadolu.

9 uur geleden