Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kaag schuift aan bij club 'verantwoordelijke eurolanden'

Kaag schuift aan bij club 'verantwoordelijke eurolanden'

BRUSSEL (ANP) - Minister Sigrid Kaag (Financiën) dineert maandagavond na haar eerste Eurogroep-vergadering met een aantal collega's van andere eurolanden om over de beoogde nieuwe Europese begrotingsregels "van gedachten te wisselen", zei ze in Brussel. Haar eveneens nieuwe Oostenrijkse collega Magnus Brunner noemt de groep "verantwoordelijke eurolanden".

Nu het nieuwe Nederlandse kabinet de komende jaren miljarden gaat pompen in de economie hopen vooral zuidelijke landen dat het gedaan is met de 'zuinige' opstelling van Den Haag. Zij hopen dat de opvolgster van minister Wopke Hoekstra, die te boek stond als streng en star, en ook de eveneens progressievere nieuwe regering van Duitsland, kunnen instemmen met flexibelere regels. "Ik vorm mijn eigen standpunt", aldus Kaag bij aankomst bij de vergadering van de ministers van Financiën van de negentien eurolanden (Eurogroep).

Volgens Kaag wil Nederland zich "constructief inzetten" bij de discussie over de manier waarop de huishoudboekjes weer geleidelijk in het gelid moeten worden gebracht, maar "de bakens blijven overeind", zei ze. Vanwege de coronacrisis zijn de EU-regels over begrotingstekorten (niet boven 3 procent van het bruto nationaal product bnp) en staatsschulden (niet meer dan 60 procent van het bnp) begin 2020 tijdelijk opgeschort. Dat gaf de landen de ruimte om bedrijven en burgers te helpen om ze tijdens de pandemie op de been te houden. Door de miljarden steun zijn met name de staatsschulden hoog opgelopen.

"De schuldhoudbaarheid is van groot belang", zei Kaag, en de vraag is welk pad naar het omlaag krijgen van de schulden moet worden gevolgd. Ook staat ter discussie of bepaalde investeringen voor duurzaamheid en digitalisering niet zouden hoeven meetellen bij de overheidsschulden, en hoe de regels beter kunnen worden gehandhaafd. In maart buigen de EU-leiders zich tijdens een speciale eurotop over de toekomst van de in het zogeheten Stabiliteits- en Groeipact vastgelegde begrotingsregels.

Meer uit Financieel

Amazon laat satellieten door rivaal SpaceX de ruimte inschieten

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Amazon heeft een contract getekend met Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX voor de lancering van satellieten voor zijn Project Kuiper. Het webwinkel- en techbedrijf wil een netwerk van duizenden satellieten opzetten om internetdiensten aan te bieden op aarde, maar vertrouwt daarbij voortaan dus deels op zijn belangrijkste rivaal. SpaceX heeft voor het eigen Starlink al zo'n 5000 satellieten de ruimte ingeschoten om eveneens internet aan te bieden.

9 uur geleden
OpenAI stelt komst GPT Store uit om recente bestuurschaos

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, het Amerikaanse bedrijf achter chatbot ChatGPT, stelt de lancering van zijn GPT Store uit tot begin volgend jaar. Eigenlijk had de nieuwe onlinewinkel met door gebruikers aangepaste chatbots eind dit jaar al gereed moeten zijn. Volgens de pionier op gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de vertraging te maken met de recente onrust rond het afzetten en vervolgens terugkomen van topman Sam Altman.

12 uur geleden
Uber treedt op Wall Street toe tot veel bekeken S&P 500-index

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Uber, het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app, wordt op de beurs in New York onderdeel van de brede en veel bekeken S&P 500-index. De organisatie achter de bekende beursgraadmeter heeft aangekondigd dat Uber vóór de marktopening op 18 december wordt toegevoegd, samen met nog twee bedrijven. Er verdwijnen ook drie ondernemingen uit de lijst met in totaal vijfhonderd fondsen.

14 uur geleden
Wall Street hoger na speech Powell, Pfizer bij verliezers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winst het weekend ingegaan. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar een speech van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Bij de bedrijven stond farmaceut Pfizer bij de verliezers vanwege een tegenvaller met een afslankmiddel.

1 dag geleden
Goudprijs evenaart bijna oude recordniveau uit 2020

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is bijna op het oude recordniveau dat in 2020 werd bereikt. De prijs van een troy ounce goud (31,1 gram) staat nu op ongeveer 2071 dollar. Goud steeg in augustus 2020 naar een recordniveau van ruim 2075 dollar per troy ounce.

1 dag geleden
Franse bankpresident: ECB zal in 2024 renteverlaging overwegen

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) zal in de loop van volgend jaar een verlaging van de rente overwegen, nu de inflatie sterk aan het afzwakken is. Dat heeft de Franse centralebankpresident François Villeroy de Galhau gezegd. Nu is het nog te vroeg om te praten over een renteverlaging, aldus de Fransman die ook bestuurder is bij de ECB.

1 dag geleden
Bounty-liefhebber treft soms leeg winkelschap door oorlog Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Liefhebbers van Bounty-repen treffen soms lege schappen aan in winkels. Dat komt volgens producent Mars door een gebrek aan productiecapaciteit voor de chocoladerepen met kokosvulling bij de fabriek in Veghel.

1 dag geleden