Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kaag: rekening koopkrachtpakket niet onnodig doorgeschoven

Kaag: rekening koopkrachtpakket niet onnodig doorgeschoven

DEN HAAG (ANP) - De rekening van het pakket dat de koopkrachtpijn volgend jaar moet verzachten, wordt niet zomaar doorgeschoven, zegt minister van Financiën Sigrid Kaag. De bewindsvrouw laat doorschemeren dat de miljarden voor het pakket worden bespaard of opgehaald door hogere belastingen, en niet zomaar worden opgeteld bij de staatsschuld.

De ministerraad ging woensdagavond officieel akkoord met de begroting voor volgend jaar, inclusief het miljardenpakket tegen de financiële pijn die veel huishoudens voelen door de hoge prijzen. Het kabinet haalde daarmee net zijn deadline: voor het einde van woensdag (de laatste dag van augustus) moeten de begrotingsstukken naar de Raad van State.

Toekomstige generaties

Het gaat volgens Kaag om een "stevig en afgewogen" pakket om op korte termijn in te grijpen om financiële problemen bij burgers zoveel mogelijk te voorkomen en op lange termijn een antwoord te bieden op de hoge prijzen. "En tegelijkertijd belasten we niet onnodig toekomstige generaties", benadrukt ze. Daar probeert elke minister van Financiën op te letten, aldus Kaag.

Het plan bevat volgens minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) uitzonderlijke maatregelen, iets waar deze uitzonderlijke tijden om vragen. Het kabinet en de coalitie zochten naar "een combinatie van wat je incidenteel doet om kwetsbaren goed te ondersteunen, en wat je structureel doet om mensen een betere uitgangspositie te geven zodat ze bij een volgende tegenslag beter voorbereid zijn".

Eerder lekte al uit dat het pakket, waarover tijdens het laatste overleg maar liefst elf uur lang is onderhandeld, zo'n 15 miljard euro gaat kosten. Het gaat om een flinke reeks ingrepen, van lastenverlichting tot hogere toeslagen en een aanzienlijke verhoging van het minimumloon en de daaraan gekoppelde uitkeringen. De rekening moet voor een groot deel worden betaald door bedrijven en mensen met veel vermogen.

Meer uit Politiek

Minister: blauwtong bij 20 bedrijven, onderzoek naar verschijnselen

DEN HAAG (ANP) - Er is deze zomer tot nu toe op twintig schapenhouderijen blauwtong geconstateerd, meldt de minister van Landbouw Femke Wiersma. Een maand geleden werd voor het eerst een besmetting sinds de winter aangetoond. Er is geen reden tot paniek, maar Wiersma stelt wel vast "dat het virus niet weg is". Ze laat onderzoek doen naar de huidige situatie, waaronder de verschijnselen van gevaccineerde dieren.

22 uur geleden
Honderden VVD'ers tekenen brief aan bestuur met zorgen om coalitie

DEN HAAG (ANP) - Ruim duizend mensen hebben een brief ondertekend aan het bestuur van de VVD waarin ze "grote zorgen" aangeven over de coalitie waar de partij in is gestapt. "We tolereren schadelijke situaties veel te lang en we verliezen de kracht om daar nog uit te komen", aldus de ondertekenaars. Ze willen een andere koers met duidelijkheid over "niet-onderhandelbare liberale principes, waarden en idealen".

23 uur geleden
Schoof over Biden: verspreking kan gebeuren

DEN HAAG (ANP) - Dat de Amerikaanse president Joe Biden zich tijdens een persconferentie op de NAVO-top enkele keren versprak "kan gebeuren", zegt premier Dick Schoof. Hij zag op de top dat Biden vrijwel voortdurend aanwezig was en "krachtige woorden" sprak.

23 uur geleden
Keijzer: goed dat maatschappelijk debat mag worden gevoerd

DEN HAAG (ANP) - Mona Keijzer is tevreden met het besluit van het Openbaar Ministerie (OM) om haar niet te vervolgen voor groepsbelediging. Er waren in mei meerdere aangiftes tegen haar gedaan nadat ze in het tv-programma Sophie & Jeroen had gezegd dat "Jodenhaat bijna onderdeel is van de islamitische cultuur".

1 dag geleden
Grootste fractie Europarlement wil extreemrechts buitensluiten

BRUSSEL (ANP) - De grootste politieke groep in het Europees Parlement, de EVP, wil met een aantal andere politieke fracties een cordon sanitaire vormen tegen extreemrechtse groepen in het parlement. Dat zei de woordvoerder van de EVP vrijdag op een persconferentie. Samen met de sociaaldemocraten en de liberale Renew willen zij in ieder geval de recent opgerichte Patriotten voor Europa en de Groep Europa van Soevereine Naties (ENS) consequent negeren. Doel is hen buitenspel te zetten. Ook de Groenen zijn daar voorstander van.

1 dag geleden
Minister Klever tevreden met uitspraak over F-35

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet is tevreden met de uitspraak in een kort geding over de uitvoer van onderdelen van het F-35-gevechtsvliegtuig. De Staat hoeft van de rechter geen dwangsom te betalen als er toch nog onderdelen van de F-35 in Israël terechtkomen. De zaak was aangespannen door Oxfam Novib, PAX en The Rights Forum.

1 dag geleden
Brekelmans juicht discussie binnen VVD over liberalisme toe

DEN HAAG (ANP) - Defensieminister Ruben Brekelmans juicht het toe dat binnen zijn partij een discussie wordt gevoerd over "wat liberalisme in deze tijd betekent". Volgens hem is het alleen maar positief dat er debat is binnen de VVD-gelederen. Hij reageerde daarmee op een petitie die zeker twintig VVD'ers hebben opgesteld, omdat ze zich zorgen maken over de samenwerking met de PVV.

1 dag geleden