
Kaag overweegt schuiven ontwikkelingsgeld om asielconstructie
DEN HAAG (ANP) - Minister Sigrid Kaag (Financiën) zal tijdens de onderhandelingen over de begroting van volgend jaar "welwillend kijken" naar de mogelijkheid om geld naar voren te halen voor ontwikkelingssamenwerking. Dat budget wordt dit jaar flink geraakt: het wordt gebruikt om de kosten van het eerste jaar van de opvang van asielzoekers te betalen, en in deze tijd komen "uitzonderlijk" veel asielzoekers naar Nederland.
Daardoor moet de begroting voor ontwikkelingssamenwerking tot en met 2026 ruim 3,4 miljard euro bijdragen aan de asielopvang. In augustus, wanneer de coalitie onderhandelt over de Miljoenennota, wil Kaag kijken of er ruimte is om bedragen te schuiven, zodat er meer geld overblijft voor daadwerkelijke ontwikkelingshulp. Dit kan alleen "als daar ruimte voor is", benadrukt de minister. "Het kan niet ten koste gaan van andere plannen".
Kaag voegt eraan toe dat zij, toen ze zelf minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking was, "niet bepaald gecharmeerd was van het kasschuiven. Want je erft de verschuiving van een ander, en je denkt dat je met een groot, internationaal pakket de boer op kan gaan. En dat is niet zo."
Kritiek uit Kamer
De Tweede Kamer was kritisch dat het kabinet vasthield aan de afspraak om het geld uit het ontwikkelingsbudget te halen. Daarmee is die begroting "onevenredig hard getroffen", vindt GroenLinks-leider Jesse Klaver. Ook SGP-Kamerlid Chris Stoffer ziet dat het hoge aantal asielzoekers een "diepe krater heeft geslagen" in het ontwikkelingsbudget. Eerder waren ook coalitiepartijen ChristenUnie en D66 zeer kritisch.
Die twee partijen dienden, samen met regeringspartner CDA, een voorstel in waarmee ze Kaag oproepen de financiële buffers van 2027 en 2028 in te zetten om de tegenvaller van dit jaar "zoveel als mogelijk te beperken" als dat past.
Afspraken
Kaag, ook leider van D66, liet doorschemeren dat ze het zelf ook liever anders ziet, maar de coalitie heeft de afspraken nu eenmaal niet losgelaten. De bewindsvrouw opperde dat een nieuwe formatietafel straks opnieuw moet kijken "hoe je in de toekomst met je ontwikkelingsbudget omgaat". Ze denkt zelf bijvoorbeeld aan een beschermd bedrag, zodat het niet zomaar gekort kan worden.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het stikstofdoel in de wet wordt vervangen door een norm voor emissie, als het aan landbouwminister Femke Wiersma ligt. Ze komt met een wetsvoorstel om de zogeheten kritische depositiewaarde te vervangen door uitstootdoelen. De BBB-minister wil hiermee tegemoetkomen aan een langgekoesterde wens van boeren, die juridisch ingewikkeld ligt.
3 minuten geledenLONDEN (ANP) - De vooral Europese bondgenoten die Oekraïne na een staakt-het-vuren willen beschermen zaten donderdag veel op één lijn met hun Amerikaanse gesprekspartners, constateert demissionair premier Dick Schoof. Hij zag bij een videovergadering van de zogenoemde coalitie van bereidwillige landen "brede overeenstemming dat de druk op Rusland verder opgevoerd moet worden". Voor het eerst schoven vertegenwoordigers van de Amerikaanse regering en kringen rond president Donald Trump aan.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Eelco Heinen (Financiën) is blij met de nieuwe economische ramingen van het Centraal Planbureau (CPB). Die laten zien dat de economie ondanks alle geopolitieke spanningen blijft groeien, al gaat het wel langzamer dan eerder gedacht. Ook de nog altijd stijgende koopkracht stemt de VVD-bewindsman tevreden.
22 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet kan door met het geven van een omvangrijk steunpakket aan het noodlijdende Damen Naval. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer is hiermee akkoord. Alleen SP, Forum voor Democratie, Partij voor de Dieren en DENK waren donderdag tijdens de stemming een andere mening toegedaan.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer komt donderdag terug van zomerreces om te stemmen over de vraag of ze zich voldoende geïnformeerd acht voor het geven van staatssteun aan een niet nader genoemd bedrijf. Ingewijden bevestigen na berichtgeving van verschillende media dat het kabinet een overbruggingskrediet wil verschaffen aan scheepsbouwer Damen Naval.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De helft van de Nederlanders heeft minder vertrouwen in de politiek na de val van het kabinet. Bij NSC-kiezers is de impact van de kabinetsval op het vertrouwen het grootst. Dit blijkt uit een enquête van Kieskompas en het ANP die is ingevuld door bijna 20.000 mensen.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Met extra belastingvrijstellingen wil de VVD een koopwoning voor meer mensen bereikbaar maken. Starters moeten wat de liberalen betreft tot 75.000 euro belastingvrij kunnen sparen voor de koop van een eigen woning. Ook wil de partij de mogelijkheden verruimen voor ouders om voor dit doel belastingvrij te schenken aan hun kinderen.
3 dagen geleden