Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kaag overweegt schuiven ontwikkelingsgeld om asielconstructie

Kaag overweegt schuiven ontwikkelingsgeld om asielconstructie

DEN HAAG (ANP) - Minister Sigrid Kaag (Financiën) zal tijdens de onderhandelingen over de begroting van volgend jaar "welwillend kijken" naar de mogelijkheid om geld naar voren te halen voor ontwikkelingssamenwerking. Dat budget wordt dit jaar flink geraakt: het wordt gebruikt om de kosten van het eerste jaar van de opvang van asielzoekers te betalen, en in deze tijd komen "uitzonderlijk" veel asielzoekers naar Nederland.

Daardoor moet de begroting voor ontwikkelingssamenwerking tot en met 2026 ruim 3,4 miljard euro bijdragen aan de asielopvang. In augustus, wanneer de coalitie onderhandelt over de Miljoenennota, wil Kaag kijken of er ruimte is om bedragen te schuiven, zodat er meer geld overblijft voor daadwerkelijke ontwikkelingshulp. Dit kan alleen "als daar ruimte voor is", benadrukt de minister. "Het kan niet ten koste gaan van andere plannen".

Kaag voegt eraan toe dat zij, toen ze zelf minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking was, "niet bepaald gecharmeerd was van het kasschuiven. Want je erft de verschuiving van een ander, en je denkt dat je met een groot, internationaal pakket de boer op kan gaan. En dat is niet zo."

Kritiek uit Kamer

De Tweede Kamer was kritisch dat het kabinet vasthield aan de afspraak om het geld uit het ontwikkelingsbudget te halen. Daarmee is die begroting "onevenredig hard getroffen", vindt GroenLinks-leider Jesse Klaver. Ook SGP-Kamerlid Chris Stoffer ziet dat het hoge aantal asielzoekers een "diepe krater heeft geslagen" in het ontwikkelingsbudget. Eerder waren ook coalitiepartijen ChristenUnie en D66 zeer kritisch.

Die twee partijen dienden, samen met regeringspartner CDA, een voorstel in waarmee ze Kaag oproepen de financiële buffers van 2027 en 2028 in te zetten om de tegenvaller van dit jaar "zoveel als mogelijk te beperken" als dat past.

Afspraken

Kaag, ook leider van D66, liet doorschemeren dat ze het zelf ook liever anders ziet, maar de coalitie heeft de afspraken nu eenmaal niet losgelaten. De bewindsvrouw opperde dat een nieuwe formatietafel straks opnieuw moet kijken "hoe je in de toekomst met je ontwikkelingsbudget omgaat". Ze denkt zelf bijvoorbeeld aan een beschermd bedrag, zodat het niet zomaar gekort kan worden.

Meer uit Politiek

Enquêtecommissie haalt opnieuw fel uit naar Raad van State

DEN HAAG (ANP) - De afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State krijgt er ook in het debat over de parlementaire enquête naar het fraudebeleid van de overheid stevig van langs. De enquêtecommissie vindt het "ernstig" dat de hoogste bestuursrechter nog altijd weigert zijn eigen rol in het toeslagenschandaal volledig te erkennen, zegt commissievoorzitter Michiel van Nispen.

14 minuten geleden
Enquêtecommissie stelt PVV gerust: fraude moet worden aangepakt

DEN HAAG (ANP) - Gesjoemel met toeslagen of uitkeringen moet worden aangepakt, vindt ook de parlementaire-enquêtecommissie die het fraudebeleid van de overheid heeft onderzocht. De commissie oordeelde zeer kritisch, maar heeft "op geen enkele wijze" willen zeggen dat fraude meevalt of "moet kunnen", benadrukt voorzitter Michiel van Nispen op vragen daarover van de PVV.

38 minuten geleden
Enquêtecommissie: overheid discrimineerde op afkomst én inkomen

DEN HAAG (ANP) - De overheid discrimineerde in haar achteraf onrechtmatig verklaarde fraudeaanpak op zowel afkomst als inkomen. Dat is volgens de parlementaire enquêtecommissie die hier onderzoek naar deed overduidelijk. "Was er nou sprake van discriminatie? Laat ik heel duidelijk zijn: ja", zei commissievoorzitter Michiel van Nispen op vragen van de Tweede Kamer.

54 minuten geleden
Pro-Palestijnse demonstranten onderbreken fraudedebat nogmaals

DEN HAAG (ANP) - Pro-Palestijnse actievoerders hebben donderdag voor de tweede keer hetzelfde debat over de parlementaire enquête over doorgeslagen fraudebeleid onderbroken. Ze riepen "free, free Palestine" en "from the river to the sea" vanaf de publieke tribune, waar ook slachtoffers van de toeslagenaffaire het debat volgen. Vervolgens heeft de beveiliging drie mensen uit de zaal verwijderd.

1 uur geleden
Minister Paul berispt Amsterdamse basisschool om wanbeheer

DEN HAAG (ANP) - Basisschool Klein Amsterdam moet onmiddellijk orde op zaken stellen anders dreigen maatregelen, zegt onderwijsminister Mariëlle Paul. De school in de hoofdstad doet volgens de demissionair bewindsvrouw aan wanbeheer en heeft de onderwijskwaliteit niet op orde. Het bestuur heeft een aanwijzing gekregen, het zwaarste juridische instrument dat de minister kan inzetten. De bekostiging kan worden stopgezet als de school niet snel verbetering laat zien.

1 uur geleden
Aangifte en pandverbod voor pro-Palestijnse demonstranten Kamer

DEN HAAG (ANP) - Kamervoorzitter Martin Bosma gaat aangifte doen tegen de pro-Palestijnse demonstranten die donderdagochtend actievoerden op de publieke tribune en in de centrale hal van de Tweede Kamer. Ze krijgen ook een pandverbod, laat de woordvoerder van Bosma desgevraagd weten. Het gaat volgens hem om in totaal vijftien actievoerders.

1 uur geleden
Commissievoorzitter: trage toeslagencompensatie voedt wantrouwen

DEN HAAG (ANP) - De stroperige en vastlopende compensatie van de tienduizenden gedupeerden in het toeslagenschandaal "leidt tot extra veel onvrede en wantrouwen". Dat heeft SP-Kamerlid Michiel van Nispen gezegd als voorzitter van de parlementaire-enquêtecommissie die het ontspoorde fraudebeleid van de overheid heeft onderzocht.

2 uur geleden