Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kaag over politieke aardverschuiving: we hebben geen oogkleppen op

Kaag over politieke aardverschuiving: we hebben geen oogkleppen op

DEN HAAG (ANP) - De politieke aardverschuiving bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten vraagt van het kabinet om een "grondige analyse en reflectie", zei vicepremier Sigrid Kaag tijdens de wekelijkse persconferentie. De coalitie heeft op gevoelige dossiers zoals stikstof en asiel ambities vastgesteld, en "die kant willen we op", zei Kaag. "Maar we hebben geen oogkleppen op en blijven oog houden voor de veranderde omstandigheden." De komende tijd zal de balans tussen die twee steeds in de gaten gehouden moeten worden.

Op uitnodiging van premier Mark Rutte gaan de vicepremiers Kaag, Wopke Hoekstra en Carola Schouten dinsdagavond een eerste gesprek aan om de verkiezingsuitslag te duiden. De vraag die voor het kabinet centraal staat, is wat de onvrede en het onbehagen in het land voedt, zei ze.

"Vanuit deze analyse gaan we verder met de grote dossiers waar we nu aan werken", zei Kaag. "Het kabinet staat voor belangrijke en lastige vraagstukken." Ze noemde het stikstofdossier, "maar er liggen ook grote opgaven op het gebied van woningbouw, asiel en klimaat". Dat zijn "stuk voor stuk taaie en complexe dossiers, die soms al jarenlang spelen" en waarbij eenvoudige maatregelen "helaas niet volstaan".

Grote ongelijkheid

De kiezer heeft bij de Statenverkiezingen van vorige week een "democratisch signaal" afgegeven. De uitslag, met het verlies voor de coalitiepartijen en de monsterzege van de BoerBurgerBeweging, is volgens Kaag niet alleen veroorzaakt door de onvrede over het stikstofdossier. "De uitslag lijkt ook een diepere en meer gelaagde achtergrond te hebben."

Kaag refereerde daarbij onder meer naar onderzoeken van onder andere het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) waaruit blijkt dat mensen grote ongelijkheid ervaren. Ook is sprake van een afnemend politiek vertrouwen "terwijl grote vraagstukken waar we voor staan nog niet zijn opgelost of niet snel kunnen worden opgelost", zei de vicepremier. Daarnaast is het dagelijks leven van mensen sinds de coronalockdowns "niet meer genormaliseerd zoals we zouden willen". Maar ook de oorlog in Oekraïne en de gestegen prijzen ontwrichten en treffen velen in hun bestaan. Dat alles raakt de beleving van zekerheid in onzekere tijden, zegt Kaag.

Meer uit Politiek

Voormalig politiek adviseur van Rutte wordt burgemeester Veendam

VEENDAM (ANP) - De gemeenteraad van Veendam heeft Annelies Pleyte voorgedragen als nieuwe burgemeester. De 53-jarige Pleyte was eerder jarenlang politiek adviseur van Mark Rutte. Ook heeft ze topfuncties bekleed bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Nationaal Coördinator Groningen.

7 uur geleden
Kamermeerderheid vindt hoorzitting met nieuwe premier niet nodig

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft geen behoefte aan een hoorzitting met de nieuwe minister-president, voordat die door de koning wordt beëdigd. Een oproep daartoe van GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans kreeg onvoldoende steun, mede doordat de coalitiepartijen tegen stemden.

9 uur geleden
Van Zwol kan met instemming van Kamer kabinet gaan samenstellen

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer stemt in met de aanstelling van Richard van Zwol als formateur. Hij moet de regeringsploeg gaan samenstellen die het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB verder gaat uitwerken. PVV-leider Geert Wilders had hem voor deze rol voorgedragen.

9 uur geleden
Bontenbal tegen Van der Plas: hoop voor boeren is van korte duur

DEN HAAG (ANP) - "De wanhoop in de ogen van redelijke mensen is deze week hoop geworden", zegt BBB-leider Caroline van der Plas in het debat over het hoofdlijnenakkoord. "Ik ben bang dat die hoop van korte duur is", werpt Henri Bontenbal (CDA) tegen. Hij valt haar aan op verschillende plannen die in het akkoord staan, die volgens hem boeren niet ten goede komen.

13 uur geleden
Omtzigt steunt btw-verhogingen, maar 'niet met heel veel plezier'

DEN HAAG (ANP) - NSC staat achter de voorgenomen btw-verhogingen op onder meer hotelovernachtingen, boeken en theatervoorstellingen, maar "niet met heel veel plezier", zegt partijleider Pieter Omtzigt. Rob Jetten (D66) ondervroeg hem over een fictief weekendje Twente, dat volgens Jettens berekeningen 30 euro duurder zou worden.

14 uur geleden
Partijen vallen Omtzigt aan op bestaanszekerheid in akkoord

DEN HAAG (ANP) - Bestaanszekerheid was een belangrijk thema in de verkiezingscampagne van NSC, maar hierop is volgens partijen als SP en Partij voor de Dieren te weinig bereikt. "We doen het minder slecht dan het vorige kabinet en dus mag u dankbaar zijn", zo vat Esther Ouwehand hoofdlijnenakkoord samen. Mensen in armoede hebben hier "geen hol aan", luidt het verwijt van de PvdD-leider aan het adres van Pieter Omtzigt van NSC.

15 uur geleden
Erkenning Palestijnse staat voor kabinet niet aan de orde

DEN HAAG (ANP) - "Eenzijdige erkenning van een Palestijnse staat brengt een oplossing op dit moment niet dichterbij. Dat vraagt om een zorgvuldige afweging." Dat laat een woordvoerder van demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) weten als reactie op het besluit van Spanje, Ierland en Noorwegen om de Palestijnse staat te erkennen.

15 uur geleden