
Kaag: oppassen dat steun Kiev niet in handen verkeerd regime komt
PARIJS (ANP) - De snel op elkaar volgende ontwikkelingen in Oekraïne maken beslissingen over steunmaatregelen moeilijker. Dat zei minister Sigrid Kaag (Financiën) in Parijs waar ze vrijdag met haar Europese collega's over de situatie sprak en de gevolgen van de Russische invasie voor de EU. "Het is heel naar om over sancties instellen te praten terwijl de Russische troepen al in Kiev stonden. Je wil niet een verkeerd regime ondersteunen."
Volgens Kaag hebben de ministers niet hardop gespeculeerd over een mogelijke machtsovername in Oekraïne. "Het is een actief conflict", zegt de D66-politica met veel diplomatieke ervaring in oorlogsgebieden. "Het verandert elke twee of vier uur." Het is ook moeilijk om officiële contacten te leggen, zoals met haar Oekraïense tegenhanger. Telefoonverkeer is onveilig, betoogt ze, regeringsleden zitten ondergedoken.
Sancties moeten zorgvuldig worden afgewogen om effectief de juiste doelen te treffen, maar mogelijke tegenacties ook. Rusland uitsluiten van het internationale betaalsysteem SWIFT bijvoorbeeld is "technisch ingewikkeld", zei ze. "We zijn het eens dat die optie in de gereedschapskist moet blijven", maar het is een stap met een "abrupt effect". Dan is bijvoorbeeld het toezicht op betalingsstromen van en naar Rusland in één klap weg. Daarom gaat de Europese Centrale Bank met de Europese Commissie analyseren wat precies de gevolgen van die strafmaatregel zouden zijn.
Poetin riep vrijdagmiddag de Oekraïense militairen op de macht te grijpen. Kaag noemt de oorlog een "kantelpunt" in de Europese geschiedenis.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het plan om de sociale huren twee jaar te bevriezen is voor minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting (BBB) een "gegeven". Dat schrijft haar ministerie in een reactie nadat ongeveer tweehonderd woningcorporaties een eerste juridische stap hebben gezet richting een rechtszaak om de huurbevriezing terug te draaien. Wel erkent Keijzer dat het huurplan "grote gevolgen heeft voor de investeringscapaciteit van woningcorporaties".
20 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Jean Rummenie (Natuur, BBB) heeft een wetsvoorstel klaarliggen om in Nederland probleemwolven in uitzonderlijke gevallen af te kunnen schieten. Dat laat een woordvoerder van het ministerie weten, in reactie op de Europese verlaagde status van de wolf.
21 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp heeft een "belangrijke stap" gezet met zijn brief aan EU-buitenlandchef Kaja Kallas waarin hij kritiek uit op de Israëlische blokkade van Gaza, vindt Karel Hendriks. De directeur van Artsen zonder Grenzen hoopt dat de "streep in het zand" waar de NSC-bewindsman over spreekt "een harde rode lijn zal blijken".
1 dag geledenWARSCHAU (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) wil niet als enige in het kabinet dat de EU onderzoekt of Israël zich nog wel houdt aan afgesproken regels over mensenrechten en democratische principes. "Je mag ervan uitgaan dat ik dit niet alleen doe", zei hij bij de inloop van een informele bijeenkomst van EU-ministers in Warschau.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Milieuorganisaties zijn kritisch op het besluit van luchtvaartminister Barry Madlener (PVV), die maatregelen wil treffen om de geluidsoverlast van Schiphol te verminderen. Als het doel van 2028 is gehaald, mag de luchthaven weer groeien, schrijft Madlener in de brief aan de Tweede Kamer.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De nieuwe plannen van de Israëlische regering over de Gazastrook zijn "zorgelijk", zei premier Dick Schoof dinsdag. Hij roept de Israëlische regering op "een andere koers te varen en gesprekken over een staakt-het-vuren te hervatten".
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Minister-president Dick Schoof heeft de nieuwe Duitse bondskanselier Friedrich Merz via X gefeliciteerd met zijn aantreden. De christendemocraat kreeg dinsdag voldoende steun in de Bondsdag om aan de slag te kunnen als regeringsleider.
2 dagen geleden