
Kaag neemt woorden over boerenorganisatie niet terug
DEN HAAG (ANP) - Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel) blijft bij haar uitspraken over de boerenorganisatie Farmers Defence Force (FDF) die ze eerder deze week op televisie deed. Ze neemt haar woorden niet terug, zei ze vrijdag in een reactie op de eis van de boerenclub voor een schadevergoeding. Dat FDF haar uitspraken smadelijk of lasterlijk vinden "is hun goed recht. We leven in een rechtstaat."
De D66-lijsttrekker sprak in Nieuwsuur over de rellen van de afgelopen week naar aanleiding van de avondklok die vorig weekend is ingevoerd. Ze verwees daarbij naar de boerenprotesten van vorig jaar: "Farmers Defence Force, die eerst de hekken omrijden, journalisten bedreigen en uiteindelijk dan wel door het kabinet ontvangen worden. Dat vind ik ondenkbaar."
Volgens de juridische vertegenwoordiger van FDF hebben de boeren van deze organisatie zich daar niet schuldig aan gemaakt en tast Kaag hen aan in "hun eer en goede naam". Haar uitlatingen "ontberen een deugdelijke feitelijke onderbouwing". Ze eisen daarom een schadevergoeding van 20.000 euro, binnen zeven dagen te voldoen, zo staat in een aangetekende brief aan de minister.
Breder verhaal
Kaag zegt dat het om het bredere verhaal gaat. "Het gaat om normering vanuit de politiek, woorden doen ertoe en je moet opkomen voor waarden. En ik vind dat we al een hele lange periode in Nederland stil zijn, dat we gedogen als er extreme uitspraken worden gedaan of als we situaties zien zoals in dit geval boeren die politiedranghekken omver rijden of een gemeentehuis bestormen. En dat kan natuurlijk niet. Dat moet je benoemen, dat hoort ook bij normeren uit de politiek en dat zal ik blijven doen."
FDF is een actie begonnen tegen iedereen die zich in haar ogen schuldig maakt aan "lasterlijke smaad" en ongefundeerde aantijgingen richting de boerenorganisatie, schrijft de organisatie op de website.
Behalve Kaag heeft FDF naar eigen zeggen ook juridische actie ondernomen tegen AVROTROS en de Nederlandse staat naar aanleiding van een uitzending van Opsporing Verzocht en tegen de NRC in verband met een opiniestuk over boerenacties.
Meer uit Binnenland
ROTTERDAM (ANP) - De douane heeft in de eerste zes maanden van dit jaar 15.600 kilo cocaïne in de Nederlandse zeehavens onderschept. Dat is 400 kilo minder dan in de eerste zes maanden van 2024.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Voedingscentrum waarschuwt mensen die willen afvallen niet te licht te denken over het gebruik van medicatie. "Het lijkt misschien makkelijk, maar onderschat de gevolgen niet", zegt directeur Petra Verhoef in Trouw over middelen als Ozempic en Wegovy.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft in meerderheid ingestemd met het wetsvoorstel dat de minister van Volkshuisvesting meer regie moet geven over de bouw en verdeling van huizen. Door een eerder aangenomen aanpassing op voorstel van de PVV wordt het gemeenten daarmee ook verboden statushouders voorrang te geven bij de toewijzing van woningen.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) is "buitengewoon teleurgesteld" dat de Tweede Kamer heeft ingestemd met de asielwetten. Een woordvoerder laat weten dat de VNG de Eerste Kamer zal proberen "te overtuigen van de onhaalbaarheid" ervan.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - UNICEF Nederland heeft grote zorgen over de door de Tweede Kamer aangenomen asielwetten. "De impact op kinderen is ingrijpend, maar nergens blijkt dat hun belang serieus is meegewogen", laat de VN-kinderrechtenorganisatie weten.
6 uur geledenROOSENDAAL (ANP) - De verdachte situatie rond een woning in de Kardinaal van Rossumstraat in Roosendaal is na bijna vijf uur ten einde. Het is onderhandelaars gelukt om de bewoner op een rustige manier uit het huis te krijgen. De man zat in de woning en dreigde zichzelf of anderen iets aan te doen, meldt de veiligheidsregio. Waarom de man dat wilde is nog onduidelijk.
9 uur geledenHOUTEN (ANP) - Van een officiële hittegolf is geen sprake meer, want in De Bilt werd het donderdagmiddag maximaal 22,0 graden. Daarmee werd het geen zomerse dag, waardoor de hittegolf volgens Weeronline na vijf dagen weer voorbij is. Voor een hittegolf zijn minstens vijf zomerse dagen van 25 graden of meer nodig, waarvan er drie tropisch warm zijn met minimaal 30 graden.
10 uur geleden