Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kaag neemt woorden over boerenorganisatie niet terug

Kaag neemt woorden over boerenorganisatie niet terug

DEN HAAG (ANP) - Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel) blijft bij haar uitspraken over de boerenorganisatie Farmers Defence Force (FDF) die ze eerder deze week op televisie deed. Ze neemt haar woorden niet terug, zei ze vrijdag in een reactie op de eis van de boerenclub voor een schadevergoeding. Dat FDF haar uitspraken smadelijk of lasterlijk vinden "is hun goed recht. We leven in een rechtstaat."

De D66-lijsttrekker sprak in Nieuwsuur over de rellen van de afgelopen week naar aanleiding van de avondklok die vorig weekend is ingevoerd. Ze verwees daarbij naar de boerenprotesten van vorig jaar: "Farmers Defence Force, die eerst de hekken omrijden, journalisten bedreigen en uiteindelijk dan wel door het kabinet ontvangen worden. Dat vind ik ondenkbaar."

Volgens de juridische vertegenwoordiger van FDF hebben de boeren van deze organisatie zich daar niet schuldig aan gemaakt en tast Kaag hen aan in "hun eer en goede naam". Haar uitlatingen "ontberen een deugdelijke feitelijke onderbouwing". Ze eisen daarom een schadevergoeding van 20.000 euro, binnen zeven dagen te voldoen, zo staat in een aangetekende brief aan de minister.

Breder verhaal

Kaag zegt dat het om het bredere verhaal gaat. "Het gaat om normering vanuit de politiek, woorden doen ertoe en je moet opkomen voor waarden. En ik vind dat we al een hele lange periode in Nederland stil zijn, dat we gedogen als er extreme uitspraken worden gedaan of als we situaties zien zoals in dit geval boeren die politiedranghekken omver rijden of een gemeentehuis bestormen. En dat kan natuurlijk niet. Dat moet je benoemen, dat hoort ook bij normeren uit de politiek en dat zal ik blijven doen."

FDF is een actie begonnen tegen iedereen die zich in haar ogen schuldig maakt aan "lasterlijke smaad" en ongefundeerde aantijgingen richting de boerenorganisatie, schrijft de organisatie op de website.

Behalve Kaag heeft FDF naar eigen zeggen ook juridische actie ondernomen tegen AVROTROS en de Nederlandse staat naar aanleiding van een uitzending van Opsporing Verzocht en tegen de NRC in verband met een opiniestuk over boerenacties.

Meer uit Binnenland

Man (73) en vrouw (71) in Amsterdam zwaargewond door mishandeling

AMSTERDAM (ANP) - Een 73-jarige man en een 71-jarige vrouw uit Amsterdam zijn zaterdagavond zwaargewond op straat gevonden. Een 44-jarige buurman is opgepakt en wordt ervan verdacht het stel zwaar te hebben mishandeld in de Geertruida van Lierstraat in Amsterdam Nieuw-West. Ook wordt hij verdacht van poging tot doodslag.

1 uur geleden
Sweet Dreams is grootste kanshebber bij Gouden Kalveren

UTRECHT (ANP) - De Oscarinzending Sweet Dreams is met acht nominaties de grootste kanshebber bij de Gouden Kalveren. De nominaties voor de belangrijkste Nederlandse filmprijzen werden zondag bekendgemaakt tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht. De prijzen worden vrijdag op de laatste dag van het filmfestival uitgereikt in de Stadsschouwburg.

2 uur geleden
Geen gewonden na ontploffing bij woning in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Een flatwoning aan de Florijn in Amsterdam-Zuidoost is zaterdagavond beschadigd geraakt door een ontploffing. Er is onder meer een ruit gesneuveld. Volgens een woordvoerder van de politie is er zwaar vuurwerk bij het huis afgestoken. Niemand is gewond geraakt.

3 uur geleden
Ruim 300 klimaatactivisten aangehouden voor blokkade op A12

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zondagmiddag 317 actievoerders aangehouden die snelweg A12 in Den Haag deels blokkeerden. Een van hen is aangehouden voor het afsteken van vuurwerk, meldt de politie. Klimaatdemonstranten gingen zondag rond het middaguur de A12 op, anderhalf uur later was de weg weer vrij. Er is deze keer geen waterwerper ingezet, zaterdag was dat wel het geval.

3 uur geleden
Ontploffing bij woning met regenboogvlag in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Bij een woning in Amsterdam waar een regenboogvlag hing is zaterdagavond een ontploffing geweest. Op het trottoir is een vloeistof aangetroffen die korte tijd in brand heeft gestaan. Het huis en de vlag hebben geen schade opgelopen, zegt een woordvoerder van de politie. Niemand raakte gewond.

5 uur geleden
Veel interesse voor veiling roemrucht openluchtbordeel op Curaçao

WILLEMSTAD (ANP) - Voor de veiling van het openluchtbordeel Campo Alegre op Curaçao, aanstaande dinsdag, is "internationale belangstelling". Dat zegt de organisatie van de veiling. Wie er concreet belangstelling heeft, is niet duidelijk. Het 'vrolijke kamp', zoals de vertaling uit het Spaans luidt, sloot in 2020 bij het begin van de coronapandemie haar deuren.

6 uur geleden
Vermoedelijk asbest vrijgekomen bij brand in loods Rijnsburg

RIJNSBURG (ANP) - Op het terrein van een loods in het Zuid-Hollandse Rijnsburg die zondag in brand stond, is vermoedelijk asbest gevonden. Dat meldt de brandweer. Eerder liet de brandweer weten dat een deel van een naastgelegen camping zou worden ontruimd, maar dat gebeurt toch niet. De brandweer heeft het vuur inmiddels onder controle.

8 uur geleden