Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kaag naar Suriname om irritaties over slavernijexcuses te sussen

Kaag naar Suriname om irritaties over slavernijexcuses te sussen

DEN HAAG (ANP) - Vicepremier Sigrid Kaag reist deze donderdag naar Suriname voor overleg over de Nederlandse excuses voor het slavernijverleden. Ze ontmoet een dag later (Nederlandse tijd) onder anderen president Chan Santokhi, parlementariërs en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties.

Het kabinet is volgens ingewijden vooralsnog van plan om op 19 december excuses aan te bieden voor het slavernijverleden. Premier Mark Rutte geeft die dag een toespraak in het Nationaal Archief. De aanloop naar dat moment is volgens critici niet goed verlopen. Er zou overhaast te werk zijn gegaan, mensen uit voormalige Nederlandse koloniën en andere betrokkenen zouden te weinig gehoord zijn en er zijn zorgen of de manier waarop de excuses vorm krijgen wel aanvaard worden.

De afgelopen weken is in Nederland en daarbuiten overleg gevoerd over de kabinetsplannen om te voorkomen dat de excuses straks verkeerd vallen. Toch werd op het laatste moment nog besloten om Kaag als vicepremier naar Suriname te sturen. Ze zal daar de plannen naar eigen zeggen toelichten.

Een definitief besluit over de invulling van de 19e wordt vrijdag genomen tijdens de ministerraad, die normaal gesproken al 's ochtends begint. Dat zal dus hoogstwaarschijnlijk al vastliggen zodra Kaag met de Surinaamse politici om tafel gaat. De vicepremier zal waarschijnlijk in Suriname wel nog even overleggen met minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) die maandag namens de Nederlandse regering spreekt in Paramaribo.

Er gaan ook kabinetsleden naar Caribisch Nederland (Bonaire, Sint Eustatius en Saba) en de zelfstandige landen binnen het koninkrijk, Aruba, Curaçao en Sint Maarten.

Meer uit Binnenland

Onderwijsorganisaties voeren actie tegen schrappen kansenregeling

UTRECHT (ANP) - Onderwijsorganisaties voeren komende tijd actie tegen de nieuwe bezuinigingen door het kabinet. Ze pleiten onder meer voor behoud van de Onderwijskansenregeling, die bestaat om de meest kwetsbare leerlingen extra te ondersteunen. Het kabinet wil de regeling wegbezuinigen, wat uiteindelijk 177 miljoen euro moet besparen.

3 minuten geleden
Scheidend BBB-senator: inhoudelijke bezwaren al eerder aangekaart

DEN HAAG (ANP) - Scheidend BBB-senator Eric Kemperman heeft het verschil van mening met zijn partij al eerder intern gemeld. Dat verklaart het Eerste Kamerlid aan het ANP.

23 minuten geleden
Utrecht wil met spoed duidelijkheid over mogelijke wolvenaanval

UTRECHT (ANP) - De provincie Utrecht hoopt binnen enkele dagen te weten of het een wolf was die een wandelaar maandagmiddag heeft gebeten op de Utrechtse Heuvelrug. De provincie wil via een spoedprocedure de DNA-sporen laten onderzoeken. "We zijn dat nu aan het regelen", aldus een woordvoerster.

38 minuten geleden
Geen 'grote ongeregeldheden' bij huldiging PSV, 15 aanhoudingen

EINDHOVEN (ANP) - De huldiging van PSV in Eindhoven is maandag "zonder grote ongeregeldheden" verlopen, meldt de politie dinsdag. Vijftien mensen zijn verspreid over de stad aangehouden voor onder meer belediging en het afsteken van vuurwerk.

49 minuten geleden
Noordeinde en Koninklijke Stallen opnieuw open voor publiek

DEN HAAG (ANP) - Paleis Noordeinde en de Koninklijke Stallen worden deze zomer wederom opengesteld voor het publiek. Van 16 juli tot en met 3 augustus kunnen ruim 40.000 bezoekers een bezoek brengen, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) dinsdag.

58 minuten geleden
Zoektocht naar Jeffrey en Emma gaat verder in Groningen

FINSTERWOLDE (ANP) - De zoektocht naar de vermiste Jeffrey (10) en Emma (8) gaat dinsdag verder op verschillende locaties in onder meer (Oost-)Groningen, meldt de politie. Volgens een politiewoordvoerder wordt opnieuw gezocht in de Carel Coenraadpolder bij Finsterwolde. Vanuit dat Groningse dorp wordt de zoekactie gecoördineerd.

1 uur geleden
AVROTROS en NPO: songfestival meer beïnvloed door spanningen

HILVERSUM (ANP) - Omroep AVROTROS en de NPO willen met songfestivalorganisator European Broadcasting Union (EBU) "de basisprincipes" van het Eurovisie Songfestival bespreken. Ze zijn van mening dat het internationale evenement steeds meer wordt beïnvloed door maatschappelijke en geopolitieke spanningen.

2 uur geleden