Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kaag: meer investeren in woningen en publieke sector

Kaag: meer investeren in woningen en publieke sector

DEN HAAG (ANP) - De komende jaren zijn forse investeringen nodig, vooral in de woningbouw maar ook in de publieke sector. Dat schrijft Sigrid Kaag, topfavoriet voor het lijsttrekkerschap van D66 bij de verkiezingen van volgend jaar, in een economisch pamflet.

Volgens Kaag heeft de nadruk sinds de vorige crisis te veel gelegen op het terugdringen van de staatsschuld. "Daarvoor zijn ook maatregelen genomen die niet verstandig waren zoals belastingverhogingen en het bevriezen van de lonen van mensen in publieke dienst. Die keuzes kunnen we niet nog een keer maken."

Kaag wil verdere afbraak voorkomen. "We moeten investeren in publiek werk, het werk dat ons samenleven mogelijk maakt. Want niemand kan leven van waardering alleen." Maar het draait om meer dan salarissen. "Er moet een einde komen aan strikte voorschriften uit de torens van Den Haag, waardoor er bijna meer tijd gaat zitten in gedetailleerde verantwoording dan waar het echt om gaat."

Ook in de bouw is een extra impuls hard nodig. "We moeten hier meer investeren dan tot nu toe is bepleit, ook door mijn eigen partij", vindt Kaag. Zij wijst erop dat nog altijd veel mensen met een normaal inkomen geen betaalbare woning kunnen vinden. "Daarom wil ik in ieder geval de opbrengst van de verhuurdersheffing teruggeven aan woningcorporaties, zodat ze meer kunnen bouwen."

Ook in het onderwijs wil Kaag meer investeren dan de afgelopen jaren is gebeurd. Zij wijst op de gezondheidszorg, waar de uitgaven meegroeien met de demografische ontwikkeling. En op defensie, waar de uitgaven volgens NAVO-afspraken gekoppeld zijn aan de economische groei. "Zou het dan niet logisch zijn om ook voor onderwijs automatische structurele groei mogelijk te maken?"

Ook kleine ondernemers, middenstanders en familiebedrijven verdienen volgens Kaag meer aandacht van een volgend kabinet. "Ze voorzien in banen. Maar ze hebben ook een rol in de bevordering van de sociale samenhang in ons land. Ze steunen sportclubs, scholen, kerken, theaterclubs en orkesten. Het is de boekhandelaar die onze kinderen leert lezen en het is de dönerzaak op de hoek waar de buurt elkaar leert kennen."

Meer uit Politiek

Groot deel oppositie zegt vertrouwen op in Rutte na Groningendebat

DEN HAAG (ANP) - Een groot deel van de oppositie in de Tweede Kamer zegt het vertrouwen op in minister-president Mark Rutte. De partijen vinden de reflectie van de premier op zijn eigen rol bij de gaswinning in Groningen tekort schieten, zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver, die mede spreekt namens PvdA, SP, BBB, Volt. PVV, JA21, PvdD, Groep-Van Haga en partijloos Kamerlid Pieter Omtzigt.

3 uur geleden
Vijlbrief sluit 'Groningenheffing' voor oliebedrijven niet uit

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) deelt de woede van veel partijen in de Tweede Kamer over de weigering van de oliemaatschappijen Shell en ExxonMobil om hun deel van de schade als gevolg van de gaswinning in Groningen te betalen. Een voorstel van de PvdA en GroenLinks om deze bedrijven via een heffing alsnog te laten betalen, wijst hij dan ook niet op voorhand af.

4 uur geleden
EU dicht bij akkoord over grenscontroles en verdelen asielzoekers

BRUSSEL (ANP) - Na jarenlang vruchteloos gesteggel zijn de EU-landen dicht bij een akkoord over hun asielbeleid, zeggen EU-diplomaten. Mogelijk kunnen ze het donderdag eens worden over onder meer controles aan de buitengrens en het beter verdelen van asielzoekers.

4 uur geleden
Heijnen wil snel uitleg van ProRail over treinstoring van zondag

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) wil snel tekst en uitleg van spoorbeheerder ProRail over de spoorstoring bij Amsterdam van afgelopen zondag. Zij wil weten hoe het kon gebeuren en welke beheersmaatregelen ProRail heeft getroffen, schrijft zij aan de Tweede Kamer. Door de storing strandden veel reizigers op Amsterdam CS. Sommigen moesten daar overnachten.

5 uur geleden
Vijlbrief houdt schadeaanpak Groningen nog eens tegen het licht

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat nog eens kijken naar het veel bekritiseerde besluit om aardbevingsschades in Groningen tot 40.000 euro gewoon te vergoeden, zonder te onderzoeken of ze wel veroorzaakt zijn door de gaswinning. Mogelijk wordt de grens opgetrokken naar 60.000 euro. Ook wordt gedacht aan speciale teams om mensen te helpen die buiten de boot dreigen te vallen omdat zij meer schade hebben.

5 uur geleden
Rutte: niet afschaffen dividendtaks een van mijn grootste fouten

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte baalt ervan dat Nederland nog steeds dividendbelasting heft. Het vorige kabinet trok de geplande afschaffing van de veelbesproken taks in 2018 in. "Ik beschouw het nog steeds als een van mijn grootste fouten dat het niet gelukt is", zegt de minister-president in debat over het Groningse gasdossier.

6 uur geleden
Kabinet verwacht dat gaswinning Groningen dit jaar stopt

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet verwacht dat de gaswinning in Groningen dit jaar kan worden gestopt. Eind deze maand valt een definitief besluit. "Maar zoals het er nu naar uitziet gaat het goed", zei premier Mark Rutte in het debat over het eindverslag van de parlementaire enquĂȘtecommissie over gaswinning in Groningen.

6 uur geleden