Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kaag: kiesdrempel een optie in discussie over lange formatie

Kaag: kiesdrempel een optie in discussie over lange formatie

DEN HAAG (ANP) - In de discussie over de lange kabinetsformatie moet ook gekeken worden naar de versplintering van de Tweede Kamer. Een kiesdrempel zou in die discussie "een heel belangrijk element" kunnen zijn. Dat zei D66-leider Sigrid Kaag tijdens het debat over het coalitieakkoord. Ze reageerde daarmee op een opmerking van JA21-leider Joost Eerdmans.

Het coalitieakkoord kwam tot stand na negen maanden formeren. Informateur Johan Remkes zei tijdens de presentatie van het stuk dat geëvalueerd moet worden hoe dat zo lang kon duren. Eerdmans opperde dat overwogen kan worden om maximaal zes maanden te formeren. Als er dan nog geen coalitie is gevormd, zouden nieuwe verkiezingen gehouden kunnen worden. Kaag vroeg hem naar zijn mening over de mogelijkheid om een kiesdrempel in te voeren. Daarmee zouden de kleinste partijen geen Kamerzetel meer halen.

JA21, goed voor drie zetels, ziet zo'n kiesdrempel "op dit moment" niet zitten. Eerdmans haastte zich daarbij te zeggen dat dat niet te maken heeft met de omvang van zijn eigen fractie. Bovendien zei hij "lag het niet aan de kleinere partijen dat het allemaal zo vreselijk lang geduurd heeft". Het parlement telt momenteel vier eenpersoonsfracties en vijf fracties met drie leden.

Na Eerdmans kwam SGP-leider Kees van der Staaij aan het woord. Hij wees erop dat D66 zelf in 2006 ook maar drie zetels in de Tweede Kamer haalde. "Ik vind dat we dat soort partijen ook de gelegenheid moeten bieden voor doorgroeien, en daarom zou ik niet voor een kiesdrempel zijn." De aanwezige Kamerleden konden om zijn opmerking lachen. De SGP heeft sinds de Tweede Wereldoorlog bij de verkiezingen steeds twee of drie zetels behaald.

Meer uit Politiek

Rechtbank besluit proces tegen Van Meijeren door te zetten

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag heeft een verzoek van FVD-Kamerlid Gideon van Meijeren om het proces over opruiing tegen hem te stoppen, afgewezen. Volgens Van Meijeren is sprake van een politiek proces en verloopt de zaak tegen hem niet eerlijk. Maar de rechtbank zegt dat het proces gewoon door kan gaan.

23 uur geleden
Nederland sluit niet uit instructeurs naar Oekraïne te sturen

BRUSSEL (ANP) - Nederland zou in de toekomst mogelijk militair instructeurs naar Oekraïne kunnen sturen, zegt demissionair defensieminister Kajsa Ollongren. Als Oekraïne dat nodig heeft moet dat de doorslag geven, vindt ze. Ze wil "helemaal niks uitsluiten", ook al ziet ze er wel nieuwe gevaren aan kleven.

1 dag geleden
Voltallige fractie FVD in rechtbank voor zaak-Van Meijeren

DEN HAAG (ANP) - Er is veel belangstelling voor de strafzaak tegen Kamerlid Gideon van Meijeren van Forum voor Democratie in de rechtbank in Den Haag. Onder de tientallen belangstellenden bevinden zich fractievoorzitter Thierry Baudet en Pepijn van Houwelingen, die hun fractiegenoot steunen.

1 dag geleden
Nederland verzamelt Patriot-onderdelen voor Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Nederland wil samen met andere landen een Patriot-luchtverdedigingssysteem in elkaar zetten om aan Oekraïne te geven. Dat meldt het ministerie van Defensie. Zelf heeft Nederland "kerncomponenten" van dat systeem klaarliggen.

1 dag geleden
Kabinet roept Israël 'met klem' op te stoppen met aanval Rafah

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet roept Israël "met klem" op te stoppen met de aanvallen op Rafah, schrijft demissionair premier Mark Rutte op X. Bij een aanval op het vluchtelingenkamp afgelopen zondag zijn tientallen mensen omgekomen. Buitenlandminister Hanke Bruins Slot noemt op X de beelden van na de aanval "afschuwelijk". Rutte en Bruins Slot roepen op tot "een onmiddellijk staakt-het-vuren en de vrijlating van alle gegijzelden".

1 dag geleden
Partijleiders praten maandag verder over premierskandidaat

DEN HAAG (ANP) - De partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB praten maandagochtend verder over de premierskandidaat voor een nieuw kabinet. Dat doen ze met formateur Richard van Zwol. Het is nog steeds niet duidelijk wanneer de partijen een kandidaat presenteren.

2 dagen geleden
Ledengroei bij zowel GroenLinks als PvdA

NIJMEGEN (ANP) - Zowel bij de PvdA als bij GroenLinks stijgt het aantal leden. Samen hebben de twee partijen, die in de Tweede Kamer een fractie vormen, nu 86.372 leden. De PvdA is daarvan met 44.385 leden de grootste. Volgens beide partijen is hun samenwerking en de opkomst van radicaal-rechts de "aanjager" voor de ledengroei.

2 dagen geleden