Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kaag: Kamer kan alleen mét financiering koopkrachtplan aanpassen

Kaag: Kamer kan alleen mét financiering koopkrachtplan aanpassen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil luisteren naar de kritiek van de Kamer op het koopkrachtpakket dat is samengesteld om de pijn van de hoge energieprijzen te verzachten, zegt minister Sigrid Kaag (Financiën). Harde voorwaarde is wel dat de Kamer voorstellen om meer te doen voor mensen met een kleine portemonnee ook voorziet van een financieel plan.

Tijdens een lang debat over dit onderwerp leek het kabinet woensdag de boot juist af te houden. Dat debat wordt op een later moment voortgezet. Kaag zegt dat het kabinet dan moet "terugkomen op de grote roep van deze Kamer of en op welke wijze er misschien nog meer mogelijk is". De schatkistbewaarder voegt er wel aan toe: "dan hoor ik ook graag hoe het gedekt gaat worden". Dat betekent dat partijen zelf duidelijk moeten maken hoe ze hun plannen willen gaan betalen. Het kabinet wil extra kosten niet in de staatsschuld laten lopen.

"De vraag is: is het kabinet bereid om ernaar te kijken toch meer geld bij de lagere middeninkomens terecht te laten komen", zegt PvdA'er Henk Nijboer. "We hebben wel tien alternatieven gehoord in de Kamer". GroenLinks-leider Jesse Klaver wil stukken zien van het kabinet over de opties die zijn verkend, maar waar uiteindelijk niet voor gekozen is. Daar zitten betere ingrepen tussen dan waar het kabinet uiteindelijk voor heeft gekozen, vindt Klaver.

Huren

Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) gaf tijdens het debat bijvoorbeeld aan dat het kabinet heeft overwogen om de huren te bevriezen of te verlagen. Ook is gekeken naar algemene verlaging van de btw, maar dat is een erg dure maatregel. Het eerder verhogen van het wettelijk minimumloon is qua uitvoering weer ingewikkeld.

Coalitiepartijen D66 en ChristenUnie stelden voor om de energietoeslag van 800 euro toe te kennen aan een grotere groep dan het kabinet had bedacht. Nu hebben mensen hier recht op als zij het moeten doen met maximaal 120 procent van het sociaal minimum (wat je volgens het kabinet maandelijks nodig hebt om rond te komen). D66 en ChristenUnie willen dat ook mensen die op maximaal 130 procent van het sociaal minimum zitten, worden geholpen. Sommige steden richten hun armoedebeleid al op deze groep.

Maar voor andere gemeenten is de groep boven de 120 procent lastig vindbaar, zegt Van Gennip. Bovendien zou het veel geld kosten om de toeslag toe te kennen aan een grotere groep.

Meer uit Binnenland

MOB eist dat provincies vergunningen 40 'piekbelasters' intrekken

NIJMEGEN (ANP) - Provincies moeten de vergunningen intrekken van veertig veehouderijen waarvan duidelijk is dat ze veel stikstof uitstoten die in natuurgebieden terechtkomt, eist milieuorganisatie MOB. De organisatie heeft de provincies Gelderland, Noord-Brabant, Overijssel en Limburg daar dinsdag over aangeschreven, bevestigt raadsman Valentijn Wösten na berichtgeving door NRC. Dit is de eerste stap in een juridische procedure.

1 uur geleden
Verdachten doden hulpverlener Emmen ook verdacht van overval

ASSEN (ANP) - De drie jeugdige verdachten van de fatale steekpartij in jeugdzorginstelling Yorneo in Emmen in januari, worden ook verdacht van andere incidenten. Dit meldt het Openbaar Ministerie dinsdag. Zo worden twee van hen verdacht van een gewelddadige overval op de McDonald's in Emmen eerder die maand. Het drietal blijft langer vastzitten.

2 uur geleden
Jumbo roept stollen terug vanwege verkeerd etiket

VEGHEL (ANP) - Jumbo roept per direct een bepaald soort stol terug omdat op dat product een verkeerd etiket zit. Daarop staat niet vermeld dat in de stol de allergenen ei, melk en noten zitten. Dit kan een gevaar opleveren voor mensen die allergisch zijn voor ei, melk en/of noten.

2 uur geleden
Gemeente Amsterdam gaat TikTok weren op werktelefoons

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam wil apps als TikTok weren van werktelefoons van ambtenaren. Dat schrijft verantwoordelijk wethouder Touria Meliani in een brief aan de gemeenteraad.

3 uur geleden
Gemeente Amsterdam wil af van overlast toeristen: 'Stay Away'

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam wil af van de overlast van toeristen en begint daarom een campagne: Stay Away. De ontmoedigingscampagne maakt deel uit van het maatregelenpakket dat de gemeenteraad in december aannam.

3 uur geleden
Steeds minder mensen belanden door corona in ziekenhuis

BILTHOVEN (ANP) - De stroom coronapatiënten in de ziekenhuizen neemt verder af. In de afgelopen week zijn 509 mensen vanwege hun besmetting opgenomen, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is het laagste aantal sinds half februari, vijf weken geleden.

4 uur geleden
Kinderen vinden cocaïne bij basisschool en proeven ervan

TEGELEN (ANP) - Vier kinderen van een basisschool in Tegelen, gemeente Venlo, hebben vorige week een zakje met restjes cocaïne gevonden en er vervolgens van geproefd. Volgens een woordvoerster van de politie vonden ze het zakje met de restjes coke in de struiken net buiten de school. Op school zag een surveillerende medewerker de kinderen ervan proeven, greep in en haalde de politie erbij. De kinderen werden naar het ziekenhuis gebracht en konden niet veel later in goede gezondheid weer naar huis, bevestigde de woordvoerster van de politie berichtgeving in De Limburger dinsdag.

4 uur geleden