Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kaag: Kamer kan alleen mét financiering koopkrachtplan aanpassen

Kaag: Kamer kan alleen mét financiering koopkrachtplan aanpassen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil luisteren naar de kritiek van de Kamer op het koopkrachtpakket dat is samengesteld om de pijn van de hoge energieprijzen te verzachten, zegt minister Sigrid Kaag (Financiën). Harde voorwaarde is wel dat de Kamer voorstellen om meer te doen voor mensen met een kleine portemonnee ook voorziet van een financieel plan.

Tijdens een lang debat over dit onderwerp leek het kabinet woensdag de boot juist af te houden. Dat debat wordt op een later moment voortgezet. Kaag zegt dat het kabinet dan moet "terugkomen op de grote roep van deze Kamer of en op welke wijze er misschien nog meer mogelijk is". De schatkistbewaarder voegt er wel aan toe: "dan hoor ik ook graag hoe het gedekt gaat worden". Dat betekent dat partijen zelf duidelijk moeten maken hoe ze hun plannen willen gaan betalen. Het kabinet wil extra kosten niet in de staatsschuld laten lopen.

"De vraag is: is het kabinet bereid om ernaar te kijken toch meer geld bij de lagere middeninkomens terecht te laten komen", zegt PvdA'er Henk Nijboer. "We hebben wel tien alternatieven gehoord in de Kamer". GroenLinks-leider Jesse Klaver wil stukken zien van het kabinet over de opties die zijn verkend, maar waar uiteindelijk niet voor gekozen is. Daar zitten betere ingrepen tussen dan waar het kabinet uiteindelijk voor heeft gekozen, vindt Klaver.

Huren

Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) gaf tijdens het debat bijvoorbeeld aan dat het kabinet heeft overwogen om de huren te bevriezen of te verlagen. Ook is gekeken naar algemene verlaging van de btw, maar dat is een erg dure maatregel. Het eerder verhogen van het wettelijk minimumloon is qua uitvoering weer ingewikkeld.

Coalitiepartijen D66 en ChristenUnie stelden voor om de energietoeslag van 800 euro toe te kennen aan een grotere groep dan het kabinet had bedacht. Nu hebben mensen hier recht op als zij het moeten doen met maximaal 120 procent van het sociaal minimum (wat je volgens het kabinet maandelijks nodig hebt om rond te komen). D66 en ChristenUnie willen dat ook mensen die op maximaal 130 procent van het sociaal minimum zitten, worden geholpen. Sommige steden richten hun armoedebeleid al op deze groep.

Maar voor andere gemeenten is de groep boven de 120 procent lastig vindbaar, zegt Van Gennip. Bovendien zou het veel geld kosten om de toeslag toe te kennen aan een grotere groep.

Meer uit Binnenland

Cabaretier Guido Weijers gelast Oudejaarsconference 2024 af

BOXMEER (ANP) - Cabaretier Guido Weijers gaat dit jaar geen Oudejaarsconference spelen. De verkoop voor de tournee van dit najaar was al van start gegaan. Maar op de websites van theaters staat nu dat de komiek niet meer de Oudejaarsconference gaat spelen, maar zijn reguliere programma Momentum in reprise neemt. Weijers speelt deze show al vanaf januari.

30 minuten geleden
'Burgerwacht' controleert lopers Vierdaagse op legertekens Israël

NIJMEGEN (ANP) - De groep Nijmegen4Palestine wil tijdens de Nijmeegse Vierdaagse wandelaars aanspreken die symbolen dragen van het Israëlische leger. Ze worden dan gevraagd de stad te verlaten, want de protestgroep wil niet dat het "wandelevenement gebruikt wordt voor Israëlische propaganda".

31 minuten geleden
Schoof stuurt Trump brief met beterschapswensen

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof stuurt Donald Trump, die gewond raakte bij een aanslag, zondagmiddag nog een brief met beterschapswensen. Dat zei de premier tijdens een persmoment bij het ministerie van Algemene Zaken.

3 uur geleden
Voorzitter Republikeinen Nederland: hoofd Secret Service moet weg

DEN HAAG (ANP) - Het hoofd van de Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump, moet ontslag nemen. Dat zegt voorzitter van Republicans Abroad Netherlands Renee Nielsen in een reactie op de moordaanslag op presidentskandidaat Trump.

6 uur geleden
Explosie in woning Rotterdam leidt tot ontdekking drugslab

ROTTERDAM (ANP) - Een explosie in een woning zondagochtend vroeg in Rotterdam-Zuid heeft een drugslab aan het licht gebracht. De explosie is vermoedelijk van binnenuit ontstaan, maar of het lab daadwerkelijk de oorzaak van de explosie was, moet nog worden onderzocht. Na de ontploffing brak brand uit. Niemand is gewond geraakt, meldt de politie.

10 uur geleden
Waterschappen pompen volop om water weg te krijgen

DEN HAAG (ANP) - Door de zware regenval van vrijdag hebben waterschappen in het noorden en oosten van het land de handen vol aan het afvoeren van het water. Ook zijn verschillende sluizen dicht, omdat door de hoge waterstanden de veiligheid niet gegarandeerd kan worden.

1 dag geleden
ANWB ziet al veel vakantiedrukte op wegen in Europa

DEN HAAG (ANP) - De ANWB ziet zaterdag al veel vakantiedrukte op wegen in Europa. Volgens een woordvoerder is onder meer in Frankrijk en Duitsland sprake van veel vertraging.

1 dag geleden