Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kaag: Kamer kan alleen mét financiering koopkrachtplan aanpassen

Kaag: Kamer kan alleen mét financiering koopkrachtplan aanpassen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil luisteren naar de kritiek van de Kamer op het koopkrachtpakket dat is samengesteld om de pijn van de hoge energieprijzen te verzachten, zegt minister Sigrid Kaag (Financiën). Harde voorwaarde is wel dat de Kamer voorstellen om meer te doen voor mensen met een kleine portemonnee ook voorziet van een financieel plan.

Tijdens een lang debat over dit onderwerp leek het kabinet woensdag de boot juist af te houden. Dat debat wordt op een later moment voortgezet. Kaag zegt dat het kabinet dan moet "terugkomen op de grote roep van deze Kamer of en op welke wijze er misschien nog meer mogelijk is". De schatkistbewaarder voegt er wel aan toe: "dan hoor ik ook graag hoe het gedekt gaat worden". Dat betekent dat partijen zelf duidelijk moeten maken hoe ze hun plannen willen gaan betalen. Het kabinet wil extra kosten niet in de staatsschuld laten lopen.

"De vraag is: is het kabinet bereid om ernaar te kijken toch meer geld bij de lagere middeninkomens terecht te laten komen", zegt PvdA'er Henk Nijboer. "We hebben wel tien alternatieven gehoord in de Kamer". GroenLinks-leider Jesse Klaver wil stukken zien van het kabinet over de opties die zijn verkend, maar waar uiteindelijk niet voor gekozen is. Daar zitten betere ingrepen tussen dan waar het kabinet uiteindelijk voor heeft gekozen, vindt Klaver.

Huren

Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) gaf tijdens het debat bijvoorbeeld aan dat het kabinet heeft overwogen om de huren te bevriezen of te verlagen. Ook is gekeken naar algemene verlaging van de btw, maar dat is een erg dure maatregel. Het eerder verhogen van het wettelijk minimumloon is qua uitvoering weer ingewikkeld.

Coalitiepartijen D66 en ChristenUnie stelden voor om de energietoeslag van 800 euro toe te kennen aan een grotere groep dan het kabinet had bedacht. Nu hebben mensen hier recht op als zij het moeten doen met maximaal 120 procent van het sociaal minimum (wat je volgens het kabinet maandelijks nodig hebt om rond te komen). D66 en ChristenUnie willen dat ook mensen die op maximaal 130 procent van het sociaal minimum zitten, worden geholpen. Sommige steden richten hun armoedebeleid al op deze groep.

Maar voor andere gemeenten is de groep boven de 120 procent lastig vindbaar, zegt Van Gennip. Bovendien zou het veel geld kosten om de toeslag toe te kennen aan een grotere groep.

Meer uit Binnenland

Kabinet overweegt bevrijdingsfestivals nog één keer te helpen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet overweegt de bevrijdingsfestivals nog één editie uit hun geldnood te helpen. Dat zou dan wel de laatste keer zijn, schrijft verantwoordelijk staatssecretaris Vincent Karremans aan de Tweede Kamer.

42 minuten geleden
Telegram haalt 'bangalijsten' offline

AMSTERDAM (ANP) - Telegram heeft de zogeheten bangalijsten verwijderd, meldt expertisecentrum onlinemisbruik Offlimits. Na meerdere vergeefse verzoeken aan Telegram om de lijsten te verwijderen, diende Offlimits een handhavingsverzoek in bij de toezichthouders. En met succes, want de 'bangalijsten' zijn op het berichtenplatform offline gehaald.

1 uur geleden
Cultuurfonds vindt bezuinigingen OCW 'klap in gezicht' sector

AMSTERDAM (ANP) - De bezuinigingen die worden doorgevoerd op het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) zijn "een klap in het gezicht van de kunst- en cultuursector". Dat zegt directeur Cathelijne Broers van het Cultuurfonds.

3 uur geleden
Huisartsenclub twijfelt aan betrouwbaarheid Zorgkaart

DEN HAAG (ANP) - De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) stapt uit de adviesraad van ZorgkaartNederland, een platform van de Patiëntenfederatie Nederland waarop patiënten een zorgverlener kunnen waarderen. De vereniging heeft twijfels gekregen over de betrouwbaarheid.

3 uur geleden
Minister Van Weel: Nederland loopt achter bij aanpak cybercrime

DEN HAAG (ANP) - Nederland en andere landen lopen achter bij de aanpak van onlinecriminaliteit. Dat heeft justitieminister David van Weel gezegd. "We hebben deze markt ondergereguleerd, we hebben te laat een been bijgetrokken, als overheid, maar ook als opsporingsdiensten. Dat betekent dat we nu een inhaalslag te maken hebben", stelde Van Weel in een commissiedebat met de Tweede Kamer.

4 uur geleden
Coalitieleiders praten weer over asielmaatregelen

DEN HAAG (ANP) - In het Catshuis zijn de leiders van PVV, VVD, NSC en BBB weer bijeen om te praten over het compromis dat PVV en NSC hebben bereikt over asielmaatregelen. Vooral de VVD zit nog met aanvullende vragen en wil mogelijk nog wat aanpassingen van het pakket.

4 uur geleden
Ruim 400 kilo illegaal vuurwerk aangetroffen in Oud-Beijerland

OUD-BEIJERLAND (ANP) - De politie heeft maandag in Oud-Beijerland (Zuid-Holland) in totaal ruim 400 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. Er zijn twee mannen van 35 jaar uit die plaats aangehouden. Dat maakte de politie donderdag bekend.

5 uur geleden