Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kaag hoopt dat 'glijdende schaal' bedreigingen stopt

Kaag hoopt dat 'glijdende schaal' bedreigingen stopt

DEN HAAG (ANP) - D66-leider en minister van Financiën Sigrid Kaag hoopt dat er een einde komt aan de "glijdende schaal" van bedreigingen en intimidatie van bijvoorbeeld politici en rechters. Volgens haar is het openbare klimaat in Nederland de afgelopen jaren vergiftigd. Zij verwijst onder meer naar PVV-leider Geert Wilders, die al jarenlang de zwaarst mogelijke beveiliging krijgt. "Je kan verschillen van mening, maar hou het veilig en respectvol voor elkaar."

De dochters van Kaag hebben in het programma College Tour, dat aanstaande zondag te zien is, gezegd dat zij liever willen dat hun moeder stopt met de politiek. Zij zijn bang dat Kaag anders eindigt zoals Els Borst, die tevens politiek leider van D66 was. Borst werd in 2014 vermoord in haar woning door een psychiatrische patiënt.

Volgens Kaag is het een "continue weging" of zij door wil met haar politieke carrière, maar is die zonder aanstaande verkiezingen nu niet aan de orde. Zij en haar gezin spreken er wel vaker over. "Ik ben niet van suiker, en ik voel een grote verantwoordelijkheid als minister en partijleider."

Emotioneel

Kaag was zichtbaar geroerd toen zij de beelden van haar dochters zag en de boodschap overviel haar. "Ik had iets luchtigs verwacht. Iets over mijn aangebrande pannenkoeken bijvoorbeeld", grapt ze. Haar dochters hebben zoiets niet eerder tegen haar gezegd, ook niet toen zij onder zware beveiliging woonden in bijvoorbeeld Syrië, Libanon of Soedan.

Woonminister Hugo de Jonge vindt de beelden "verschrikkelijk om te zien". Zelf werd hij veel bedreigd tijdens de coronacrisis, toen hij minister van Volksgezondheid was. Ook zijn kinderen hebben "met enige regelmaat" gevraagd of hij niet iets anders kon gaan doen. Aan stoppen heeft hij niet gedacht. "Het kwaad mag niet overwinnen".

Andere bewindspersonen

Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof), ook vaak slachtoffer geweest van bedreigingen, noemt het "verschrikkelijk, echt verschrikkelijk" dat de dochters van Kaag vanwege bedreigingen willen dat hun moeder stopt met haar baan. Zij overweegt zelf niet om te stoppen. "Ik ga niet zwichten daarvoor, mijn gezin ook niet".

Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf noemt de bedreigingen vreselijk. "Wat mij diep raakte aan de reactie van Kaag is dat het ook je gezin raakt." Hij denkt dat we ons als samenleving moeten afvragen: is dit het land dat we willen zijn?

Yeşilgöz

Minister Dilan Yeşilgöz (Justitie) zegt dat bedreigingen nooit als een keerzijde geaccepteerd mogen worden. "Dan zeg je 'het hoort erbij', en het hoort er absoluut nooit bij."

Meer uit Politiek

Timmermans ontkent oproep tot geweld tegen Wilders

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans ontkent dat hij heeft opgeroepen tot geweld tegen PVV-leider Geert Wilders. "Dit doet Wilders altijd als hij kritiek krijgt. Dan slaat hij om zich heen", zegt hij zondag in een verklaring. "Mijn middelen zijn altijd parlementair en niets anders. Iedere andere suggestie werp ik verre van me."

47 minuten geleden
Kamer ziet eindelijk hoognodige steun VS voor Oekraïne komen

DEN HAAG (ANP) - In de Tweede Kamer wordt opgelucht gereageerd op het nieuws dat het Amerikaanse Congres vrijwel zeker akkoord lijkt te gaan met een steunpakket van tientallen miljarden dollars voor Oekraïne. De Oekraïense strijdkrachten aan het front zitten zwaar in de verdrukking.

13 uur geleden
Rutte noemt steunpakket VS voor Oekraïne een belangrijke stap

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte noemt het besluit van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden om in te stemmen met een steunpakket van 61 miljard dollar voor Oekraïne "heel goed nieuws". Het is volgens hem "een belangrijke stap om Oekraïne te blijven steunen in de verdediging tegen Russische agressie".

13 uur geleden
Timmermans haalt uit naar Wilders, waarschuwt VVD en NSC

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans heeft op een gezamenlijk ledencongres fel uitgehaald naar Geert Wilders. Hij verwijt de PVV-leider dat de kabinetsformatie al vijf maanden duurt en vooral door zijn toedoen alleen maar "tot heel veel ruzie heeft geleid en nul oplossingen". En al die tijd gebeurt er niets aan "de noden van de samenleving" vindt Timmermans, die zinspeelt op een einde van de huidige formatiepogingen van PVV, VVD, NSC en BBB.

15 uur geleden
PvdA wil zich niet laten opjagen over samenwerking met GroenLinks

APELDOORN (ANP) - GroenLinks en PvdA gaan hun samenwerking versterken, zo hebben de leden besloten op hun congressen in Apeldoorn. Tegelijk willen de PvdA-leden zich daarbij niet laten opjagen. Een voorstel van een partijlid om al binnen een jaar een ledenreferendum te houden over een fusie, werd door driekwart van de deelnemende leden verworpen. Ze willen eerst goed de inhoud bespreken en zo'n motie zou juist negatief kunnen uitpakken voor de beoogde samenwerking.

20 uur geleden
VVD pleit voor verbod op zelfdodingspoeders als middel X

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet zelfdodingspoeders zoals middel X verbieden, vinden VVD-Kamerleden Judith Tielen en Sophie Hermans. Zij zijn geschrokken van het bericht van GGD Amsterdam en 113 Zelfmoordpreventie dat tussen 2015 en 2022 zeker 172 mensen zijn overleden na inname van deze stof die wordt gebruikt in de chemische industrie. Middel X zou voor "niemand beschikbaar en toegankelijk" moeten zijn, vinden de Kamerleden.

1 dag geleden
Nederland geeft 200 miljoen euro voor luchtverdediging Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Nederland maakt per direct meer dan 200 miljoen euro vrij voor extra luchtverdediging voor Oekraïne. Dat maakte demissionair minister Kajsa Ollongren (Defensie) vrijdag bekend na de ingelaste NAVO-Oekraïne-raad. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky nam ook deel aan de digitale bijeenkomst.

1 dag geleden