Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kaag: het was niet onze zevende keus, maar het land moet bestuurd

Kaag: het was niet onze zevende keus, maar het land moet bestuurd

DEN HAAG (ANP) - "Het was niet onze eerste keuze, niet onze vijfde, niet onze zevende", zegt D66-leider Sigrid Kaag na afloop van haar persverklaring over het besluit van haar partij toch akkoord te gaan met coalitieonderhandelingen met de partijen van Rutte-III (VVD, D66, CDA en ChristenUnie). "Maar het land moet bestuurd worden en we moeten aan de slag."

Het nieuwe leiderschap dat Kaag heeft beloofd, moet volgens haar zichtbaar zijn in "de inhoud", de "nieuwe politieke cultuur" en in de ministersploeg die straks misschien op het bordes staat. "Het gaat natuurlijk ook om het team dat je kunt samenstellen".

In ruil voor het opheffen van haar blokkade, wil Kaag dat een eventueel nieuw kabinet "koploper" wordt op het gebied van klimaat en de grootste structurele investering doet in het onderwijs. Daarnaast moet Nederland "aan het stuur" zitten in Europa. "We hebben een duidelijke boodschap gegeven over de inzet bij de onderhandelingen", zegt de D66-leider over haar eisen.

Meer uit Politiek

Jetten wacht formatieoverleg af, ziet wel kans GL-PvdA en VVD

DEN HAAG (ANP) - D66-leider Rob Jetten wacht af waar de formerende partijen mee komen, maar mocht het toch stuklopen tussen de PVV, VVD, NSC en BBB dan denkt hij dat eerst VVD-leider Dilan Yeşilgöz en GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans "een kopje koffie moeten gaan drinken, want zij zijn allebei nodig als je naar een andere combinatie gaat kijken".

11 minuten geleden
Kabinet laat onderzoek doen naar grenzen demonstratierecht

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet laat onafhankelijk onderzoek doen naar het demonstratierecht, heeft het vrijdag besloten. Directe aanleiding is het groeiend aantal demonstraties, waarbij actievoerders vaak bewust de grenzen van het recht opzoeken of overschrijden, of waarbij andere grondrechten of de nationale veiligheid in de knel kunnen komen. Dat schrijven de demissionair ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) aan de Tweede Kamer.

21 minuten geleden
Betrokkenen: geheimhouding Bijlmervliegramp leidt tot wantrouwen

AMSTERDAM (ANP) - Dat openbare informatie van het archief over de Bijlmervliegramp nog geheim wordt gehouden, leidt tot wantrouwen van burgers richting de overheid. Dat zeggen onder meer Ineke van Gent, voorzitter van het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI), en Pieter Omtzigt vrijdag bij de presentatie van het ACOI-rapport over de Bijlmervliegramp.

41 minuten geleden
Lijst kabinet met grond en panden voor asielopvang naar provincies

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft een lijst opgesteld met grond en gebouwen van het Rijk, die kunnen worden gebruikt voor de tijdelijke opvang van asielzoekers. Daarover hebben demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) en de ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Kajsa Ollongren (Defensie) vrijdagochtend overleg gehad, zei Van der Burg voor de ministerraad. Die lijst gaat vrijdag naar de commissarissen van de Koning.

1 uur geleden
Ollongren kijkt ook naar Nederlandse Patriots voor Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Defensie onderzoekt of het samen met andere landen een Patriot-systeem naar Oekraïne kan sturen, zegt demissionair minister Kajsa Ollongren. Dat is noodzakelijk volgens haar omdat er niet zoveel van die systemen zijn.

1 uur geleden
Yeşilgöz vindt dat onderhandelende partijen eruit moeten komen

DEN HAAG (ANP) - VVD-voorvrouw Dilan Yeşilgöz vindt dat de onderhandelende partijen voor een nieuw kabinet eruit moeten komen. "Ik vind dat het land daar recht op heeft en dat we die verantwoordelijkheid moeten pakken", zei Yeşilgöz vrijdagochtend na vertrek bij de informateurs.

2 uur geleden
Wet sluiting gasveld Groningen gaat vrijdag al in

DEN HAAG (ANP) - De wet die de sluiting van het Groningenveld regelt, gaat vrijdag al in. Eerder werd gesproken over 1 mei. De koning heeft de wet woensdag ondertekend, nadat de Eerste Kamer dinsdag tegen middernacht voor definitieve sluiting van het gasveld had gestemd.

1 dag geleden