Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kaag heeft deel hulp aan Ethiopië stopgezet

Kaag heeft deel hulp aan Ethiopië stopgezet

DEN HAAG (ANP) - Nederland heeft de ontwikkelingshulp in de Ethiopische regio Tigray stopgezet vanwege het conflict dat er woedt tussen opstandelingen en het regeringsleger. Minister Sigrid Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) heeft daarnaast de regering opgeroepen de dialoog aan te gaan.

Kaag sprak donderdag met de Ethiopische minister van Financiën over de "militaire situatie en over het risico op schending van mensenrechten", zei ze vrijdag voorafgaand aan de ministerraad. "Niemand heeft toegang tot de getroffen bevolking, dat is een groot punt van zorg." Volgens Kaag is Ethiopië "ontzettend belangrijk" voor de stabiliteit in de regio.

Nederland steunt diverse hulpprogramma’s in Tigray. Het gaat om 2,8 miljoen euro. De hulp aan de rest van Ethiopië gaat wel door. Nederland is een van de grootste donoren van het land in de Hoorn van Afrika. Het gaat om 120 miljoen euro per jaar. Ook zijn veel Nederlandse bedrijven actief in het land.

De Ethiopische premier Abiy Ahmed kreeg vorig jaar nog de Nobelprijs voor de Vrede. De vraag of ze teleurgesteld is in Ahmed ontweek Kaag, maar ze zei wel dat "de last van de Nobelprijs op zijn schouders rust en daarmee ook de politieke verwachtingen".

Meer uit Binnenland

College stelt discriminatie in drie gevallen toeslagenaffaire vast

UTRECHT (ANP) - De Belastingdienst heeft in zeker drie gevallen van de toeslagenaffaire gediscrimineerd. Die conclusie trekt het College voor de Rechten van de Mens na onderzoek en behandeling van de eerste drie zaken van gedupeerde toeslagenouders.

3 uur geleden
Koning en burgemeester Aboutaleb in wijk schietpartij Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Koning Willem-Alexander heeft maandag de wijk in Rotterdam bezocht waar donderdag een 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter bij een schietpartij om het leven kwamen. De koning werd vergezeld door de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb.

4 uur geleden
RIVM na Nobelprijs: doorzettingsvermogen kan grote invloed hebben

BILTHOVEN (ANP) - Dat de Nobelprijs voor de Geneeskunde dit jaar naar de ontwikkelaars van mRNA-vaccins gaat, is mooi om te zien. Dat vindt Cécile van Els, immunoloog bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en hoogleraar vaccinologie aan de Universiteit Utrecht. "Deze prijs markeert dat doorzettingsvermogen en visie in fundamenteel biomedisch onderzoek grote invloed kan hebben op de wereld van volksgezondheid", verklaart Van Els.

4 uur geleden
Dijksma: doorstroom Oekraïners stokt door tekort aan opvangplekken

UTRECHT (ANP) - De doorstroom van Oekraïense vluchtelingen vanuit Utrecht naar opvanglocaties elders in het land stokt. Hierdoor is de 'hub' in de Jaarbeurs - waar veel Oekraïners zich bij aankomst in Nederland als eerste melden - overvol. De zorgen van burgemeester Sharon Dijksma en de veiligheidsregio zijn groot omdat de toestroom van Oekraïners naar Nederland sinds de afgelopen maand flink is toegenomen. "De hub zakt door zijn hoeven", aldus Dijksma maandagmiddag in de opvanglocatie.

4 uur geleden
Verdachte schietpartijen moest huis uit om huurachterstand

ROTTERDAM (ANP) - Fouad L., de verdachte van de dodelijke schietpartijen in Rotterdam, heeft op 30 augustus van de rechter in Rotterdam te horen gekregen dat de huurovereenkomst van zijn woning aan het Heiman Dullaertplein zou worden beëindigd vanwege een betalingsachterstand aan verhuurder Woonbron.

5 uur geleden
Politie houdt 79 actievoerders aan voor blokkade A12 bij Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft maandag 79 mensen aangehouden die in Den Haag een deel van de snelweg A12 blokkeerden. Ze liepen rond 12.00 uur de weg op, maar binnen een uur was de weg weer open voor verkeer, meldt de politie.

5 uur geleden
Praktijk van doodgeschoten docent Erasmus hele week dicht

ROTTERDAM (ANP) - De huisartsenpraktijk waar de man werkte die donderdag in het Erasmus MC werd doodgeschoten, blijft ook de rest van de week dicht. Gezondheidscentrum Katendrecht was vrijdag en maandag al gesloten, maar laat nu op zijn site weten tot en met komende vrijdag dicht te blijven.

5 uur geleden