Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kaag: half miljard voor inburgering migrant aan randen Europa

Kaag: half miljard voor inburgering migrant aan randen Europa

KHARTOEM (ANP) - Verbeter de opvang in de regio en als bijvangst neemt hopelijk de migratiestroom naar Europa af. Dat is wat minister Sigrid Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) hoopt te bereiken met een nieuw programma dat ze woensdag lanceerde in Soedan.

Door jongeren perspectief te geven, moeten ze gaan integreren in hun gastland. Daar profiteert het gastland dan ook weer van, bijvoorbeeld door nieuwe werkgelegenheid. Kaag zet in op onderwijs en dan vooral op een betere aansluiting van de educatie op de arbeidsmarkt.

De komende vier jaar steekt ze in Soedan 40 miljoen euro in het project Prospects waarin wordt samengewerkt met onder meer VN-organisaties en de Wereldbank. Ook in zeven andere landen rond Europa met veel vluchtelingen wordt Prospects uitgerold. Het gaat dan in totaal om 500 miljoen euro.

Vak leren

De 1,1 miljoen vluchtelingen in Soedan hebben weinig toekomstperspectief en leggen een grote druk op het land. Het overgrote deel komt uit Zuid-Soedan. Verder zijn er ruim 120.000 vluchtelingen uit Eritrea en nog eens dik 93.000 uit Syrië. En er zijn dan ook nog bijna 1,9 miljoen ontheemden.

"Het onderwijs voor vluchtelingen was tot dusver vooral gericht op het basisonderwijs", zegt Floor Bos van Unicef bij de El Deem Eritrean School waar vluchtelingen uit Eritrea les krijgen. De meesten wonen al jaren in Soedan of zijn er geboren. Het gaat erom de kans op een baan te vergroten. "Jongeren leren een vak", aldus Bos. "Het is gericht op de 21e eeuw." Zo wordt ook gekeken om mensen werkzaam te krijgen in de zonne-energiesector.

Crisis

De kinderen op de school willen trouwens allemaal naar het Westen zodra ze een opleiding achter de rug hebben. De 16-jarige Issy wil dokter in Australië worden en de even oude Robil verlangt ernaar om als piloot in Europa werk te vinden.

Soedan kan alle hulp gebruiken. Het verkeert in een diepe economische crisis. De inflatie loopt in de tientallen procenten. Omdat het op de terrorismelijst van de VS staat, is investeren in Soedan moeilijk. Drie decennia stagnatie leverde het bewind van president Omar al-Bashir op. Hij verdween eind 2018 van het toneel na een volksopstand.

Na de opstand bereikten leger en oppositie een akkoord over een overgangsregering. "We willen Soedan helpen bij de veranderingen", zegt Kaag. Nederland kan de problemen van de nieuwe regering niet oplossen. Maar ze vindt wel dat de Europese Commissie meer kan doen. "Die heeft geld en expertise."

Meer uit Binnenland

Formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB stemmen vaak hetzelfde

DEN HAAG (ANP) - De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB stemmen sinds de verkiezingen vaak hetzelfde in de Tweede Kamer. Dat blijkt uit een analyse van alle 1469 stemmingen sinds de beëdiging op 6 december. In ruim de helft van de gevallen (745) stemden de vier formerende partijen hetzelfde.

1 minuut geleden
Onderzoek naar incident met Joost Klein op songfestival

MALMÖ (ANP) - De Nederlandse songfestivalinzending Joost Klein repeteert voorlopig niet voor de finale. De European Broadcasting Union (EBU) doet onderzoek naar een "incident" rond de Fries, staat in een verklaring van de omroepenkoepel.

2 minuten geleden
Joost Klein overgeslagen tijdens repetitie finale

MALMÖ (ANP) - Tijdens de eerste finalerepetities van het Eurovisie Songfestival in Malmö is het optreden van Nederland opvallend genoeg overgeslagen. Joost Klein zou als vijfde act het podium opkomen maar in plaats van de zanger verscheen Israël, dat in de startvolgorde na de Fries komt. Klein was wel te zien in de opening van de show.

41 minuten geleden
Ruim 100 betogers buiten bij spoeddebat over protesten Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Ruim honderd demonstranten hebben zich vrijdagmiddag buiten bij de Amsterdamse Stopera verzameld. Daar is een spoeddebat bezig van de commissie Algemene Zaken van de gemeenteraad over de pro-Palestijnse demonstraties van de afgelopen dagen bij de Universiteit van Amsterdam. Ook burgemeester Femke Halsema, hoofdofficier van justitie Jeroen Steenbrink en politiechef Frank Paauw zijn daarbij aanwezig.

1 uur geleden
Insprekers debat Amsterdam: op UvA was sprake van politiegeweld

AMSTERDAM (ANP) - Bij de demonstraties op de UvA was sprake van politiegeweld en dat mag nooit worden ingezet tegen vredevolle demonstranten. Dat laten insprekers weten bij het spoeddebat over de pro-Palestijnse demonstraties bij de UvA vrijdag. "Iedereen loopt gevaar als er met knuppels wordt geslagen", zei Sophie Schwartz, ook wel bekend als zangeres Sophie Straat.

1 uur geleden
Alsnog 12,5 jaar cel voor doden vrouw in Thailand in 2007

DEN HAAG (ANP) - Het gerechtshof in Den Haag heeft vrijdag de 53-jarige Bert den D. uit Benthuizen in hoger beroep veroordeeld tot 12,5 jaar gevangenisstraf voor het doden van zijn vrouw in 2007, in Thailand. De Haagse rechtbank sprak de man in 2019 vrij, bij gebrek aan bewijs. Volgens dat hof is het bewijs er wel en staat "buiten redelijke twijfel" vast dat Den D. de vrouw "heeft gedood en haar lichaam in een beerput heeft gedumpt".

1 uur geleden
13.700 jongeren ondanks leerplicht thuis, stijging van een derde

DEN HAAG (ANP) - De groep jongeren die ondanks een leerplicht thuiszit, is in een jaar tijd met een derde gegroeid tot afgerond 13.700 in het schooljaar 2022-2023. Dat meldt demissionair onderwijsminister Mariëlle Paul in een Kamerbrief. Dat komt onder andere doordat het gemeenten niet lukt om onderwijs te regelen voor kinderen van asielzoekers.

2 uur geleden