Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kaag haalt uit naar PvdA en GL: niet buigen voor socialisten

Kaag haalt uit naar PvdA en GL: niet buigen voor socialisten

DEN HAAG (ANP) - D66 zet zich met de jongste speech van partijleider Sigrid Kaag af tegen linkse oppositiepartijen PvdA en GroenLinks. Dat linkse blok klinkt zich vast aan "radicale socialisten die uit de euro willen en onze banen op het spel zetten", stelt Kaag. Maar D66 weigert voor de SP te "buigen".

Kaag refereert daarmee aan de wens van PvdA en GroenLinks om samen het kabinet in te gaan, het liefst met de SP en mogelijk D66 erbij. Maar de D66-leider lijkt weinig enthousiast over een mogelijke samenwerking met de socialistische partij. De SP heeft in haar verkiezingsprogramma staan dat de partij uit de euro wil, terwijl D66 juist de meest pro-Europese partij is.

Ook wil D66 niet met partijen als Forum voor Democratie in zee, zei Kaag zaterdag opnieuw. "In tegenstelling tot VVD en CDA" wil de partij nooit samenwerken met "nationaal-populisten met hun jodenhaat, moslimhaat en vrouwenhaat. Er zijn grenzen aan pragmatisme." Nederland heeft volgens de D66-voorvrouw juist behoefte aan "gematigdheid".

Scheefgroei

Kaag sprak zich in haar speech ook uit tegen de scheefgroei en inkomensongelijkheid in Nederland. "Wie toevallig goed is met programmeren wordt rijkelijk beloond, wie waardevol werk doet voor de samenleving in de jeugdzorg, komt nauwelijks vooruit." Ook zijn er volgens haar nog te veel verschillen tussen laag- en hoogopgeleiden, en is het opleidingsniveau nog te vaak afhankelijk van dat van iemands ouders. "Hoe vrij ben je als je kansen in de samenleving bijna volledig gebaseerd zijn op je onderwijs-succes?"

Daarnaast zijn investeringen nodig in de publieke sector en in de omslag naar een economie waarbij minder CO2 wordt uitgestoten. Het is volgens Kaag belangrijk om toe te werken naar dat "nieuwe Nederland", en een plan te maken voor de langere termijn. "We kunnen niet blijven hangen in de coronamalaise."

Meer uit Binnenland

Hoekstra over COP28: kans op succes niet bijster groot

DEN HAAG (ANP) - In een wereld van oorlog en conflict en van botsende grootmachten die hun eigen belang behartigen is de kans op succes op de klimaattop COP28 niet bijster groot. Dat zegt EU-klimaatonderhandelaar Wopke Hoekstra aan de vooravond van de klimaattop in Dubai in een interview met NRC.

3 uur geleden
Kans op gladheid, wegbeheerders strooien preventief zout

DEN HAAG (ANP) - In een groot deel van Nederland wordt woensdagavond preventief zout gestrooid om de verwachte gladheid te bestrijden. Zo laat de gemeente Leiden weten te strooien op doorgaande auto- en fietsroutes en bruggen. In Rotterdam rijden zo'n zestig strooiwagens woensdagavond een strooiroute, meldt de gemeente op X. Ook in Apeldoorn, Pijnacker-Nootdorp en Hulst zijn de zoutstrooiers onderweg.

7 uur geleden
COA zet extra bewaking in bij aanmeldcentrum Ter Apel

TER APEL (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft extra bewaking ingezet bij het aanmeldcentrum in Ter Apel omdat de veiligheid daar onder druk staat. Dat meldt de organisatie woensdag. Ook wordt extra personeel geworven.

9 uur geleden
Asielopvang Kijkduin leidt tot stevig debat Zuid-Hollandse Staten

DEN HAAG (ANP) - De tijdelijke opvang van 100 tot 120 asielzoekers in een hotel in Kijkduin heeft tot een stevige discussie geleid in de Provinciale Staten van Zuid-Holland. BBB-fractievoorzitter Hans Veentjer maakte tijdens een commissievergadering een rekensommetje van de kosten hiervan en vroeg of dit geld niet beter besteed kan worden aan woningbouw voor Zuid-Hollanders.

9 uur geleden
Experts: ambtenaar moet met allerlei soorten 'bazen' kunnen werken

DEN HAAG (ANP) - Het is prematuur als (rijks)ambtenaren nu al openlijk ageren tegen een mogelijk kabinet met de PVV, vindt hoogleraar bestuurskunde Zeger van der Wal. Zo is het nog niet bekend hoe een regeerakkoord eruit gaat zien en of de nieuwe kabinetsplannen indruisen tegen de Grondwet of andere wetten. Los daarvan hoort het bij het "ambtelijk werk dat je met allerlei soorten bazen moet kunnen werken", zegt Van der Wal. Daar sluit Thijs Jansen, directeur van de Stichting Beroepseer, zich bij aan.

11 uur geleden
Man (64) overleden na mishandeling Amersfoort, minderjarige vast

AMERSFOORT (ANP) - Een 64-jarige man uit Hilversum die eerder deze maand werd mishandeld op het Stationsplein in Amersfoort is woensdagochtend aan zijn verwondingen overleden. Dat meldt de politie. In het onderzoek naar de zaak is dinsdag een 17-jarige jongen uit Amersfoort aangehouden. Hij wordt nu verdacht van mishandeling met de dood als gevolg.

11 uur geleden
Arrestaties bij drugslab in Overdinkel, twee agenten onwel

OVERDINKEL (ANP) - De politie heeft woensdag zeker vier mensen aangehouden bij een boerenwoning in het Overijsselse Overdinkel, op de grens met Duitsland. Op het erf is een drugslab aangetroffen, aldus de politie. Er was ook sprake van gevaarlijke stoffen op het terrein aan de Goormatenweg.

12 uur geleden