Kaag gaat in gesprek met Eerste Kamer over handelsverdrag
DEN HAAG (ANP) - Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel) is "blij" dat de Tweede Kamer het vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada (CETA) heeft goedgekeurd en gaat nu proberen de Eerste Kamer over te halen voor het verdrag te stemmen.
"Het is goed dat het wetsvoorstel het heeft gehaald in de Tweede Kamer. Met een kleine marge, maar dat wisten we", zei Kaag. In de Tweede Kamer stemden 72 volksvertegenwoordigers voor CETA en 69 tegen. Alleen de coalitiepartijen en het lid Van Haga steunden het verdrag.
Volgens de minister is "het belangrijk dat we door kunnen". Ze zegt nu het gesprek aan te gaan met de partijen in de Eerste Kamer. "Het wordt een nieuwe weging, daar zal het opnieuw getoetst worden." Ze wil niet speculeren of ze een meerderheid haalt. "Laten we eerst het proces afwachten."
Belangrijk signaal
De goedkeuring door de Tweede Kamer is volgens haar "een heel belangrijk signaal hoe Nederland staat in Europa en in de wereld". Ze zei eerder dat het wegstemmen van het verdrag een "blamage" voor Nederland zou zijn.
Kaag heeft de afgelopen dagen nog geprobeerd om 50PLUS over te halen voor het verdrag te stemmen, maar die partij ging daar uiteindelijk niet in mee.
Meer uit Politiek
BRUSSEL (ANP) - Treurig en een gevaar voor de hele Europese natuur, zo beoordelen groene partijen in het Europees Parlement het besluit om de beschermingsstatus van de wolf te verlagen. "Dat Europa rommelt aan de beschermde status van diersoorten zonder wetenschappelijke onderbouwing is ongekend en schept een gevaarlijk precedent", vindt Europarlementariër Anja Hazekamp van de Partij voor de Dieren.
41 minuten geledenDEN HAAG/AMSTERDAM (ANP) - Landbouwminister Femke Wiersma is het Liegebeest van het jaar. Deze 'titel' wordt jaarlijks uitgedeeld door dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier wegens het verstrekken van te rooskleurige informatie over de productie van dierlijke producten. De BBB-bewindsvrouw had echter ook geen concurrentie meer, want vier van de vijf genomineerden pasten gedurende de verkiezingsperiode de informatie aan waardoor ze kandidaat waren geworden.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De bijdrage die de PVV maandag in een debat leverde over de problemen in de sportsector heeft tot hoon en irritatie geleid in de Tweede Kamer. Honderden sportverenigingen, sportkoepels en gemeenten zijn zeer bezorgd over de bezuinigingsplannen van het kabinet op het gebied van sport en de oppositie hoopte op een reactie van de grootste regeringsfractie. PVV'er Reinder Blaauw ging er amper op in, maar legde de focus op "onveiligheid in de vrouwenkleedkamer".
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De meeste oppositiepartijen die onderhandelen over de onderwijsbegroting zijn niet te spreken over het openingsvoorstel waarmee de regeringscoalitie maandag is gekomen. Verschillende partijen noemen het bod "schamel". Het nieuwe plan is om 363 miljoen van de 2 miljard euro aan geplande bezuinigingen terug te draaien en dat kan op weinig enthousiasme rekenen, zeggen ingewijden. Het 'monsterverbond' van oppositiepartijen D66, CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 had zelf voorgesteld om 1,3 miljard euro aan bezuinigingen te voorkomen.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De coalitiefracties hebben een "serieus gesprek" gevoerd met de oppositie over het eventueel aanpassen van de onderwijsbegroting, zei PVV-voorman Geert Wilders na afloop van dat overleg. Hij wacht de reactie van de oppositie af op het bod dat de regeringscoalitie van PVV, VVD, NSC en BBB heeft gedaan. "Het is een belangrijke begroting dus we moeten ons best doen want het is natuurlijk wel de bedoeling dat die begroting de eindstreep haalt en ik hoop ook dat dat gaat lukken."
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De coalitiepartijen hebben de oppositiepartijen een voorstel gedaan over het wijzigen van de onderwijsbegroting. Wat het voorstel behelst wil niemand zeggen, bleek na een kort overleg maandagmiddag. Dinsdag gaat het overleg verder, meldde Nicolien van Vroonhoven (NSC). Uiterlijk donderdag moeten de partijen eruit zijn, want dan wordt er gestemd over de begrotingen.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen die met de coalitie onderhandelen over de onderwijsbegroting, verwachten nu wel een voorstel van de regeringspartijen te zien. Maandag praat de regeringscoalitie van PVV, VVD, NSC en BBB met D66, CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 om tot een mogelijk akkoord te komen. De oppositie wil dat in elk geval een deel van de voorgenomen bezuinigingen op het onderwijs van tafel gaat. De coalitie heeft steun vanuit de oppositiebankjes nodig om de begroting door de Eerste Kamer te krijgen.
19 uur geleden