Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kaag gaat in gesprek met Eerste Kamer over handelsverdrag

Kaag gaat in gesprek met Eerste Kamer over handelsverdrag

DEN HAAG (ANP) - Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel) is "blij" dat de Tweede Kamer het vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada (CETA) heeft goedgekeurd en gaat nu proberen de Eerste Kamer over te halen voor het verdrag te stemmen.

"Het is goed dat het wetsvoorstel het heeft gehaald in de Tweede Kamer. Met een kleine marge, maar dat wisten we", zei Kaag. In de Tweede Kamer stemden 72 volksvertegenwoordigers voor CETA en 69 tegen. Alleen de coalitiepartijen en het lid Van Haga steunden het verdrag.

Volgens de minister is "het belangrijk dat we door kunnen". Ze zegt nu het gesprek aan te gaan met de partijen in de Eerste Kamer. "Het wordt een nieuwe weging, daar zal het opnieuw getoetst worden." Ze wil niet speculeren of ze een meerderheid haalt. "Laten we eerst het proces afwachten."

Belangrijk signaal

De goedkeuring door de Tweede Kamer is volgens haar "een heel belangrijk signaal hoe Nederland staat in Europa en in de wereld". Ze zei eerder dat het wegstemmen van het verdrag een "blamage" voor Nederland zou zijn.

Kaag heeft de afgelopen dagen nog geprobeerd om 50PLUS over te halen voor het verdrag te stemmen, maar die partij ging daar uiteindelijk niet in mee.

Meer uit Politiek

Van der Plas: BBB zegt rekeningen bij Rabobank op

DEN HAAG (ANP) - De BoerBurgerBeweging stopt met bankieren bij de Rabobank. Dat heeft partijleider Caroline van der Plas gezegd in reactie op uitlatingen van Rabobank-bestuursvoorzitter Wiebe Draijer over leningen aan boeren. Hij noemt het "zeer onwaarschijnlijk" dat een boer in de buurt van een kwetsbaar natuurgebied nog een lening krijgt voor uitbreiding.

15 uur geleden
Versnelling verhuizing statushouders uit azc's loopt ver achter

DEN HAAG (ANP) - Het aantal statushouders dat versneld vanuit een asielzoekerscentrum (azc) naar bijvoorbeeld een flexwoning of een omgebouwd kantoorpand is verhuisd, loopt ver achter bij de aantallen in de afspraken die het kabinet daarover heeft gemaakt. Sinds 1 juli zijn er tot nu toe slechts 3040 statushouders uit een azc naar een woning uitgestroomd, in plaats van de afgesproken 5840.

17 uur geleden
Ook supermarkten schuiven officieel aan bij Remkes

DEN HAAG (ANP) - Stikstof-gespreksleider Johan Remkes spreekt volgende week donderdag onder andere met supermarkten. Jumbo en brancheorganisatie CBL (Centraal Bureau Levensmiddelenhandel) schuiven officieel aan bij het gesprek met bewindslieden. Daarbij zijn ook andere ketenpartijen, bedrijven en banken aanwezig.

20 uur geleden
Van den Oever: FDF schort harde acties op als gebaar goede wil

SINT HUBERT (ANP) - Farmers Defence Force schort zijn "harde acties" voorlopig op "uit blijk van goede wil" naar het kabinet. Voorman Mark van den Oever zegt dat de groep dat doet als "eerste handreiking" in de hoop dat de overheid kiest voor andere plannen om de uitstoot van stikstof terug te brengen.

21 uur geleden
Coalitiepartijen praten donderdag bij, onder meer over koopkracht

DEN HAAG (ANP) - De fractievoorzitters van de vier coalitiepartijen komen donderdag voor het eerst sinds het begin van het zomerreces bijeen om bij te praten. De alarmerende berichten over de ontwikkeling van de koopkracht zullen daarbij besproken worden, maar ook bijvoorbeeld de aanpak van het stikstofprobleem.

1 dag geleden
Rabobank en ABN AMRO gaan naar stikstofoverleg Remkes

AMSTERDAM (ANP) - Rabobank en ABN AMRO gaan in op de uitnodiging die oud-minister Johan Remkes ze heeft gestuurd voor een gesprek over de stikstofcrisis. Vooral Rabobank heeft een grote rol binnen de Nederlandse agrarische sector, waar veel onrust is door de verwachte inkrimping van de veestapel die nodig is om de stikstofuitstoot omlaag te krijgen.

2 dagen geleden
'Beruchte stikstofkaart' moet van tafel, wil ChristenUnie

DEN HAAG (ANP) - De omstreden stikstofkaart moet van tafel, vindt de ChristenUnie. Samen met VVD en CDA bekritiseert de CU de bemoeienis van Financiƫn rondom de stikstofuitstoot en het geld dat het Rijk beschikbaar stelt voor onder meer de uitkoop van boeren. D66 vindt de verontwaardiging selectief.

2 dagen geleden