Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kaag erkent: armoedepakket niet een 'totaal succesverhaal'

Kaag erkent: armoedepakket niet een 'totaal succesverhaal'

DEN HAAG (ANP) - De armoedemaatregelen die het demissionaire kabinet voor volgend jaar neemt, lezen niet als "een totaal succesverhaal", erkent minister Sigrid Kaag (Financiën). Maar dit pakket was na de val van het kabinet aan het begin van de zomer het hoogst haalbare, zegt zij op Prinsjesdag in een vraaggesprek met het ANP.

Naast armoede is ook de houdbaarheid van de overheidsfinanciën op de langere termijn iets waar "iedereen zich zorgen over maakt", zegt Kaag. Daarom is er ook voor gekozen de koopkrachtmaatregelen voor de allerarmsten niet te betalen door de schuld te laten oplopen, maar door hogere inkomens en vermogens meer te belasten. Maar de mogelijkheden daartoe waren na de val van het kabinet beperkt. "Als demissionair kabinet kun je niet hele nieuwe discussies met elkaar gaan voeren over nog een verdere lastenverschuiving."

Kaag wil niet ingaan op de vraag of ze zonder kabinetsval meer geld had uitgetrokken voor de armste huishoudens, maar benadrukt wel dat het tegengaan van armoede een belangrijk doel was voor het vierde kabinet-Rutte. "Wat mij betreft, als het gaat om mensen die in armoede leven, is het werk nooit af totdat je dat echt helemaal hebt opgelost. En dat is natuurlijk een heel andere discussie."

Uitgebreider advies

De bewindsvrouw weerspreekt kritiek van de Raad van State dat een goede analyse over de onderliggende oorzaken van armoede in de Nederlandse economie ontbreekt. Zij wijst ook naar een uitgebreider advies over het bestaansminimum dat het kabinet later deze maand verwacht. Pas een nieuw kabinet zal hier evenwel een inhoudelijke reactie op geven.

Dat nieuwe kabinet begint overigens met een vrij krappe staatskas: de staatsschuld loopt dan wat terug, het begrotingstekort komt met 2,9 procent nog maar net onder de Europese norm uit. Desondanks is het volgens Kaag nodig dat ook een volgend kabinet geld steekt in bijvoorbeeld klimaat- en stikstofbeleid. "Sowieso zal er financiering mogelijk gemaakt moeten worden om ook daar de verandering door te maken, mee te maken." De "driehoek" van subsidie, strengere regels en hogere heffingen is volgens haar onvermijdelijk om tot een schonere landbouwsector en groenere economie te komen.

Op haar laatste Prinsjesdag als minister van Financiën is Kaag, ook als lid van een demissionair kabinet, terughoudend. "Ik ga niet over deze miljoenennota demissionair lopen speculeren", zegt de bewindsvrouw. Evenmin wil ze "politiek duiden", of "terugblikken en te gaan doen alsof iets wenselijk was geweest".

Meer uit Politiek

GroenLinks-PvdA pleit voor landelijke selectie van cold cases

DEN HAAG (ANP) - De politie moet landelijk kiezen naar welke onopgeloste strafzaken nieuw onderzoek komt. Dat staat in een plan dat GroenLinks-PvdA-Kamerlid Songül Mutluer zaterdag presenteert samen met de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers. Op die manier zouden kansrijke cold cases eerder aan bod kunnen komen.

10 uur geleden
Kamerlid dat ook demissionair minister is, kan worden vervangen

DEN HAAG (ANP) - Bewindspersonen die bij verkiezingen een Tweede Kamerzetel veroveren, zouden in het parlement tijdelijk vervangen moeten worden zolang ze nog in een demissionair kabinet zitten. Nu vervullen de betrokkenen een dubbele functie, omdat ze als parlementariër al worden geïnstalleerd terwijl ze ook nog bewindspersoon zijn tijdens de formatieperiode. Het kabinet wil een vervangingsregeling voor deze demissionaire bestuursperiode maken, schrijft minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken, NSC) vrijdag in een Kamerbrief.

1 dag geleden
Dassen: Amerika is onze rivaal, lijkt op Duitsland uit jaren 30

DEN HAAG (ANP) - De Verenigde Staten zijn niet langer een bondgenoot, maar een rivaal van Europa geworden. Dat vindt Volt-leider Laurens Dassen. In zijn Europalezing vergelijkt hij het Amerika onder president Donald Trump met Duitsland uit de jaren 30 van de vorige eeuw.

1 dag geleden
PVV-ministers scharen zich achter hardere opstelling tegen Israël

DEN HAAG (ANP) - De PVV-ministers scharen zich achter de brief van minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) waarin hij een onderzoek eist naar schending van een EU-verdrag door Israël. "Het kabinet heeft het vanochtend onderschreven", zei premier Dick Schoof vrijdag na de ministerraad.

1 dag geleden
Veldkamp belooft beterschap na ergernis PVV over Israël-kritiek

DEN HAAG (ANP) - Buitenlandminister Caspar Veldkamp heeft zijn collega-ministers beloofd hen voortaan "goed te informeren" over zijn beleidsbeslissingen. Dat heeft de NSC-bewindsman gezegd na afloop van de ministerraad. Hij kreeg kritische vragen vanuit het PVV-smaldeel in het kabinet over zijn openlijke kritiek op het optreden van Israël in de Gazastrook.

1 dag geleden
Faber wil bezuinigen op activiteitenbudget asielopvang

DEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber wil bezuinigen op het activiteitenbudget voor asielzoekers. Dat zei ze vrijdag na de ministerraad naar aanleiding van het geannuleerde Efteling-uitje voor jonge asielzoekers. "Overal waar ik kan bezuinigen zal ik dat zeker doen", zegt de PVV-bewindsvrouw. Nu moet dus de pot voor activiteiten bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) eraan geloven.

1 dag geleden
Veldkamp zwijgt nog over spionagebeschuldiging tegen Hongarije

DEN HAAG (ANP) - Buitenlandminister Caspar Veldkamp wil nog niet ingaan op Oekraïense beschuldigingen van spionage aan het adres van EU- en NAVO-lidstaat Hongarije. Hij sprak na afloop van de wekelijkse ministerraad van "hele zorgelijke berichten", maar wil eerst laten uitzoeken wat ervan klopt.

1 dag geleden