Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kaag erkent: armoedepakket niet een 'totaal succesverhaal'

Kaag erkent: armoedepakket niet een 'totaal succesverhaal'

DEN HAAG (ANP) - De armoedemaatregelen die het demissionaire kabinet voor volgend jaar neemt, lezen niet als "een totaal succesverhaal", erkent minister Sigrid Kaag (Financiën). Maar dit pakket was na de val van het kabinet aan het begin van de zomer het hoogst haalbare, zegt zij op Prinsjesdag in een vraaggesprek met het ANP.

Naast armoede is ook de houdbaarheid van de overheidsfinanciën op de langere termijn iets waar "iedereen zich zorgen over maakt", zegt Kaag. Daarom is er ook voor gekozen de koopkrachtmaatregelen voor de allerarmsten niet te betalen door de schuld te laten oplopen, maar door hogere inkomens en vermogens meer te belasten. Maar de mogelijkheden daartoe waren na de val van het kabinet beperkt. "Als demissionair kabinet kun je niet hele nieuwe discussies met elkaar gaan voeren over nog een verdere lastenverschuiving."

Kaag wil niet ingaan op de vraag of ze zonder kabinetsval meer geld had uitgetrokken voor de armste huishoudens, maar benadrukt wel dat het tegengaan van armoede een belangrijk doel was voor het vierde kabinet-Rutte. "Wat mij betreft, als het gaat om mensen die in armoede leven, is het werk nooit af totdat je dat echt helemaal hebt opgelost. En dat is natuurlijk een heel andere discussie."

Uitgebreider advies

De bewindsvrouw weerspreekt kritiek van de Raad van State dat een goede analyse over de onderliggende oorzaken van armoede in de Nederlandse economie ontbreekt. Zij wijst ook naar een uitgebreider advies over het bestaansminimum dat het kabinet later deze maand verwacht. Pas een nieuw kabinet zal hier evenwel een inhoudelijke reactie op geven.

Dat nieuwe kabinet begint overigens met een vrij krappe staatskas: de staatsschuld loopt dan wat terug, het begrotingstekort komt met 2,9 procent nog maar net onder de Europese norm uit. Desondanks is het volgens Kaag nodig dat ook een volgend kabinet geld steekt in bijvoorbeeld klimaat- en stikstofbeleid. "Sowieso zal er financiering mogelijk gemaakt moeten worden om ook daar de verandering door te maken, mee te maken." De "driehoek" van subsidie, strengere regels en hogere heffingen is volgens haar onvermijdelijk om tot een schonere landbouwsector en groenere economie te komen.

Op haar laatste Prinsjesdag als minister van Financiën is Kaag, ook als lid van een demissionair kabinet, terughoudend. "Ik ga niet over deze miljoenennota demissionair lopen speculeren", zegt de bewindsvrouw. Evenmin wil ze "politiek duiden", of "terugblikken en te gaan doen alsof iets wenselijk was geweest".

Meer uit Politiek

Premier Rutte feliciteert koning Willem-Alexander

DEN HAAG (ANP) - In een bericht op X heeft premier Mark Rutte koning Willem-Alexander gefeliciteerd met zijn 57e verjaardag. "Ik wens hem en zijn familie een mooie, feestelijke dag toe in Emmen", schrijft Rutte.

2 dagen geleden
Kabinet geeft voorlopig geen geld aan de UNRWA

DEN HAAG (ANP) - Nederland zal voorlopig geen geld geven aan de UNRWA. In de toekomst kan de VN-organisatie voor hulp aan Palestijnen daar wel weer voor in aanmerking komen, maar dan zal wel eerst gekeken worden of ze de aanbevelingen heeft opgevolgd die een recent onderzoek onder leiding van de Franse oud-minister Colonna heeft gedaan, schrijft demissionair minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) aan de Tweede Kamer.

2 dagen geleden
Lijsttrekkers EU-parlement tegen harde datum toetreding Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Oekraïne moet perspectief hebben om toe te treden tot de Europese Unie, maar daar moet vooraf geen datum aan worden vastgeplakt, zoals 2034. Het land moet eerst aan alle gestelde voorwaarden voldoen, vinden vijf van de zes Nederlandse lijsttrekkers die vrijdag aan het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen meededen. De SP is tegen verdere uitbreiding van de EU.

2 dagen geleden
'Opt-out' migratie splijtzwam bij lijsttrekkers EU-parlement

DEN HAAG (ANP) - Een Nederlandse uitzonderingspositie (opt-out) voor EU-afspraken op het gebied van asiel en migratie is bij de Europese lijsttrekkers net zo'n splijtzwam als in de Haagse politiek. In het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen in Nieuwspoort met zes Nederlandse lijsttrekkers werden de voors en tegens flink aangezet. D66 maakte korte metten met partijen die een opt-out als mogelijkheid zien. "Een opt-out is niet iets dat je in de winkel koopt", zei Gerben-Jan Gerbrandy (D66).

2 dagen geleden
Van Gennip laat hoogte boetes voor illegale arbeid onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt een onderzoek in naar de maatschappelijke effecten van boetes die worden opgelegd aan werkgevers die werknemers uit het buitenland illegaal laten werken. Uit onderzoek van de Arbeidsinspectie blijkt dat het financiële voordeel dat werkgevers behalen door deze praktijken veel hoger is dan de boete die ze (mogelijk) krijgen.

2 dagen geleden
Erdogan spreekt nog geen steun uit voor Rutte als topman NAVO

DEN HAAG/ISTANBUL (ANP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft nog niet zijn steun uitgesproken voor Mark Rutte als nieuwe secretaris-generaal van de NAVO. Na een ontmoeting met de demissionaire premier in Istanbul zei de Turkse president op een gezamenlijke persconferentie dat hij nog een besluit moet nemen.

2 dagen geleden
Kabinet en Tata beginnen met onderhandelingen over verduurzaming

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet en Tata Steel beginnen met onderhandelingen over verduurzaming van de staalfabriek in IJmuiden. Demissionair minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) meldt dat zij samen met staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) gesprekken gaat voeren met het bedrijf. Die moeten leiden tot juridisch bindende afspraken.

2 dagen geleden