
Kaag en Van Gennip loven Anton de Kom bij herdenkingen
DEN HAAG (ANP) - Vicepremier Sigrid Kaag en minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) spraken vrijdag lovende woorden over Anton de Kom (1898-1945) bij slavernijherdenkingen in respectievelijk Arnhem en Zoetermeer. Hij schreef in de jaren dertig het boek Wij slaven van Suriname. Daarin werd deze geschiedenis verteld vanuit het perspectief van de tot slaaf gemaakten en hun nazaten. Dat was uniek voor die tijd.
"Vorige week bood het kabinet officieel excuses aan zijn nazaten aan, en dat werd tijd ook", zei Kaag. De Kom groeide op in Suriname en verhuisde in 1921 naar Nederland. In 1932 keerde hij weer terug naar zijn moederland. De linkse activist werd daar in de gaten gehouden en werd snel het land uitgezet door de autoriteiten, om nooit meer terug te keren. In de Tweede Wereldoorlog zat hij bij het verzet. In 1945 kwam hij om het leven in een concentratiekamp.
Van Gennip zei dat de publicatie van De Koms boek een "schokgolf" teweeg bracht. "De slavernij was in 1873 dan wel helemaal afgeschaft, racisme en discriminatie bleven bestaan. Meestal openlijk en onbeschaafd."
Unieke herdenking
Niet eerder stond een Nederlands kabinet zo uitgebreid stil bij het slavernijverleden als dit jaar. Koning Willem-Alexander zal zaterdag een toespraak houden bij een herdenking in het Oosterpark in Amsterdam, waarbij ook Rutte aanwezig zal zijn. Dan is het precies 150 jaar geleden dat een einde kwam aan de slavernij onder Nederlands bewind. Ingewijden verwachten dat de koning de vorig jaar uitgesproken excuses van de premier zal herhalen. Bijna de hele kabinetsploeg laat zich vrijdag en zaterdag overal in het land, op de Caraïbische eilanden en in Suriname zien bij herdenkingen.
Lang werd het einde van de slavernij alleen kleinschalig herdacht in Nederland, vaak in besloten kring. In de jaren negentig begon een comité in Amsterdam een jaarlijkse herdenking te organiseren, waarna ook andere steden volgden. "Al die dappere mensen, degenen die we bij naam kennen, en degenen die anoniem zijn, hebben er door de eeuwen heen samen voor gezorgd dat een belangrijk hoofdstuk uit onze geschiedenis, dat van de slavernij en de kolonisatie, nu voor iedereen een volledig verhaal wordt", zei Van Gennip in Zoetermeer.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De extra bezuiniging op ontwikkelingshulp moet volgend jaar stoppen en als het even kan dit jaar nog worden teruggedraaid. Dat vindt een meerderheid van de Eerste Kamer die een motie hierover van de ChristenUnie dinsdagmiddag zal steunen.
14 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Minister Femke Wiersma (Landbouw) hoopt zo "snel mogelijk" van genoeg Europese lidstaten toestemming te krijgen voor het gebruik van Renure. Dat is een soort kunstmest gemaakt uit dierlijke mest. Wiersma is momenteel in Brussel voor een vergadering met alle EU-landbouwministers.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Meer geld is nodig om de wegen, vaarwegen en spoorwegen van Nederland in goede conditie te houden. Minister Barry Madlener (Infrastructuur, PVV) doet een "oproep" aan het kabinet, de coalitiepartijen en de rest van de Tweede Kamer om de jaarlijkse uitgaven aan infrastructuur op te hogen. "Dat we dus niet alleen kijken naar defensie, maar ook naar onze infrastructuur. Want daar is Nederland trots op en dat moet ook mooi blijven", zei hij maandag voor de ministerraad.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Eppo Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vindt het goed dat universiteiten steeds beter opletten wie toegang krijgt tot informatie en kennis. "Het is goed dat de universiteiten de afgelopen jaren bewustzijn hebben gekweekt en dat onze kennis wordt bewaakt. Daar willen we voorzichtig mee omgaan", aldus Bruins. "Daar was tien jaar geleden nog niemand mee bezig."
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Eppo Bruins (Cultuur) noemt het een "klein wonder" dat er geen slachtoffers zijn gevallen bij het instorten van de Wilhelminatoren in Valkenburg. "Dat het op zondagochtend is gebeurd en er niemand was. Dat had ook anders kunnen gaan", zei de NSC-minister maandag voor het begin van de ministerraad.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Eppo Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap moet mogelijk garant staan voor de gestolen Roemeense gouden helm en armbanden als die niet worden teruggevonden. Om hoeveel geld het gaat, kon de NSC-minister nog niet zeggen. Momenteel zoekt de politie nog naar de in januari gestolen kunstvoorwerpen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Minister van Asiel en Migratie Marjolein Faber zegt dat ze niet verplicht was de Inspectie Justitie en Veiligheid te raadplegen voor haar asielwet. De PVV-bewindsvrouw reageerde op een artikel van Trouw, waarin de inspectie stelt dat Faber de regels niet heeft gevolgd door de inspectie te negeren.
1 dag geleden