Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kaag en Santokhi: goed gesprek over beoogde excuses slavernij

Kaag en Santokhi: goed gesprek over beoogde excuses slavernij

PARAMARIBO (ANP) - Vicepremier Sigrid Kaag en de Surinaamse president Chan Santokhi hebben vrijdag een "goed en openhartig" gesprek gehad, in het kader van het voornemen van de Nederlandse regering om excuses aan te bieden voor het slavernijverleden. Kaag zei dat na afloop in Paramaribo. Kaag brengt een bliksembezoek aan Suriname in verband met het uitgelekte plan van het kabinet, dat nog niet officieel is bevestigd.

Ook Santokhi toonde zich tevreden over het gesprek. "Als regering stellen we op prijs dat Nederland in de persoon van Kaag is gekomen om Suriname te informeren’’, aldus de president. Hij zei het wel jammer te vinden dat hij en zijn regering laat zijn geïnformeerd over de mogelijke excuses.

In antwoord op enkele vragen van journalisten zei Kaag dat ze naar Suriname is gekomen, omdat er misschien een verkeerd en onvolledig beeld was ontstaan over de "betekenisvolle boodschap" die de Nederlandse regering op 19 december bekend zal maken.

Kaag spreekt ook nog met de voorzitter van het parlement Marinus Bee en Dew Sharman, die voorzitter is van de commissie mensenrechten.

Later op de dag is er op de Nederlandse ambassade een persconferentie, waar Kaag nog een toelichting zal geven op haar gesprekken.

Meer uit Binnenland

Marechaussee haalde alle passagiers vlucht Schiphol van boord

AMSTERDAM (ANP) - Alle mensen in het toestel dat betrokken was bij een dodelijk ongeval woensdagmiddag op Schiphol zijn van boord gehaald en opgevangen, meldt de marechaussee. Een persoon belandde in een draaiende motor van een vliegtuig. Het is niet duidelijk wat zich precies heeft afgespeeld.

11 minuten geleden
Studenten Utrecht vragen om betere bereikbaarheid campus per tram

UTRECHT (ANP) - Utrechtse studenten willen dat het Science Park (voorheen Uithof) beter bereikbaar wordt met het openbaar vervoer en dat de tram naar de campus ook in de avonduren en de weekenden gaat rijden. Voorzitter Midas Urlings van VIDIUS studentenunie zei in een commissievergadering van de provincie Utrecht dat een betere bereikbaarheid "essentieel" is voor de leefbaarheid op de campus.

36 minuten geleden
Voorzitter studentenraad UvA hoort OM drie maanden cel eisen 

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie eist een celstraf van drie maanden tegen de voorzitter van de Centrale Studentenraad van de Universiteit van Amsterdam. Noah P. (22) wordt verdacht van het gooien van stenen en het spuiten met verf naar de politie, tijdens een demonstratie op 8 mei bij de universiteitsgebouwen aan de Oudezijds Achterburgwal in Amsterdam.

37 minuten geleden
Persoon komt op Schiphol in draaiende vliegtuigmotor en overlijdt

SCHIPHOL (ANP) - Een persoon is woensdagmiddag op Schiphol in een draaiende vliegtuigmotor van een passagiersvliegtuig terechtgekomen en overleden, meldt de marechaussee. Het gebeurde tussen 15.00 en 16.00 uur.

38 minuten geleden
Amsterdammers brengen laatste eerbetoon aan 'koning van de Wallen'

AMSTERDAM (ANP) - Amsterdammers hebben woensdag afscheid genomen van Wallen-ondernemer Jan Otten, die afgelopen donderdag op 82-jarige leeftijd overleed. Na een tocht langs verschillende plekken op de Wallen was er een openbaar afscheid in de roze verlichte Waalse Kerk, met optredens van onder anderen Glennis Grace en Samantha Steenwijk.

1 uur geleden
Omgerekend honderden agenten bezig met verward gedrag

DEN HAAG (ANP) - De tijd die politieagenten kwijt zijn aan meldingen over verwarde personen, staat gelijk aan zeker vierhonderd fulltime banen. Dat zegt Monique Vogelzang, die als topambtenaar bij het ministerie van Justitie en Veiligheid over de politie gaat, tijdens een bijeenkomst in de Tweede Kamer. Vorig jaar kreeg de politie 140.000 meldingen, waarmee telkens twee agenten minstens twee uur bezig zijn. "Dat is de hele politieformatie in drie middelgrote steden."

1 uur geleden
Jeroen Rietbergen wordt niet vervolgd in zedenzaak The Voice

HILVERSUM (ANP) - Jeroen Rietbergen wordt niet vervolgd in de zedenzaak rond het programma The Voice of Holland. De zaak wordt vanwege gebrek aan bewijs geseponeerd, meldt het Openbaar Ministerie woensdag.

2 uur geleden