Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kaag denkt dat regeerakkoord voor 5 december mogelijk is

Kaag denkt dat regeerakkoord voor 5 december mogelijk is

DEN HAAG (ANP) - D66-leider Sigrid Kaag denkt dat het mogelijk is om vóór 5 december een regeerakkoord te hebben. Het idee dat er nog na Sinterklaas onderhandeld wordt over een kabinet noemt ze "pessimistisch". Daarmee suggereert ze dat het al voor die tijd tot een regeerakkoord kan komen.

Volgens de D66-leider is er geen deadline voor de onderhandelingen. Informateur Johan Remkes zei op een persconferentie van woensdag wel een datum in zijn hoofd te hebben, maar hij vond het niet verstandig die uit te spreken.

Kaag vindt dat er in eerdere fases al veel werk is verzet. Zo hebben partijen eerder dit jaar al gesproken over verschillende grote thema's en hebben VVD en D66 gezamenlijk een document op hoofdlijnen geschreven. Dat stuk, met 'bouwstenen' voor de formatie, dient volgens Kaag nog steeds als basis voor de gesprekken.

Het CDA en de ChristenUnie, die ook aan de onderhandelingstafel zitten, voelen weinig voor de in hun ogen liberale koers van het document. Remkes noemt het vooral "gedachten die op tafel liggen" en wordt er verder open onderhandeld. Volgens hem is het niet zo dat de christelijke partijen slechts ruimte krijgen om met wijzigingen op het stuk te komen.

Meer uit Politiek

Achterafbetaaldiensten scherpen leeftijdscheck aan, zegt minister

DEN HAAG (ANP) - Aanbieders van Buy Now, Pay Later-diensten, zoals Klarna en Riverty, hebben hun leeftijdscheck aangescherpt. Dat schrijft minister van Financiën Steven van Weyenberg in een brief aan de Tweede Kamer. Er zijn al langer zorgen over het feit dat veel minderjarigen hun onlineaankopen achteraf betalen door de leeftijdscontroles van die aanbieders te omzeilen.

25 minuten geleden
Szabó: kunstmatige intelligentie komt in alle haarvaten overheid

DEN HAAG (ANP) - Kunstmatige intelligentie (AI) gaat komende jaren in "al onze haarvaten van onze uitvoeringsprocessen zitten", verwacht Zsolt Szabó, beoogd staatssecretaris van Koninkrijksrelaties en Digitalisering. Hij noemt AI "top of mind".

44 minuten geleden
Szabó wil relatie met Caribisch deel koninkrijk 'optimaliseren'

DEN HAAG (ANP) - "Ik zal er alles aan doen om de relatie tussen het Caribisch deel van het koninkrijk en Nederland te optimaliseren." Dat zegt Zsolt Szabó, beoogd staatssecretaris van Koninkrijksrelaties en Digitalisering, in de hoorzitting met Tweede Kamerleden. In het hoofdlijnenakkoord wordt die relatie waardevol genoemd, en Szabó is "blij" met die verwoording.

1 uur geleden
Beoogd minister Uitermark (BZK) stopt definitief als rechter

DEN HAAG (ANP) - Om minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) te worden, stopt Judith Uitermark (NSC) definitief als rechter. Dat meldt de aspirant-bewindsvrouw tijdens haar hoorzitting in de Tweede Kamer.

1 uur geleden
Uitermark wil snel beginnen met democratische hervormingen

DEN HAAG (ANP) - Beoogd minister van Binnenlandse Zaken Judith Uitermark wil snel beginnen met de hervormingen van de democratie die de coalitie voor ogen heeft. In de eerste hoorzitting met Tweede Kamerleden noemt ze "het afschaffen van het verbod op constitutionele toetsing, het opzetten van een constitutioneel hof, en dat verder uitwerken in goede relatie met de op te zetten commissie grondrechten". De coalitie wil dat een nieuwe commissie van Kamerleden zich bezighoudt met de grondwet.

1 uur geleden
Mislukte verkoop Duitse TenneT-tak: tegenvaller van 1,6 miljard

DEN HAAG (ANP) - De mislukte verkoop van de Duitse tak van netbeheerder TenneT aan de Duitse overheid levert het kabinet een begrotingstegenvaller van 1,6 miljard euro op. Dat schrijft demissionair minister van Financiën Steven van Weyenberg in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om geld dat de Nederlandse overheid in TenneT heeft gestort en weer zou terugkrijgen. "Deze ontvangst was in 2024 wel begroot."

2 uur geleden
Aspirant-staatssecretaris Struycken wordt geen lid van NSC

DEN HAAG (ANP) - De beoogd staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming) is gevraagd door NSC, sympathiseert ook met deze partij, maar is niet van plan om lid te worden. De advocaat en hoogleraar is binnengehaald als iemand uit de praktijk "zonder directe politieke binding of ervaring", zegt hij na te hebben gesproken met aanstaand premier Dick Schoof en formateur Richard van Zwol. "De gedachte is ook dat ik dat blijf. En dat het niet voor de hand ligt om nu uit opportuniteit lid te worden van deze partij."

21 uur geleden