Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kaag botst hard met Wilders over diversiteit in verkiezingsdebat

Kaag botst hard met Wilders over diversiteit in verkiezingsdebat

AMSTERDAM (ANP) - D66-leider Sigrid Kaag is tijdens het RTL-verkiezingsdebat hard gebotst met PVV-leider Geert Wilders over diversiteit. "U werkt keihard mee aan uitsluiting", zei Kaag tegen Wilders.

De botsing gebeurde tijdens de behandeling van de stelling dat een partij in een volgend kabinet minimaal 10 procent bewindslieden van kleur of niet-westerse achtergrond zou brengen. Wilders zei dat in zijn kabinet Zwarte Piet minister van Cultuur zou worden.

"Daar begint u weer met die zielige Zwarte Piet", zei Kaag. Ze ergerde zich duidelijk aan de woorden van Wilders. Volgens haar heeft de PVV-leider "plezier in kwetsen". Wilders zei daarop helemaal zat te zijn van dat "discriminatiegedoe".

Hard tegen hard

Zes partijleiders zijn met elkaar in debat in het Amsterdamse Felix Meritis. Naast Kaag en Wilders gaat het om Mark Rutte (VVD), Wopke Hoekstra (CDA), Lilian Marijnissen (SP) en Jesse Klaver (GroenLinks).

Ook over het onderwerp klimaat ging het hard tegen hard. Klaver noemde Rutte en Hoekstra leugenaars, omdat zij zeggen de klimaatdoelen te willen halen met behulp van kernenergie. Dat kan helemaal niet in de komende tien jaar, aldus de GroenLinks-voorman. "Hier wordt gelogen", zei hij, terwijl Rutte dat volgens hem helemaal niet nodig heeft: "U staat in de peilingen op driehonderd zetels", zegt Klaver.

Hoekstra en Rutte legden allebei uit dat kernenergie wat hen betreft vooral op lange termijn moet worden ingezet, terwijl wind- en zonne-energie vooral op korte termijn soelaas moeten bieden.

Meer uit Politiek

Voormalig politiek adviseur van Rutte wordt burgemeester Veendam

VEENDAM (ANP) - De gemeenteraad van Veendam heeft Annelies Pleyte voorgedragen als nieuwe burgemeester. De 53-jarige Pleyte was eerder jarenlang politiek adviseur van Mark Rutte. Ook heeft ze topfuncties bekleed bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Nationaal Coƶrdinator Groningen.

8 uur geleden
Kamermeerderheid vindt hoorzitting met nieuwe premier niet nodig

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft geen behoefte aan een hoorzitting met de nieuwe minister-president, voordat die door de koning wordt beƫdigd. Een oproep daartoe van GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans kreeg onvoldoende steun, mede doordat de coalitiepartijen tegen stemden.

10 uur geleden
Van Zwol kan met instemming van Kamer kabinet gaan samenstellen

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer stemt in met de aanstelling van Richard van Zwol als formateur. Hij moet de regeringsploeg gaan samenstellen die het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB verder gaat uitwerken. PVV-leider Geert Wilders had hem voor deze rol voorgedragen.

10 uur geleden
Bontenbal tegen Van der Plas: hoop voor boeren is van korte duur

DEN HAAG (ANP) - "De wanhoop in de ogen van redelijke mensen is deze week hoop geworden", zegt BBB-leider Caroline van der Plas in het debat over het hoofdlijnenakkoord. "Ik ben bang dat die hoop van korte duur is", werpt Henri Bontenbal (CDA) tegen. Hij valt haar aan op verschillende plannen die in het akkoord staan, die volgens hem boeren niet ten goede komen.

14 uur geleden
Omtzigt steunt btw-verhogingen, maar 'niet met heel veel plezier'

DEN HAAG (ANP) - NSC staat achter de voorgenomen btw-verhogingen op onder meer hotelovernachtingen, boeken en theatervoorstellingen, maar "niet met heel veel plezier", zegt partijleider Pieter Omtzigt. Rob Jetten (D66) ondervroeg hem over een fictief weekendje Twente, dat volgens Jettens berekeningen 30 euro duurder zou worden.

15 uur geleden
Partijen vallen Omtzigt aan op bestaanszekerheid in akkoord

DEN HAAG (ANP) - Bestaanszekerheid was een belangrijk thema in de verkiezingscampagne van NSC, maar hierop is volgens partijen als SP en Partij voor de Dieren te weinig bereikt. "We doen het minder slecht dan het vorige kabinet en dus mag u dankbaar zijn", zo vat Esther Ouwehand hoofdlijnenakkoord samen. Mensen in armoede hebben hier "geen hol aan", luidt het verwijt van de PvdD-leider aan het adres van Pieter Omtzigt van NSC.

16 uur geleden
Erkenning Palestijnse staat voor kabinet niet aan de orde

DEN HAAG (ANP) - "Eenzijdige erkenning van een Palestijnse staat brengt een oplossing op dit moment niet dichterbij. Dat vraagt om een zorgvuldige afweging." Dat laat een woordvoerder van demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) weten als reactie op het besluit van Spanje, Ierland en Noorwegen om de Palestijnse staat te erkennen.

16 uur geleden