Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kaag: afspraken belangrijker dan vertrouwen in CDA

Kaag: afspraken belangrijker dan vertrouwen in CDA

DEN HAAG (ANP) - Vicepremier en D66-leider Sigrid Kaag wil niet zeggen of ze nog vertrouwen heeft in het CDA als coalitiepartner of Wopke Hoekstra in het bijzonder. "Het gaat niet om personen, het gaat om de verantwoordelijkheid die wij gezamenlijk dragen en om de afspraken waar wij voor getekend hebben en als kabinetsleden voor aan de lat staan."

Kaag was dinsdag niet in de Kamer voor het debat over een interview waarin Hoekstra afstand nam van de coalitieafspraak om in 2030 de stikstofuitstoot te halveren. Ze was onwel geworden en is daarom naar het ziekenhuis gegaan. Woensdagochtend meldde ze zich weer om te praten over de begroting voor komend jaar.

Wat Kaag betreft moet het kabinet "laten zien dat we oplossingen kunnen bieden in moeilijke tijden", en ondertussen "elke dag" blijven werken aan het onderlinge vertrouwen in de coalitie en het kabinet. Zeker nu er een aantal grote problemen opgelost moet worden, waaronder stikstof, koopkracht en asiel. "Het zijn altijd lastige processen. Het is ook zaak dat wij dat duidelijk kunnen blijven uitleggen."

Begrotingsraad

Kaag wilde niet ingaan op vragen over de aard van de gezondheidsproblemen waardoor ze dinsdag het debat moest missen. Wel zei ze dat er een fysieke oorzaak was en die is gevonden. Ze zei dat er geen sprake is van overwerktheid, en kan naar eigen zeggen haar werk volledig hervatten.

Minister van Financiën Kaag kwam woensdagochtend naar Mark Ruttes ministerie van Algemene Zaken voor koopkrachtoverleg en de zogenoemde Begrotingsraad. Daarin bespreekt het kabinet de plannen die bekendgemaakt worden op Prinsjesdag, de derde dinsdag in september. De grote vraag is in hoeverre het kabinet iets kan doen om de koopkracht voor huishoudens te verbeteren.

Beloften

Doordat het leven een stuk duurder wordt, dreigt een toenemend aantal mensen in armoede te vervallen. Toch zegt Kaag dat het "bijna onmogelijk" is om dit jaar nog met maatregelen te komen. Ze noemt dat "op menselijk vlak natuurlijk hartstikke naar".

"We hebben dit jaar al alles afgezocht en gekeken wat er wél kan. Dat is geen politieke onwil, niet een kwestie van of het verstandig is maar of het ook kán", aldus Kaag. Ze zegt geen beloften te willen doen die ze niet kan inlossen. "Ik doe liever aan minder beloven en hopelijk verrassen dat er toch wat kan."

Voor volgend jaar wil het kabinet volgens de minister kijken naar mogelijkheden om huishoudens "structureel weerbaarder te maken", zoals loonsverhogingen en minder belastingen. Ze zegt huishoudens "meer voorspelbaarheid" te willen geven.

Meer uit Politiek

Rutte en Bruins Slot blij dat Nederlandse gijzelaar vrij is

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte en buitenlandminister Hanke Bruins Slot zijn blij dat de Nederlandse gijzelaar Ofir Engel is vrijgelaten door Hamas. "Na deze afschuwelijke tijd kan hij nu eindelijk worden herenigd met zijn familie en vrienden", schrijft Rutte op X. Engel was de enige Nederlander die werd vastgehouden in de Gazastrook.

3 uur geleden
Ondanks kritiek staande ovatie voor Yeşilgöz, die steun ervaart

UTRECHT (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz voelt zich ondanks stevige kritiek van VVD-leden gesteund om op inhoud te gaan onderhandelen met PVV, NSC en BBB. Dat zei ze na afloop van een drukbezochte partijbijeenkomst in Utrecht over haar besluit om een kabinet met de PVV alleen te gedogen, en niet volwaardig mee te regeren.

4 uur geleden
Wilders beticht Omtzigt van 'Haagse spelletjes' in verkenning

DEN HAAG (ANP) - Pieter Omtzigt (NSC) maakt zich volgens PVV-leider Geert Wilders schuldig aan "Haagse spelletjes", omdat de NSC-leider eerst toezeggingen van Wilders wil voordat het tot onderhandelen tussen de twee komt. "Dat is de oude bestuurscultuur en het machtsdenken van CDA 2.0", bijt Wilders zijn potentiële coalitiepartner toe op X.

5 uur geleden
VVD'ers op bijeenkomst willen vooral dat partij wel meeregeert

UTRECHT (ANP) - Ruim 350 voor- en tegenstanders van het besluit van VVD-leider Dilan Yeşilgöz om een centrumrechts kabinet met PVV, NSC en BBB als een gedoogpartner mogelijk te maken, kwamen woensdagavond op een partijbijeenkomst bijeen om stoom af te blazen over die keuze. Er waren steunbetuigingen voor deze koers, maar veel meer afwijzingen. Een oproep van een van de VVD-leden om niet te gedogen, maar volwaardig mee te regeren werd met luid en lang applaus ontvangen.

5 uur geleden
Plasterk ontvangt zes partijleiders voor verkenningsgesprekken

DEN HAAG (ANP) - Verkenner Ronald Plasterk praat donderdag verder met de leiders van zes partijen. Hij spreekt allereerst Rob Jetten (D66), gevolgd door Caroline van der Plas (BBB), Henri Bontenbal (CDA), Lilian Marijnissen (SP), Thierry Baudet (FVD) en Esther Ouwehand (PvdD).

8 uur geleden
Omtzigt: NSC niet klaar om kabinetsonderhandeling te starten

DEN HAAG (ANP) - NSC, de partij van Pieter Omtzigt, is niet klaar om te onderhandelen over de formatie van een kabinet. Dat heeft partijleider Omtzigt tegen verkenner Ronald Plasterk gezegd, vertelt hij na afloop van dat lange gesprek aan de verzamelde pers. Omtzigt ziet nog steeds belemmeringen bij de PVV, onder meer op het gebied van de rechtsstaat. Hij wil dat twee informateurs worden aangesteld die gaan kijken naar overeenkomsten bij partijen. Hoe dat er precies zal uitzien, werd niet duidelijk.

8 uur geleden
Yeşilgöz laat verkenner weten niet in kabinet te willen  

DEN HAAG (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz heeft aan de verkenner laten weten graag een kabinet van PVV, NSC en BBB mogelijk te willen maken, maar wel vanuit de Tweede Kamer. Ze herhaalde tegen verkenner Ronald Plasterk niet in een coalitie te willen stappen, zei ze na afloop van het onderhoud. Haar partij staat wel "helemaal klaar" om te onderhandelen.

11 uur geleden