Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Juventus-eigenaar Exor in kopgroep van afwachtende AEX

Juventus-eigenaar Exor in kopgroep van afwachtende AEX

AMSTERDAM (ANP) - Exor behoorde dinsdag tot de sterkste stijgers in de AEX-index op het Damrak, die een klein verlies liet zien. Het Italiaanse investeringsbedrijf van de familie Agnelli, de oprichters van autofabriek Fiat en eigenaren van voetbalclub Juventus, profiteerde van een koopadvies door ING. Beleggers waren verder vooral in afwachting van de goedkeuring van de Amerikaanse schuldendeal.

Afgelopen weekeinde bereikten de Democraten en Republikeinen al een principeakkoord over het verhogen van het schuldenplafond van de overheid. Maar die deal moet nog worden goedgekeurd. Het Amerikaanse Congres zal waarschijnlijk woensdag stemmen over het akkoord. Zonder een verhoging van het schuldenplafond zullen de Verenigde Staten spoedig zonder geld komen te zitten.

De AEX-index noteerde in de ochtendhandel 0,2 procent lager op 762,47 punten. De MidKap daalde 0,3 procent tot 923,13 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs zakten tot 0,6 procent. In Londen, waar beleggers terugkeerden na een lang weekeinde, verloor de FTSE-index 0,2 procent.

Prosus en Unilever

Naast Exor (plus 0,8 procent) stond techinvesteerder Prosus in de kopgroep van de AEX, met een winst van 0,7 procent. Olie- en gasconcern Shell sloot de rij met een min van 1,3 procent. Chipbedrijf ASMI, dat in de afgelopen tijd sterk profiteerde van het optimisme over de ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI), verloor 1 procent.

Unilever daalde 0,1 procent. Het levensmiddelenconcern liet weten dat financieel bestuurder Graeme Pitkethly in mei volgend jaar met pensioen gaat. Het bedrijf is al gestart met het zoeken van een opvolger, waarbij zowel binnen als buiten het bedrijf wordt gekeken.

Ebusco

Bij de kleinere bedrijven steeg Ebusco 4 procent. De fabrikant van elektrische bussen gaat batterijen leveren voor het eerste nieuw te bouwen waterstofbinnenvaartschip ooit. Het bedrijf zet daarmee de eerste stap in de scheepvaart.

In Frankfurt bleef de blik gericht op Borussia Dortmund (min 1,2 procent). De beursgenoteerde Duitse voetbalclub raakte maandag al meer dan een kwart van zijn waarde kwijt na het mislopen van de Duitse landstitel. In Parijs won Rexel 0,8 procent. De Franse distributeur van elektronische componenten neemt Wasco, een groothandel van de installatiebranche in Nederland, over.

Euro en dollar

De euro was 1,0685 dollar waard, tegen 1,0713 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie daalde 0,2 procent in prijs tot 72,54 dollar. Brentolie kostte 0,5 procent minder op 76,72 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Hypotheek met kortere rentevaste periode wint aan populariteit

CAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - Het aantal aanvragen voor een hypotheek met een relatief korte rentevaste periode is in de eerste vijf maanden van dit jaar flink gestegen. Dat constateert De Hypotheker. Tegelijkertijd merkt de hypotheekadviseur dat het aantal hypotheekaanvragen met een langere rentevaste periode afneemt. De Hypotheker verwacht dat deze ontwikkeling zal doorzetten, omdat de hypotheekrentes licht zullen blijven dalen.

5 uur geleden
Nike mag schoenen in Europa geen 'footware' noemen na uitspraak

LUXEMBURG (ANP/BLOOMBERG) - Nike mag zijn sportschoenen in Europa geen 'footware' noemen. Nike had een aanvraag gedaan om dat woord als handelsmerk te laten registeren. Concurrent Puma had daartegen een zaak aangespannen en kreeg van het Gerecht van de Europese Unie gelijk.

6 uur geleden
Wisselend beeld op Wall Street na rentebesluit Fed

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag wisselend geëindigd. Beleggers verwerkten het besluit van de Federal Reserve, die het rentetarief in de Verenigde Staten opnieuw ongewijzigd liet. Uit de verklaring van de Amerikaanse centrale bank kwam onder meer naar voren dat de Fed voor dit jaar één renteverlaging voorziet en vier voor volgend jaar.

7 uur geleden
SpaceX en topman Musk aangeklaagd door klokkenluiders om seksisme

LOS ANGELES (ANP/RTR) - SpaceX en zijn topman Elon Musk zijn aangeklaagd door acht ex-medewerkers van het ruimtevaartbedrijf. Zij zijn naar eigen zeggen ontslagen nadat zij hun zorgen hadden geuit over vermeende seksuele intimidatie en discriminatie van vrouwen. In de aanklacht staat dat Musk met zijn gedrag een "alomtegenwoordige seksistische cultuur" bevorderde bij SpaceX.

8 uur geleden
Federal Reserve laat rente in de VS opnieuw ongewijzigd

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Federal Reserve heeft de rente opnieuw onveranderd gelaten, in lijn met de verwachtingen op de financiële markten. Het rentetarief in de Verenigde Staten blijft daarmee staan tussen de 5,25 en 5,50 procent, nog altijd het hoogste niveau sinds 2001.

9 uur geleden
ACM mist middelen om te handhaven op postmarkt, zegt bestuurslid

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) vindt het lastig om in de gaten te houden of PostNL wel goed de post bezorgt. De toezichthouder zegt signalen te ontvangen over de slechte kwaliteit bij aangetekende post. Ook zijn er klachten dat postbezorgers van PostNL niet de verplichte vijf dagen per week langskomen. Maar goede middelen om een goede postbezorging af te dwingen, heeft de ACM volgens bestuurslid Manon Leijten niet.

9 uur geleden
Tesla vraagt EU om uitzondering op hogere Chinese importheffing

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Tesla heeft de Europese Unie gevraagd om zijn elektrische auto's die vanuit China worden ingevoerd uit te zonderen van een hogere importheffing. Het Amerikaanse bedrijf voert aan dat het namelijk minder profiteert van staatssteun dan Chinese branchegenoten. Tesla heeft een fabriek in Shanghai, waar meer dan de helft van de wereldwijde productie van het bedrijf plaatsvindt.

9 uur geleden