Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Juventus-eigenaar Exor in kopgroep van afwachtende AEX

Juventus-eigenaar Exor in kopgroep van afwachtende AEX

AMSTERDAM (ANP) - Exor behoorde dinsdag tot de sterkste stijgers in de AEX-index op het Damrak, die een klein verlies liet zien. Het Italiaanse investeringsbedrijf van de familie Agnelli, de oprichters van autofabriek Fiat en eigenaren van voetbalclub Juventus, profiteerde van een koopadvies door ING. Beleggers waren verder vooral in afwachting van de goedkeuring van de Amerikaanse schuldendeal.

Afgelopen weekeinde bereikten de Democraten en Republikeinen al een principeakkoord over het verhogen van het schuldenplafond van de overheid. Maar die deal moet nog worden goedgekeurd. Het Amerikaanse Congres zal waarschijnlijk woensdag stemmen over het akkoord. Zonder een verhoging van het schuldenplafond zullen de Verenigde Staten spoedig zonder geld komen te zitten.

De AEX-index noteerde in de ochtendhandel 0,2 procent lager op 762,47 punten. De MidKap daalde 0,3 procent tot 923,13 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs zakten tot 0,6 procent. In Londen, waar beleggers terugkeerden na een lang weekeinde, verloor de FTSE-index 0,2 procent.

Prosus en Unilever

Naast Exor (plus 0,8 procent) stond techinvesteerder Prosus in de kopgroep van de AEX, met een winst van 0,7 procent. Olie- en gasconcern Shell sloot de rij met een min van 1,3 procent. Chipbedrijf ASMI, dat in de afgelopen tijd sterk profiteerde van het optimisme over de ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI), verloor 1 procent.

Unilever daalde 0,1 procent. Het levensmiddelenconcern liet weten dat financieel bestuurder Graeme Pitkethly in mei volgend jaar met pensioen gaat. Het bedrijf is al gestart met het zoeken van een opvolger, waarbij zowel binnen als buiten het bedrijf wordt gekeken.

Ebusco

Bij de kleinere bedrijven steeg Ebusco 4 procent. De fabrikant van elektrische bussen gaat batterijen leveren voor het eerste nieuw te bouwen waterstofbinnenvaartschip ooit. Het bedrijf zet daarmee de eerste stap in de scheepvaart.

In Frankfurt bleef de blik gericht op Borussia Dortmund (min 1,2 procent). De beursgenoteerde Duitse voetbalclub raakte maandag al meer dan een kwart van zijn waarde kwijt na het mislopen van de Duitse landstitel. In Parijs won Rexel 0,8 procent. De Franse distributeur van elektronische componenten neemt Wasco, een groothandel van de installatiebranche in Nederland, over.

Euro en dollar

De euro was 1,0685 dollar waard, tegen 1,0713 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie daalde 0,2 procent in prijs tot 72,54 dollar. Brentolie kostte 0,5 procent minder op 76,72 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Honda steekt 15 miljard dollar in Canadese stekkerautofabriek

TOKIO (ANP/RTR/AFP) - De Japanse autoproducent Honda gaat 15 miljard Canadese dollar, omgerekend meer dan 10 miljard euro, investeren in een nieuwe fabriek voor elektrische auto's in het oosten van Canada. Het bedrijf heeft dit donderdag aangekondigd. Het is de grootste investering ooit van het bedrijf in Canada.

13 minuten geleden
Adyen keldert op Damrak, Unilever tussen schaarse stijgers

AMSTERDAM (ANP) - Adyen heeft donderdag op de aandelenbeurs in Amsterdam ruim 18 procent van zijn beurswaarde zien verdampen. Het betaalbedrijf, dat de betaaltransacties afhandelt voor bedrijven als McDonald's en Hennes & Mauritz (H&M), zag het aantal transacties afgelopen kwartaal stijgen. Volgens analisten van investeringsbank Jefferies viel de omzet van het bedrijf echter tegen.

1 uur geleden
Pfizer en BioNTech in VS aangeklaagd om inbreuk mRNA-patenten

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse farmaceut GlaxoSmithKline (GSK) heeft biotechnoloog BioNTech en farmaceut Pfizer aangeklaagd in de Verenigde Staten. Volgens GSK hebben de twee bedrijven inbreuk gemaakt op patenten rondom mRNA-technologie, die is gebruikt bij het ontwikkelen van coronavaccins.

1 uur geleden
Aandeelhouders OCI stemmen voor omstreden belastingconstructie

AMSTERDAM (ANP) - Aandeelhouders van OCI hebben voor twee wijzigingen van de statuten gestemd, waarmee het chemieconcern geen dividendbelasting hoeft te betalen. De aandeelhouders steunden deze omstreden constructie donderdag tijdens de aandeelhoudersvergadering van OCI, meldt het concern.

2 uur geleden
Facebook-moederbedrijf Meta keldert op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Meta Platforms ging donderdag hard onderuit op de aandelenbeurzen in New York. De eigenaar van Facebook, WhatsApp en Instagram gaf een tegenvallende omzetverwachting af voor het huidige kwartaal. Ook verwacht Meta dit jaar meer kosten te maken door de vele investeringen in kunstmatige intelligentie (AI). Het socialemediabedrijf boekte afgelopen kwartaal wel meer winst dan verwacht.

3 uur geleden
Politie heeft begrip voor gebruik bodycams in supermarkt

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft begrip voor het besluit van supermarktketen Dirk om personeel te voorzien van bodycams. Supermarktketen Jumbo zegt ook naar de inzet van bodycams te hebben gekeken.

4 uur geleden
Groei economie VS zwakt sterker af dan verwacht

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar aanzienlijk minder sterk gegroeid dan in de voorgaande periode. Dat meldde de Amerikaanse overheid in een voorlopige schatting. De groei viel ook minder sterk uit dan verwacht.

4 uur geleden