Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Justitieministers praten in Londen over extra steun voor ICC

Justitieministers praten in Londen over extra steun voor ICC

LONDEN (ANP) - Zo'n dertig ministers van Justitie bespreken in Londen hoe ze het Internationaal Strafhof (ICC) kunnen ondersteunen. Vooral voor het onderzoek naar oorlogsmisdaden in Oekraïne is hulp in de vorm van geld, mensen en spullen nodig. De bijeenkomst wordt georganiseerd door de Britse minister van Justitie Dominic Raab en zijn Nederlandse ambtgenoot Dilan Yeşilgöz.

Een van de onderwerpen die volgens het Nederlandse ministerie van Justitie op de agenda staat, is het verzamelen van bewijs in Oekraïne voor oorlogsmisdaden. Nederland heeft daar al eens aan bijgedragen in de vorm van onderzoeksteams van de Koninklijke Marechaussee. Minister Yeşilgöz zegt samen met andere landen te willen zorgen voor meer ondersteuning. Er zijn vooral ministers uit Europa aanwezig, maar ze komen uit de hele wereld. Ook de hoofdaanklager van het ICC Karim Khan en vertegenwoordigers van de Oekraïense regering komen aan het woord.

"Het Verenigd Koninkrijk zal samen met de rest van de internationale gemeenschap het Internationaal Strafhof voorzien van het geld, de mensen en expertise die nodig zijn om te zorgen dat het recht zal zegevieren", aldus de Britse minister Raab in een schriftelijke verklaring.

Dat verdienen de Oekraïners ook, voegt minister Yeşilgöz daaraan toe. "De Oekraïners hebben meer dan eens getoond dat ze het laatste woord hebben over hun toekomst. Ze zijn misschien gehard, maar nooit gebroken. Ze zijn misschien boos en gefrustreerd, maar nooit verslagen."

Vrijdag kondigde het ICC aan dat een arrestatiebevel is uitgevaardigd tegen de Russische president Vladimir Poetin en de hooggeplaatste Russische regeringsfunctionaris Maria Lvova-Belova. Volgens het ICC hebben zij zich mogelijk schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden door kinderen te deporteren uit Oekraïne. Veel van de kinderen zouden naar Rusland zijn gebracht. Bij het ICC loopt al een jaar een onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en genocide in Oekraïne sinds 21 november 2013.

Het Internationaal Strafhof is gevestigd in Den Haag. Rusland erkent het niet.

Meer uit Buitenland

Franse regering van premier Attal wordt demissionair

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron aanvaardt dinsdag volgens plaatselijke media het ontslag van zijn premier Gabriel Attal. Die blijft wel aan en wijdt zich als demissionaire premier aan de lopende zaken. De Franse politiek verkeert in een impasse sinds de parlementsverkiezingen eind juni en begin deze maand.

1 dag geleden
Bonus Moskou voor soldaten die F-16-jets Oekraïne neerhalen

MOSKOU (ANP) - Russisch militair personeel dat in de strijd tegen Oekraïne als eerste een Amerikaanse F-15- of F-16-gevechtsvliegtuig neerschiet, krijgt 15 miljoen roebel bonus. Dat meldt het Russische staatspersbureau RIA Novosti, dat zich baseert op het Russische ministerie van Defensie. Het gaat omgerekend om een afschotpremie van ruim 150.000 euro.

1 dag geleden
Herkozen voorzitter Europarlement waarschuwt voor polarisatie

STRAATSBURG (ANP) - De voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, heeft in haar eerste toespraak na haar herbenoeming gewaarschuwd voor polarisatie in de samenleving. Die heeft geleid tot "meer confronterende politiek, zelfs tot politiek geweld". Daar moet een einde aan komen, maar daarvoor zijn geen gemakkelijke politieke oplossingen, erkende Metsola in het Europees Parlement.

1 dag geleden
Orbán: Trump gaat meteen na verkiezing vrede sluiten in Oekraïne

BRUSSEL/BOEDAPEST (ANP) - Als Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, gaat hij onmiddellijk proberen een einde te maken aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, zegt de Hongaarse premier Viktor Orbán. Trump zou hem hebben verteld dat hij gedetailleerde vredesbemiddelingsplannen heeft.

1 dag geleden
Maltese conservatief Metsola herkozen als voorzitter Europarlement

STRAATSBURG (ANP) - De conservatieve Maltese Roberta Metsola blijft aan als voorzitter van het Europees Parlement. Het dinsdag nieuw aangetreden parlement heeft haar herkozen voor nog eens minstens tweeënhalf jaar.

1 dag geleden
Kremlin wil weten wat Zelensky met vredesbijeenkomst bedoelt

MOSKOU (ANP/AFP) - Het Kremlin heeft laten weten dat het eerst wil begrijpen wat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky bedoelt met zijn vredesconferentie. De reactie wordt gezien als een voorzichtige. Eerder deed Moskou Zelensky's vredesconferentie als onzin af.

1 dag geleden
Psychiatrische zorg voor verdachte van aanval op Franse militair

PARIJS (ANP/AFP) - De man die verdacht wordt van een mesaanval op een Franse militair, krijgt nu psychiatrische zorg, zegt een politiebron tegen persbureau AFP. Het incident komt op een moment waarop de beveiliging in Parijs is opgeschroefd, mede vanwege de Olympische Spelen die eind juli beginnen.

1 dag geleden