Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Justitieminister Yeşilgöz: vonnis MH17 is niet het sluitstuk

Justitieminister Yeşilgöz: vonnis MH17 is niet het sluitstuk

DEN HAAG (ANP) - Justitieminister Dilan Yeşilgöz ziet het vonnis in de MH17-zaak niet als het sluitstuk in de zaak over het passagiersvliegtuig dat is neergehaald boven Oekraïne, "hoe belangrijk het vonnis ook is". Tijdens een debat doelde de bewindsvrouw daarmee onder meer op de zaak die nog loopt tegen Rusland bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

"Nederland blijft met bondgenoten strijden voor waarheidsvinding, gerechtigheid en rekenschap voor allen die door deze tragedie zijn geraakt", aldus de minister. Ze licht toe dat alle partijen in deze rechtszaak nog hoger beroep aan kunnen tekenen. Bovendien loopt er behalve bij het mensenrechtenhof ook nog een juridische procedure bij de internationale burgerluchtvaartorganisatie (ICAO), die Nederland samen met Australië is begonnen tegen Rusland.

Yeşilgöz zegt dat haar gedachten zijn bij de slachtoffers en hun nabestaanden. "Voor wie dit een hele heftige en emotionele dag moet zijn."

Donderdag hebben drie verdachten in het MH17-proces een levenslange gevangenisstraf opgelegd gekregen omdat ze betrokken waren bij het neerhalen van de vlucht op 17 juli 2014. Daar kwamen alle 298 inzittenden bij om het leven. Rebellenleider Igor Girkin, zijn rechterhand Sergej Doebinski en garnizoenscommandant Leonid Chartsjenko zijn tot deze straf veroordeeld. Een vierde verdachte, Oleg Poelatov, is vrijgesproken.

Hoewel de mannen op internationale opsporingslijsten zijn geplaatst, zijn ze nog altijd niet gearresteerd, ook omdat Rusland geen onderdanen uitlevert. De justitieminister hoopt dat "de verantwoordelijken ook hun straf uitzitten" en wil "alles op alles zetten" om dat te laten gebeuren. Maar daar wil ze niet te veel op vooruitlopen omdat ze een eventueel vervolg van de strafzaak vanwege een beroep niet in de weg wil zitten.

Voor de verdachten zullen er wel degelijk consequenties zijn als de uitspraak onherroepelijk is, benadrukt Yeşilgöz. "Dan kunnen ze niet zomaar rondreizen", aldus de minister.

Meer uit Binnenland

Twee doden in Rijnsburg, vermoedelijk door koolmonoxide

RIJNSBURG (ANP) - In Rijnsburg zijn zaterdag twee overleden personen aangetroffen, in en voor een woning aan de Brouwerstraat. Ze zijn vermoedelijk door koolmonoxidevergiftiging om het leven gekomen, meldt de politie.

1 uur geleden
Autoriteiten Dubai: Taghi niet gewond toen hij het land verliet

AMSTERDAM (ANP) - Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi was niet gewond toen hij eind 2019 door de politie in Dubai op het vliegtuig naar Nederland werd gezet. Dat hebben de autoriteiten aldaar aan Nederland laten weten. Dat antwoord is saillant, want bij aankomst in Nederland had Taghi zichtbaar verwondingen aan zijn gezicht, het Openbaar Ministerie heeft later ook erkend dat een arts in Nederland letsel had geconstateerd.

2 uur geleden
Nederland wil internationaal samenwerken tegen fossiele subsidies

DUBAI (ANP) - Na wekenlange blokkades van klimaatactivisten van Extinction Rebellion op de snelweg wil Nederland nu internationaal samenwerken om fossiele subsidies af te bouwen. Dat is omdat een aanzienlijk deel van de voordelen die zijn afgesproken met de fossiele industrie vastzit in internationale afspraken, legt demissionair klimaatminister Rob Jetten uit.

3 uur geleden
Inwoner van Arnhem komt om bij brand

ARNHEM (ANP) - Een inwoner van Arnhem is in de nacht van vrijdag op zaterdag omgekomen bij een brand in een woning aan de John Lennonstraat. Dat meldt de politie Gelderland op X. De politie doet onderzoek naar de toedracht van de brand.

11 uur geleden
Lichten grootste kerstboom van het land voor 25e keer ontstoken

IJSSELSTEIN (ANP) - De lichten in de grootste kerstboom van het land gaan zaterdag voor de 25e keer aan. De grote zendmast in IJsselstein, ook wel de Gerbrandytoren, is weer omgebouwd tot kerstboom. Eind november zijn de 120 energiezuinige ledlampen in de toren, aan de snelweg A2, gehesen. Het toplicht is op 360 meter hoogte geïnstalleerd.

11 uur geleden
Burgemeester van Vlaardingen sluit woningen wegens explosies

VLAARDINGEN (ANP) - Burgemeester Bert Wijbenga van Vlaardingen heeft besloten twee woningen te sluiten wegens een nieuwe explosie in de Koninginnestraat. Dat maakte de gemeente in de nacht van vrijdag op zaterdag bekend. Een woning in de Gretha Hofstralaan en een woning en aangrenzend een bedrijfspand in de Koninginnestraat werden gesloten.

12 uur geleden
Milieuorganisatie vecht natuurvergunning Schiphol aan bij rechter

SCHIPHOL (ANP) - Mobilisation for the Environment (MOB) vecht samen met Greenpeace Nederland en Milieudefensie de natuurvergunning voor Schiphol aan bij de rechter. De milieuorganisatie kondigde dat eind september al aan, en heeft vrijdag een beroepschrift naar de rechtbank gestuurd. Volgens MOB had de vergunning niet verstrekt mogen worden vanwege "grove inhoudelijke en procedurele gebreken".

15 uur geleden