Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Justitieminister VS start onderzoek naar politie in Minneapolis

Justitieminister VS start onderzoek naar politie in Minneapolis

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse justitieminister Merrick Garland begint een onderzoek naar de politie in de stad Minneapolis, waar een agent dinsdag schuldig is bevonden voor de moord op arrestant George Floyd. Onderzoek moet uitwijzen of de lokale politie zich vaker schuldig maakt aan buitensporig geweld.

Justitie zal kijken of de politie buitensporig geweld inzet bij onder meer protesten die zijn toegestaan. Ook wordt onderzoek gedaan naar discriminatie en onwettige behandeling van mensen met een gedragsstoornis. Zo nodig kan Minneapolis gedwongen worden tot politiehervormingen.

Garland zei eerder dat hij de aanpak van wangedrag door de politie een prioriteit zou maken. De vorige regering onder president Donald Trump beperkte de rol van de nationale overheid bij de controle en het onderzoek naar wangedrag van de politie. Dat beleid heeft het ministerie van Justitie teruggedraaid.

Mensenrechten

Het ministerie kondigde eerder een onderzoek aan waarbij wordt gekeken of agenten in Minneapolis de mensenrechten van de 46-jarige Floyd hebben geschonden. Dat onderzoek loopt nog.

De zwarte Amerikaan overleed in mei vorig jaar tijdens zijn arrestatie in Minneapolis. De later ontslagen witte agent Derek Chauvin duwde ruim 9 minuten zijn knie in de nek van Floyd, die in handboeien op de grond in bedwang werd gehouden. Zijn veroordeling wordt gezien als een historische mijlpaal. President Joe Biden noemde het een "gigantische stap" richting rechtvaardigheid.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

België besluit over festivals en versoepeling coronaregels

BRUSSEL (ANP) - Gaan grote festivals als Pukkelpop en Tomorrowland deze zomer nog door? Het Belgische Overlegcomité buigt zich dinsdag vanaf 09.00 uur over deze vraag en over mogelijke verdere versoepeling van de coronaregels voor de komende maanden. De druk op de politiek is groot. Ook de Belgen snakken naar meer vrijheid en leuke dingen om naar uit te zien, zeker nu steeds meer mensen zijn gevaccineerd.

4 minuten geleden
EU en VS veroordelen geweld Jeruzalem en Gazastrook

JERUZALEM (ANP) - De Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten hebben het recente geweld in Jeruzalem en de Gazastrook veroordeeld en eisen dat het geweld ophoudt. "De aanzienlijke stijging van geweld op de Westelijke Jordaanoever, in en nabij de Gazastrook en in Oost-Jeruzalem moet onmiddellijk stoppen", zei een woordvoerder van EU-buitenlandchef Josep Borrell maandag.

31 minuten geleden
China eist dat VN-bijeenkomst over Oeigoeren wordt afgelast

PEKING (ANP) - China heeft maandag geëist dat de Verenigde Staten, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk een videoconferentie van de Verenigde Naties (VN) over Pekings hardhandige optreden tegenover de Oeigoeren annuleren.

32 minuten geleden
Republikeinen stemmen woensdag over positie dochter Cheney

WASHINGTON (ANP) - Republikeinen van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemmen woensdag over de positie van Liz Cheney binnen de Republikeinse Partij. De dochter van oud-vicepresident Dick Cheney dreigt haar toppositie binnen de partij kwijt te raken nadat ze kritiek uitte op de voormalig Amerikaanse president Donald Trump.

46 minuten geleden
Plannen voor Instagram-versie voor kinderen stuiten op verzet

MENLO PARK (ANP/RTR) - Plannen van Facebook om een speciale versie voor kinderen te maken van zijn populaire fotoapp Instagram, stuiten op grote weerstand in de Verenigde Staten. Tientallen Amerikaanse staten hebben Facebook-topman Mark Zuckerberg in een gezamenlijke brief opgeroepen om af te zien van de dienst die zich zou richten op kinderen jonger dan 13 jaar.

6 uur geleden
Frankrijk heropent terrasjes op 19 mei

PARIJS (ANP/AFP) - In Frankrijk gaan op 19 mei de terrasjes weer open, als een van de komende versoepelingen van de coronamaatregelen. Ook kunnen dan weer alle winkels de deuren openen, maar met een beperkt aantal klanten, maakte de Franse premier Jean Castex bekend. Volgens hem is Frankrijk "eindelijk" bezig om op een duurzame manier uit de coronacrisis te komen.

7 uur geleden
Nieuwe EU-sancties voor Wit-Rusland op komst

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie werkt aan een nieuwe reeks strafmaatregelen voor Wit-Rusland. Dat vierde sanctiepakket moet binnen een paar weken klaar zijn, zegt EU-buitenlandchef Josep Borrell.

8 uur geleden