Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Justitieminister: het ligt nooit aan het slachtoffer van misbruik

Justitieminister: het ligt nooit aan het slachtoffer van misbruik

DEN HAAG (ANP) - Justitieminister Dilan Yesilgöz vindt dat slachtoffers van seksueel misbruik zichzelf nooit iets moeten verwijten. In een reactie op het schandaal rond The Voice zei ze vrijdag tegen de slachtoffers: "Het is niet jouw schuld. Het ligt nooit aan het slachtoffer." Volgens de bewindsvrouw "kunnen we dat niet vaak genoeg herhalen".

Mediamagnaat John de Mol zei in de uitzending van BOOS dat hij hoopt dat slachtoffers hebben geleerd "onmiddellijk aan de bel te trekken en dit onmiddellijk te melden". Daarop verscheen donderdagochtend een paginagrote advertentie in het AD van vrouwelijke werknemers van De Mol, waarin zij zeggen: "John, het ligt niet aan de vrouwen."

Op The Voice-zaak zelf kan ze verder niet ingaan, zegt Yesilgöz. Ze wil politie en justitie niet voor de voeten lopen. "Zij moeten hun werk kunnen doen." Maar gevraagd naar de advertentie herhaalt de minister: "Er is geen context waarin het aan het slachtoffer ligt".

Wetsvoorstel

De BOOS-documentaire over het grensoverschrijdend gedrag en aantijgingen van aanranding en verkrachting heeft haar wel geraakt. "Ik ben er echt woedend over."

"Richting mannen die denken dat ze alles kunnen maken, je blijft met je tengels van meisjes en van vrouwen af", zei Yesilgöz verder. Ze heeft ook geen goed woord over voor "mensen die het goedpraten, bagatelliseren en wegkijken". Het is juist belangrijk dat slachtoffers geloofd worden. "Neem iemand in vertrouwen, doe aangifte, weet dat je niet alleen staat", zegt ze nog eens tegen slachtoffers.

Er ligt momenteel een wetsvoorstel bij de Raad van State die ervoor zorgt dat dwang, bedreiging en geweld geen voorwaarden meer zijn voor veroordeling bij een seksueel misdrijf. "Iemand is dan al strafbaar als ie had kunnen weten dat iemand geen seks wilde en toch doorzette", legt Yesilgöz uit. Die wet is belangrijk, benadrukt ze, maar moet nog behandeld worden. "Overal waar ik het kan versnellen, zal ik het absoluut versnellen", belooft de bewindsvrouw.

Meer uit Binnenland

Premier Rutte vindt president Poetin geen sterke man

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte vindt de Russische president Vladimir Poetin geen "sterke man", zei hij in een debat in de Tweede Kamer toen het ging over volhardendheid van Poetin in de oorlog in Oekraïne. "Overschat nou niet Poetin mentaal. Ik heb met de man heel veel gesproken. Dat is geen sterke man, dat is geen sterke vent."

21 minuten geleden
Groningse gedeputeerde: geweldig dat Groningenveld dichtgaat

GRONINGEN (ANP) - Gedeputeerde Susan Top (Mijnbouw) noemt het "geweldig nieuws" dat de Eerste Kamer heeft ingestemd met de wet die regelt dat het Groningengasveld definitief dichtgaat. "Tot op het laatste moment was het spannend. Het bleef eerst zien, dan geloven."

23 minuten geleden
Vijlbrief: eindelijk krijgen Groningers verdiende zekerheid

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) is blij dat de wet om het Groningengasveld definitief te sluiten ook door de Eerste Kamer is aangenomen. "Eindelijk krijgen Groningers de zekerheid die zij verdienen!" schrijft hij op X.

24 minuten geleden
Verhoging minimumloon strandt zoals verwacht in senaat

DEN HAAG (ANP) - De wet die een verhoging van het minimumloon zou regelen, is zoals verwacht gestrand in de Eerste Kamer. Een meerderheid van de senaat, waaronder twee van de drie formerende partijen die in de Eerste Kamer vertegenwoordigd zijn, stemde het plan weg.

25 minuten geleden
GBB 'blij en opgelucht' om sluiting gasveld, ook 'bitterzoet'

GRONINGEN (ANP) - De Groninger Bodem Beweging (GBB) is "blij en opgelucht" dat de Eerste Kamer heeft ingestemd met de wet die regelt dat het Groningengasveld definitief dichtgaat. Al is het "natuurlijk bitterzoet".

26 minuten geleden
Groningenveld gaat echt dicht: Eerste Kamer stemt voor wet

DEN HAAG (ANP) - De Eerste Kamer heeft voor de wet gestemd die regelt dat het Groningengasveld definitief dichtgaat. Behalve JA21, Forum voor Democratie en 50PLUS stemde de voltallige senaat voor de historische wet. Deze maakt officieel een einde aan decennia aan gaswinning die de Nederlandse economie veel opleverde, maar ook voor veel problemen zorgde in de regio.

3 uur geleden
Kabinet gaat met Israël praten over onderdelen F-35

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet gaat met Israël praten over het weer doorleveren vanuit Nederland van onderdelen voor de F-35 gevechtsvliegtuigen. Dat is door de rechter verboden, maar mag wel als de vliegtuigen niet worden ingezet voor operaties in de Gazastrook. Demissionair premier Mark Rutte is niet positief over het gesprek. Hij denkt niet dat Israël zit te wachten op deze beperking, zei hij in de Tweede Kamer.

4 uur geleden