
Justitieminister: het ligt nooit aan het slachtoffer van misbruik
DEN HAAG (ANP) - Justitieminister Dilan Yesilgöz vindt dat slachtoffers van seksueel misbruik zichzelf nooit iets moeten verwijten. In een reactie op het schandaal rond The Voice zei ze vrijdag tegen de slachtoffers: "Het is niet jouw schuld. Het ligt nooit aan het slachtoffer." Volgens de bewindsvrouw "kunnen we dat niet vaak genoeg herhalen".
Mediamagnaat John de Mol zei in de uitzending van BOOS dat hij hoopt dat slachtoffers hebben geleerd "onmiddellijk aan de bel te trekken en dit onmiddellijk te melden". Daarop verscheen donderdagochtend een paginagrote advertentie in het AD van vrouwelijke werknemers van De Mol, waarin zij zeggen: "John, het ligt niet aan de vrouwen."
Op The Voice-zaak zelf kan ze verder niet ingaan, zegt Yesilgöz. Ze wil politie en justitie niet voor de voeten lopen. "Zij moeten hun werk kunnen doen." Maar gevraagd naar de advertentie herhaalt de minister: "Er is geen context waarin het aan het slachtoffer ligt".
Wetsvoorstel
De BOOS-documentaire over het grensoverschrijdend gedrag en aantijgingen van aanranding en verkrachting heeft haar wel geraakt. "Ik ben er echt woedend over."
"Richting mannen die denken dat ze alles kunnen maken, je blijft met je tengels van meisjes en van vrouwen af", zei Yesilgöz verder. Ze heeft ook geen goed woord over voor "mensen die het goedpraten, bagatelliseren en wegkijken". Het is juist belangrijk dat slachtoffers geloofd worden. "Neem iemand in vertrouwen, doe aangifte, weet dat je niet alleen staat", zegt ze nog eens tegen slachtoffers.
Er ligt momenteel een wetsvoorstel bij de Raad van State die ervoor zorgt dat dwang, bedreiging en geweld geen voorwaarden meer zijn voor veroordeling bij een seksueel misdrijf. "Iemand is dan al strafbaar als ie had kunnen weten dat iemand geen seks wilde en toch doorzette", legt Yesilgöz uit. Die wet is belangrijk, benadrukt ze, maar moet nog behandeld worden. "Overal waar ik het kan versnellen, zal ik het absoluut versnellen", belooft de bewindsvrouw.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Het voorgenomen besluit van demissionair staatssecretaris Jean Rummenie (BBB - Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur) om verloren gegane natuur door de aanleg van Maasvlakte II te compenseren, voldoet volgens natuurorganisaties, waaronder Vogelbescherming, "volstrekt niet aan de wettelijke eisen".
2 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse politie onderzoekt een melding over een mogelijke ontvoering van een kind van naar schatting tussen 5 en 10 jaar oud. Volgens een getuige werd het kind in de Hollandsestraat in de wijk Charlois in Rotterdam-Zuid een zwarte bestelbus met geblindeerde ramen ingetrokken.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Gemeenten en de schuldhulpbranche schorten eerder gemaakte afspraken om schulden bij mensen sneller te signaleren op. Eerst willen ze van het kabinet duidelijkheid over de financiering ervan.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het optreden van de omstreden Engelse rapgroep Bob Vylan op 12 september in Paradiso in Amsterdam gaat niet door. Het duo zou het voorprogramma doen van Gogol Bordello. Die band liet weten dat Bob Vylan door "logistieke complicaties" niet meer betrokken is bij hun tournee.
4 uur geledenNIJMEGEN (ANP) - De 107e editie van de Vierdaagse in Nijmegen gaat dinsdag van start met 45.539 deelnemers. Die mensen hebben zich op tijd aangemeld. 1461 wandelaars die zich wel hadden ingeschreven voor de wandeltocht hebben zich niet gemeld, zegt de organisatie. In totaal hadden zich 47.000 wandelaars uit 82 landen ingeschreven. Onder hen bijna 6500 militairen. Ruim 15.000 deelnemers lopen de Vierdaagse voor het eerst.
6 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Nederland wil dat de Europese Commissie zich blijft inzetten om tot een handelsdeal met de Verenigde Staten te komen voor 1 augustus, zei staatssecretaris Hanneke Boerma (Handel) na afloop van overleg met EU-bewindspersonen. "We hebben uitvoerig gesproken met alle lidstaten en we staan unaniem achter de Commissie", zei ze. "Alle ballen moeten op de onderhandelingen."
8 uur geledenUTRECHT (ANP) - De druk op de geestelijke gezondheidszorg groeit doordat steeds meer mensen om hulp vragen voor hun concentratieproblemen. Volgens de branchevereniging, de Nederlandse ggz, gaat dit "ten koste van mensen die echt zorg nodig hebben". Voorzitter Ruth Peetoom maakt zich daar zorgen over.
8 uur geleden