Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Justitie VS wil dat Google zoekgegevens deelt met concurrentie

Justitie VS wil dat Google zoekgegevens deelt met concurrentie

WASHINGTON (ANP/RTR) - Justitie in de Verenigde Staten wil dat Google niet alleen zijn webbrowser Chrome afstoot, maar ook dat het techbedrijf data rond zoekopdrachten in de gelijknamige zoekmachine deelt met concurrenten. Het zijn enkele van de maatregelen die het Amerikaanse ministerie van Justitie donderdag heeft voorgesteld om het monopolie van Google op de markt voor online zoeken op te breken.

In augustus oordeelde een Amerikaanse rechter dat Google zich illegaal een monopolie had toegeëigend op online zoekopdrachten. Dat zou zijn gebeurd door Google op veel telefoons en tablets standaard te installeren, onder andere via de browser Chrome en het besturingssysteem Android. Andere aanbieders van zoekdiensten kwamen daardoor op achterstand.

Eerder werd al bekend dat openbaar aanklagers Google-moederbedrijf Alphabet graag willen dwingen de eigen webbrowser en het mobiele besturingssysteem Android af te stoten. Openbaar aanklagers willen ook een einde aan deals waarbij Google bedrijven als Apple en andere smartphonefabrikanten miljarden dollars betaalt om zijn zoekmachine als standaard in te stellen, schrijven ze in rechtbankdocumenten.

Speciale commissie

Justitie pleit ook voor een speciale commissie die de bevoegdheid heeft informatie op te vragen bij Google, om na te gaan of het bedrijf zich aan de regels houdt. Daarnaast willen openbaar aanklagers dat de rechter een samenwerkingsovereenkomst ongedaan maakt met Anthropic, dat net als Google geavanceerde toepassingen van kunstmatige intelligentie op de markt zet.

Google gebruikt de massale hoeveelheid gegevens over online zoekopdrachten om gerichter advertentieruimte te kunnen aanbieden aan bedrijven, waarmee het techconcern veel van zijn geld verdient. Chrome is daarbij een belangrijk hulpmiddel dat inzicht geeft in het gedrag van gebruikers.

Volgens Google kan het afstoten van Android en Chrome nadelig uitpakken voor andere bedrijven. De programma's draaien op vrij toegankelijke broncodes die ook de basis vormen voor producten van anderen. Het techbedrijf krijgt in december de kans om eigen voorstellen te doen om mededingingszorgen weg te nemen.

Meer uit Financieel

Congresleden VS waarschuwen Apple en Google voor TikTok-ban

WASHINGTON (ANP/RTR) - Twee leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben Apple en Google-moederbedrijf Alphabet vrijdag gevraagd zich voor te bereiden om TikTok op 19 januari uit hun Amerikaanse appstores te verwijderen. Vorige week bepaalde de federale rechtbank in de VS dat een Amerikaanse wet in stand mag blijven die het Chinese TikTok-moederbedrijf ByteDance dwingt zijn Amerikaanse onderdelen te verkopen. Als het bedrijf dat niet doet, kan de populaire videoapp TikTok volgens de wet in de VS worden verboden.

54 minuten geleden
Maker afslankmedicijn Ozempic omlaag op Deense beurs na studie

AMSTERDAM (ANP) - De Deense farmaceut Novo Nordisk ging vrijdag omlaag op de aandelenbeurs in Kopenhagen na nieuws over afslankmedicijn Ozempic. Volgens een nieuwe studie is er een verband tussen Ozempic en een verhoogd risico op een zeldzame vorm van verlies van gezichtsvermogen, meldde persbureau Bloomberg. Het aandeel verloor bijna 4 procent, de sterkste daling sinds ongeveer een maand.

2 uur geleden
McKinsey schikt voor ruim half miljard in opiatenonderzoek VS

BOSTON (ANP/RTR) - Advies- en consultancybureau McKinsey gaat 650 miljoen dollar betalen, omgerekend bijna 620 miljoen euro, om te schikken in een opiatenonderzoek van het Amerikaanse ministerie van Justitie. Het onderzoek ging over advieswerk van McKinsey voor farmabedrijf Purdue Pharma over het verhogen van de verkoopcijfers. Purdue Pharma heeft op grote schaal de pijnstiller OxyContin verkocht. OxyContin, dat veel gelijkenissen vertoont met heroïne, wordt gezien als het medicijn waarmee de Amerikaanse verslavingsepidemie is begonnen.

2 uur geleden
Kerstbomenkwekers: enorme piek in verkoop na Sinterklaas

DEN HAAG (ANP) - Veel Nederlanders hebben na de viering van Sinterklaas al snel hun kerstbomen gekocht. De branchevereniging voor Nederlandse kerstbomenkwekers noteerde een enorme piek in de verkoop in het weekend na Sinterklaas. Ook voor komend weekend wordt weer grote drukte voorspeld met de verkoop van kerstbomen, zegt secretaris Jaap Bolhuis van de Vereniging Nederlandse Kerstbomenkwekers (VNK).

3 uur geleden
Rabobank nieuwe huisbankier fiscus, Douane blijft klant ING

DEN HAAG (ANP) - De Rabobank neemt binnenkort de verzorging van het betalingsverkeer van de Belastingdienst en de Dienst Toeslagen over. Tot 1 mei 2026 blijft ING hiervoor verantwoordelijk. ING blijft wel de Douane als klant houden.

4 uur geleden
Chipbedrijf Broadcom flink hoger op Wall Street na resultaten

NEW YORK (ANP) - Broadcom behoorde vrijdag tot de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York. Het Amerikaanse chipbedrijf boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan verwacht, dankzij de sterke vraag naar chips voor het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). De branchegenoot van het populaire Nvidia rekent ook voor het huidige kwartaal op een sterke omzetgroei en wist daarmee de marktverwachtingen te overtreffen. Het aandeel steeg 18,7 procent. Andere chipbedrijven als Nvidia, Micron Technology en Marvell Technology gingen mee omhoog en klommen tot ruim 6 procent.

4 uur geleden
ACM ziet energietarieven stijgen door hogere inkoopprijzen

DEN HAAG (ANP) - De prijzen die consumenten moeten betalen voor elektriciteit en gas zijn deze maand gestegen, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De recente prijsstijgingen op de groothandelsmarkten voor elektriciteit en gas werken nu door in de energierekeningen van Nederlanders.

5 uur geleden