Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Justitie VS onderzoekt mogelijke manipulatie bij GameStop-gekte'

'Justitie VS onderzoekt mogelijke manipulatie bij GameStop-gekte'

NEW YORK (ANP) - Openbaar aanklagers in de Verenigde Staten onderzoeken of bij de opmerkelijke stijging van GameStop-aandelen sprake is geweest van koersmanipulatie. Dat meldt zakenkrant The Wall Street Journal op basis van ingewijden.

Het aandeel GameStop, een keten van computerspellenwinkels, dat door veel kenners weinig waarde meer werd toegedicht, steeg in januari in slechts twee weken tijd met ruim 2400 procent. Daarna kelderde de beurswaarde van het bedrijf weer hard. Ook de door de coronapandemie getroffen bioskoopketen AMC maakte een opmerkelijke vlucht op de beurs in New York.

Gebruikers op forumsite Reddit moedigden elkaar in dezelfde periode aan om flink te investeren in aandelen of opties van beide bedrijven. Zo wilden veel forumleden enkele grote beleggingsfondsen die speculeerden op een koersdaling dwarszitten.

Ongeoorloofde praktijken

Onder andere de afdeling voor fraude van het Amerikaanse ministerie van Justitie wil nu nagaan of er bij de 'Reddit-rally' sprake was van ongeoorloofde praktijken. Dat zou bijvoorbeeld het geval kunnen zijn als er opzettelijk valse geruchten werden verspreid om aandelen met winst te kunnen verkopen. Ook de openbaar aanklager van San Francisco onderzoekt de zaak volgens The Wall Street Journal.

Daarbij is naar verluidt een dagvaarding uitgegaan om informatie te krijgen van Robinhood, een beursbemiddelaar met een populaire app onder particuliere beleggers. Ook willen de aanklagers informatie van verschillende socialemediabedrijven.

Volgens The Wall Street Journal onderzoekt ook de Amerikaanse toezichthouder voor grondstoffenhandel de berichtenstroom over beurshandel op Reddit. Dit wegens een opvallende stijging van de zilverprijzen, die gepaard gingen met berichtjes op de forumsite over de handel in het edelmetaal.

Meer uit Financieel

Toch geen nabetaling van FrieslandCampina voor Thaise klant

BANGKOK (ANP) - FrieslandCampina hoeft een klant in Thailand toch geen nabetaling te doen van omgerekend 58 miljoen euro. Dat heeft het gerechtshof voor Handelszaken in Thailand geoordeeld. Een lagere rechter oordeelde twee jaar geleden dat het zuivelconcern vermeende schade van die klant wel moest vergoeden. Maar daartegen ging FrieslandCampina in beroep.

44 minuten geleden
Huizen in EU voor het eerst sinds 2014 goedkoper dan jaar eerder

LUXEMBURG (ANP) - Huizen in de Europese Unie zijn in het tweede kwartaal gemiddeld 1,1 procent in prijs gezakt in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het is voor het eerst in negen jaar tijd dat de huizenprijzen in het landenblok op jaarbasis zijn gedaald, meldt Europees statistiekbureau Eurostat.

1 uur geleden
Geldmaat: klanten Rabobank en ING kunnen contactloos geld opnemen

WEESP (ANP) - Klanten van Rabobank en ING kunnen vanaf dinsdag geld opnemen uit een automaat zonder dat ze een bankpas in de geldautomaat hoeven te steken. Dit meldt Geldmaat, dat alle pinautomaten in Nederland in handen heeft. Een woordvoerster van Geldmaat meldt dat klanten van andere banken later ook contactloos geld op kunnen nemen. Klanten moeten daarbij nog wel de pincode intoetsen.

1 uur geleden
Spaanse elektrische autofabrikant maakt debuut op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De beursgang van de Spaanse elektrische voertuigenfabrikant QEV Technologies op de Amsterdamse beurs levert het bedrijf een beurswaarde van 221 miljoen euro op. De notering volgde na een fusie met een lege beurshuls. Met het opgehaalde kapitaal wil QEV de productie in een voormalige Nissan-fabriek in Barcelona opvoeren.

2 uur geleden
Damen eist compensatie overheid om sancties tegen Rusland

GORINCHEM (ANP) - Scheepsbouwer Damen eist compensatie van de Nederlandse overheid voor financiƫle schade als gevolg van de sancties tegen Rusland. Daarvoor heeft het concern een rechtszaak aangespannen, bevestigt Damen na berichtgeving van persbureau Bloomberg.

3 uur geleden
Turkse inflatie loopt op tot ruim 61 procent

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - Turken waren in september ruim 61 procent meer kwijt aan hun boodschappen en diensten zoals een kappersbezoek. Daarmee is de inflatie in het land toegenomen in vergelijking met de voorgaande maanden.

4 uur geleden
UWV: openstaande vacatures verduurzaming van industrie verdubbeld

DEN HAAG (ANP) - Het aantal openstaande vacatures voor beroepen die nodig zijn om de industrie te verduurzamen is de afgelopen zeven jaar meer dan verdubbeld, meldt het UWV na een analyse. Het gaat bijvoorbeeld om technische beroepen in de werktuigbouw en elektro, maar ook om ICT'ers. Veel werknemers in dit soort sectoren gaan komende jaren met pensioen, terwijl het aantal studenten voor relevante opleidingen volgens het UWV daalt.

5 uur geleden