Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Justitie VS evalueert politieoptreden bij schietpartij Texas

Justitie VS evalueert politieoptreden bij schietpartij Texas

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft zondag een evaluatie aangekondigd van het optreden van de politie bij de schietpartij op een basisschool in de staat Texas. De 18-jarige Salvador Ramos schoot dinsdag negentien kinderen en twee leraren dood op de school in Uvalde.

"Het doel van de evaluatie is om een onafhankelijk verslag te geven van de acties en het optreden van de politie die dag en daarvan te leren, opdat eerstehulpverleners beter kunnen worden voorbereid op situaties met een actieve schutter", aldus een woordvoerder van het ministerie.

De politie in Texas heeft al erkend dat het "verkeerde keuzes" heeft gemaakt door niet direct in te grijpen tijdens de schietpartij. De politie wachtte onder meer op een speciaal politieteam om het klaslokaal in te gaan en de schutter uit te schakelen.

Ramos liep om 11.33 uur lokale tijd de school binnen. De eerste agenten arriveerden binnen twee minuten en niet lang daarna waren negentien agenten in de school aanwezig. Maar niemand drong het lokaal binnen waar Ramos een bloedbad aanrichtte. De bevelvoerder zou hebben gedacht dat geen van de kinderen in het lokaal nog in leven was. Uiteindelijk schakelde het speciale politieteam de schutter pas om 12.51 uur uit.

De Amerikaanse president Joe Biden brengt zondag een bezoek aan Uvalde.

Meer uit Buitenland

Oekraïense functionarissen: Russische vliegvelden buiten schot

KYIV (ANP) - Sinds de Amerikaanse president Joe Biden Oekraïne toestemming gaf om Amerikaanse wapens in te zetten op het grondgebied van Rusland zijn sommige Russische aanvallen afgenomen, zeggen twee Oekraïense functionarissen in The Washington Post. Volgens hen is de schootsafstand van de wapens echter te beperkt, waardoor bepaalde Russische vliegvelden buiten schot blijven.

1 uur geleden
Nog eens 14 lichamen geborgen na vergaan migrantenboot bij Italië

ROME (ANP/DPA) - De Italiaanse kustwacht heeft nog eens veertien lichamen geborgen nadat een boot met migranten woensdag was vergaan voor de kust van het zuidelijke Calabrië. Daarmee komt het aantal bevestigde doden op 34.

5 uur geleden
Trump: green card voor buitenlander die VS-universiteit afrondt

WASHINGTON (ANP/RTR) - De voormalige Amerikaanse president Donald Trump vindt dat studenten die afstuderen aan een Amerikaanse universiteit een green card moeten krijgen, wat volgens het huidige immigratiebeleid niet het geval is. De Republikeinse presidentskandidaat zei dit in de jongste aflevering van de podcast All-In.

5 uur geleden
Barcelona gaat verhuur appartementen aan toeristen verbieden

BARCELONA (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Barcelona gaat de verhuur van appartementen aan vakantiegangers vanaf eind 2028 verbieden om zo het nijpende woningtekort in de Spaanse stad tegen te gaan. Dat heeft burgemeester Jaume Collboni vrijdag gezegd. Volgens hem zijn er nu ongeveer 10.000 appartementen geregistreerd als verhuurbaar aan toeristen.

7 uur geleden
VN-chef Guterres: Libanon mag niet het volgende Gaza worden

NEW YORK (ANP/RTR) - De secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres maakt zich grote zorgen over de oplopende spanningen tussen Israël en de Libanese Hezbollah. Hij zegt dat VN-vredeshandhavers er alles aan doen om te voorkomen dat daar net zo'n oorlog uitbreekt als in de Gazastrook.

9 uur geleden
Biden boekt overwinning bij uitspraak Hooggerechtshof wapenbezit

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse regering van Joe Biden heeft bij het Hooggerechtshof een overwinning geboekt. Het hoogste hof laat een wet in stand die mensen met een veroordeling voor huiselijk geweld verbiedt om wapens te bezitten.

10 uur geleden
Veel doden na aanvallen Israël op ziekenhuis en vluchtelingenkamp

GAZA-STAD (ANP) - Israëlische troepen beschieten mensen in het Al Mawasi-gebied ten noordwesten van Rafah in de Gazastrook. Daarbij zijn tot nu toe zeker achttien Palestijnen omgekomen, meldt de Palestijnse Rode Halve Maan. Ook zouden 35 mensen gewond zijn.

10 uur geleden