Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Justitie onderzoekt tientallen zelfdodingen met zelfmoordpillen

Justitie onderzoekt tientallen zelfdodingen met zelfmoordpillen

DEN BOSCH (ANP) - Justitie onderzoekt 33 gevallen waarbij mensen zelfmoord zouden hebben gepleegd met een zelfdodingsmiddel. Vijftien daarvan zouden het zogenaamde Middel X hebben gebruikt. Dat zei de officier van justitie woensdag bij de behandeling van de zaak tegen Alex S., die het middel verkocht.

Volgens de officier van justitie hebben de 33 mensen allemaal het zelfdodingspoeder gekocht bij de 28-jarige S. uit Eindhoven. Bij in elk geval vijftien van hen kan het overlijden ook direct in verband worden gebracht met de inname van Middel X.

Alex S. heeft beloofd het middel niet meer te verkopen als hij vrij komt. Mede daarom vroeg zijn advocaat vrijlating. De rechtbank stond dat toe, onder voorwaarden. Alex S. moet zich melden bij de reclassering en zich laten behandelen bij de GGZ. Daarnaast krijgt hij een contactverbod met medeverdachten. Hij mag mensen ook geen informatie over een zelfdoding geven.

Coöperatie Laatste Wil

S. is lid van Coöperatie Laatste Wil (CLW), een organisatie die pleit voor zelfbeschikking rond het sterfbed. Voorzitter Jos van Wijk daarvan is in het onderzoek ook opgepakt, maar weer vrijgelaten vanwege een geringere rol. "Die heeft hij nadien in de media wel bekend’’, zei de officier van justitie vrijdag. Volgens het Openbaar Ministerie is CLW een "criminele organisatie die het plegen of beramen van hulp bij zelfdoding als oogmerk heeft".

S. heeft het middel nog altijd zelf in bezit, zei hij zelf. "Ik wil een maagverkleining, omdat ik op het keerpunt sta om bedlegerig te worden. Ik heb het middel altijd gewild voor het geval ik bedlegerig zou raken en niet meer voor mezelf zou kunnen zorgen."

Honderden mensen

S. werd in juli opgepakt. Hij verkocht het zelfdodingsmiddel aan honderden mensen, denkt justitie. Het onderzoek begon in mei 2021, toen een vrouw uit Best aan het middel overleed. Daar werden het middel en gegevensdragers gevonden die leidden naar Alex S. Hij verkocht het al sinds november 2018.

Met het geld dat de man verdiende door het verstrekken van de medicijnen zou hij in zijn levensonderhoud hebben voorzien. Het OM verdenkt hem daarom ook van witwassen.

Meer uit Binnenland

Sweet Dreams wint zes Gouden Kalveren, waaronder voor Beste Film

UTRECHT (ANP) - De film Sweet Dreams is vrijdagavond de grote winnaar geworden tijdens de uitreiking van de Gouden Kalveren. De film van regisseur en scenarist Ena Sendijarević en producent Lemming Film was goed voor zes Gouden Kalveren, waaronder die voor Beste Film. De uitreiking vond plaats tijdens het Nederlands Filmfestival in Utrecht.

2 uur geleden
Stadsdeel Amsterdam-Oost toegevoegd aan wietproef

AMSTERDAM (ANP) - Het stadsdeel Amsterdam-Oost is toegevoegd aan het veelbesproken wietexperiment, zo heeft de ministerraad besloten. In de proef leveren legale telers wiet aan coffeeshops. Bij de toevoeging van Amsterdam als elfde gemeente staat wel opgemerkt dat het uitgangspunt is dat het "niet tot vertraging" zal leiden.

5 uur geleden
Ex-baas FIOD: vasthouden aan Fraudewet oorzaak van hard beleid

DEN HAAG (ANP) - Voormalig directeur Hans van der Vlist van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst FIOD vindt het "vreselijk" dat er mensen en vooral kwetsbaren zijn gedupeerd door de overheid. Hij wijt dat met name aan een combinatie van "de Fraudewet, het halsstarrig vasthouden aan de alles-of-niets-regeling, de stapeling van toeslagen en daarna het onrechtmatig handelen van de Belastingdienst".

6 uur geleden
Minister Adema geeft aardappeltelers extra tijd om te oogsten

DEN HAAG (ANP) - Landbouwers krijgen twee weken extra tijd om hun consumptieaardappelen op zand- en lössgrond te rooien, heeft demissionair minister Piet Adema (Landbouw) besloten. Hij komt hiermee tegemoet aan een wens van de Tweede Kamer die een motie van BBB en SGP hierover aannam.

6 uur geleden
Veehouders bij Vlaardingen moeten gras maaien om te veel dioxine

VLAARDINGEN (ANP) - Veehouders tussen Vlaardingen, Maassluis en Maasland krijgen het advies om hun gras te maaien, vanwege de te hoge hoeveelheid dioxine die in het gebied is neergekomen door de brand op het terrein van afvalverwerker AVR vorige week. Ook moeten inwoners hun tuinmeubels en auto's schoonmaken.

7 uur geleden
Onderzoek: hogere straffen voor hooligans niet de oplossing

UTRECHT (ANP) - De oplossing om geweld van voetbalsupporters tegen te gaan ligt niet zozeer bij hardere maatregelen, zoals hogere straffen. De pakkans beïnvloedt gedrag veel meer. Dat schrijft adviesbureau Berenschot in een verkennend onderzoek in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

7 uur geleden
Adema: blauwtong mogelijk op al 600 bedrijven, drama voltrekt zich

DEN HAAG (ANP) - Mogelijk hebben al 600 boerenbedrijven last van de ziekte blauwtong, zei demissionair minister Piet Adema (Landbouw) na afloop van de ministerraad. Volgens de laatste schatting gaat het om ongeveer 300 bedrijven, maar omdat de ziekte zich zo snel verspreidt, verwacht hij dat het er al meer zijn. "Dus er voltrekt zich een drama."

7 uur geleden