Justitie onderzoekt tientallen zelfdodingen met zelfmoordpillen
DEN BOSCH (ANP) - Justitie onderzoekt 33 gevallen waarbij mensen zelfmoord zouden hebben gepleegd met een zelfdodingsmiddel. Vijftien daarvan zouden het zogenaamde Middel X hebben gebruikt. Dat zei de officier van justitie woensdag bij de behandeling van de zaak tegen Alex S., die het middel verkocht.
Volgens de officier van justitie hebben de 33 mensen allemaal het zelfdodingspoeder gekocht bij de 28-jarige S. uit Eindhoven. Bij in elk geval vijftien van hen kan het overlijden ook direct in verband worden gebracht met de inname van Middel X.
Alex S. heeft beloofd het middel niet meer te verkopen als hij vrij komt. Mede daarom vroeg zijn advocaat vrijlating. De rechtbank stond dat toe, onder voorwaarden. Alex S. moet zich melden bij de reclassering en zich laten behandelen bij de GGZ. Daarnaast krijgt hij een contactverbod met medeverdachten. Hij mag mensen ook geen informatie over een zelfdoding geven.
Coöperatie Laatste Wil
S. is lid van Coöperatie Laatste Wil (CLW), een organisatie die pleit voor zelfbeschikking rond het sterfbed. Voorzitter Jos van Wijk daarvan is in het onderzoek ook opgepakt, maar weer vrijgelaten vanwege een geringere rol. "Die heeft hij nadien in de media wel bekend’’, zei de officier van justitie vrijdag. Volgens het Openbaar Ministerie is CLW een "criminele organisatie die het plegen of beramen van hulp bij zelfdoding als oogmerk heeft".
S. heeft het middel nog altijd zelf in bezit, zei hij zelf. "Ik wil een maagverkleining, omdat ik op het keerpunt sta om bedlegerig te worden. Ik heb het middel altijd gewild voor het geval ik bedlegerig zou raken en niet meer voor mezelf zou kunnen zorgen."
Honderden mensen
S. werd in juli opgepakt. Hij verkocht het zelfdodingsmiddel aan honderden mensen, denkt justitie. Het onderzoek begon in mei 2021, toen een vrouw uit Best aan het middel overleed. Daar werden het middel en gegevensdragers gevonden die leidden naar Alex S. Hij verkocht het al sinds november 2018.
Met het geld dat de man verdiende door het verstrekken van de medicijnen zou hij in zijn levensonderhoud hebben voorzien. Het OM verdenkt hem daarom ook van witwassen.
Meer uit Binnenland
TEL AVIV (ANP) - Bij een inslag, mogelijk door brokstukken van een neergehaalde drone, is er schade ontstaan aan het verzorgingshuis Beth Juliana in de Israëlische kustplaats Herzliya. Dat gebeurde rond 22.00 uur lokale tijd. Er zijn geen gewonden gevallen, meldt een medewerker aan persbureau ANP.
4 uur geledenUGCHELEN (ANP) - Bij de nog leegstaande crisisnoodopvang in Ugchelen is vrijdagavond een "heel harde knal" geweest. De ontploffing gebeurde op het gazon bij de gymzaal van de voormalige Bouwhofschool, meldt een woordvoerster van de gemeente na berichtgeving van De Stentor. Volgens de krant ging het om vuurwerk. Er is geen schade.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Land- en tuinbouworganisatie LTO reageert "geschokt" op het bericht dat een nieuwe variant van het blauwtongvirus in Nederland is opgedoken. "De schapenhouderij en rundveehouderij hebben het afgelopen jaar en dit jaar een hoop te verduren gehad. Deze nieuwe variant voelt alsof we weer terug zijn bij af", zegt vicevoorzitter Dirk Bruins van de boerenorganisatie.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - In Nederland is een nieuw type blauwtongvirus aangetroffen, meldt het ministerie van Landbouw. Het gaat om twee gevallen van het zogeheten serotype 12. Het virus is gevonden bij een schaap in Kockengen en een koe met kalf in Harmelen, beide in de provincie Utrecht.
11 uur geledenHILVERSUM (ANP) - Arnold Karskens is ontslagen als bestuursvoorzitter en lid van het bestuur bij omroep Ongehoord Nederland (ON!). Dat heeft de raad van toezicht (rvt) van ON! vrijdag gemeld.
15 uur geledenROSMALEN (ANP) - Lokale armoedehulporganisaties krijgen steeds meer hulpvragen van mensen. Uit een enquête van het Armoedefonds onder 480 lokale organisaties komt naar voren dat de helft verwacht dat het de komende tijd nog drukker gaat worden.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Vooruitlopend op een mogelijk Europees verbod moet Nederland al in 2026 een landelijk PFAS-verbod hebben. Daarvoor pleiten diverse waterschappen, die een brandbrief naar het Rijk opstellen. Het idee hiervoor kwam uit het Brabantse waterschap De Dommel en steeds meer waterschappen sluiten aan.
21 uur geleden