Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Justitie 'onderschrijft noodzaak' betere veiligheid Ter Apel

Justitie 'onderschrijft noodzaak' betere veiligheid Ter Apel

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Justitie en Veiligheid "onderschrijft de noodzaak om er alles aan te doen om de veiligheid op de COA-opvanglocatie in Ter Apel te verbeteren". Daarmee reageert het ministerie op kritiek van de Inspectie Justitie en Veiligheid, die zegt dat medewerkers van het aanmeldcentrum een "onacceptabel" risico lopen om slachtoffer te worden van geweld.

De inspectie adviseert "met klem" dat het ministerie "op zeer korte termijn" zorgt voor meer politieagenten en boa's. Een justitiewoordvoerder kan dat niet beloven. "We gaan daarover in gesprek met de inspectie", zegt hij, "omdat je scherper wil hebben hoe ze dingen ingeregeld willen hebben". Wat er precies onduidelijk is aan de inspectiebrief, legt hij niet uit.

Het ministerie wijst verder op een dalende trend in de komst van nieuwe asielzoekers in Ter Apel, en de verwachte opening van nieuwe opvanglocaties. "Daarmee neemt de druk in Ter Apel verder af en neemt de veiligheid toe."

Trigion

Niet de politie, maar beveiligers van het bedrijf Trigion zijn verantwoordelijk voor de veiligheid binnen het aanmeldcentrum, schrijft demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) in een brief aan de inspectie. Bij incidenten kan de politie wel optreden.

De politie heeft niet genoeg mensen om op problemen te reageren, schrijft de inspectie, en hetzelfde geldt voor de Marechaussee. "Permanent of snel aanwezig zijn is niet mogelijk." De Trigion-beveiligers pakken veel incidenten daarom op, maar zij hebben "onvoldoende bevoegdheden en training om deze problemen op het aanmeldcentrum adequaat aan te pakken".

Personele problemen

Van der Burg erkent de personeelstekorten. Bij de hele politie moeten meer agenten komen, schrijft hij, maar door de krapte op de arbeidsmarkt kan dat nog even duren.

Meer uit Politiek

Adema: gepolst door Van der Plas om opnieuw minister te worden

AMERSFOORT (ANP) - Oud-landbouwminister Piet Adema (ChristenUnie) zegt dat hij door BBB-leider Caroline van der Plas "informeel gepolst" is om opnieuw minister te worden. Dat was wel al voor de Tweede Kamerverkiezingen, geeft Adema aan in een interview in het Nederlands Dagblad.

1 uur geleden
SP-leider Dijk: politiek geweld is onacceptabel

DEN HAAG (ANP) - In een korte verklaring op X spreekt SP-leider Jimmy Dijk zich uit tegen de aanslag op Donald Trump tijdens een campagnebijeenkomst. "Politiek geweld is onacceptabel", schrijft Dijk. Hij wenst Trump en de anderen die gewond zijn geraakt "een snel herstel" toe.

19 uur geleden
Baudet: godzijdank mislukte laffe aanslag op Trump

DEN HAAG (ANP) - FVD-leider Thierry Baudet is opgelucht dat Donald Trump de aanval op hem tijdens een campagnebijeenkomst heeft overleefd. "Godzijdank mislukte deze laffe aanslag op president Trump." Volgens Baudet is het "de zoveelste daad van geweld richting rechtse, patriottische politici" en gaat "de demonisering alle perken te buiten".

19 uur geleden
Van der Plas: aanval op Trump mag niet gebagatelliseerd worden

DEN HAAG (ANP) - BBB-leider Caroline van der Plas noemt de aanval op Donald Trump "verschrikkelijk". Dat schrijft ze op X. "Fysiek mag hij dan "in orde" zijn, het is en blijft een moordaanslag." De BBB-leider vindt dat "een aanslag op iemands leven nooit mag worden gebagatelliseerd".

20 uur geleden
Bontenbal: aanslag Trump verschrikkelijk

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Henri Bontenbal heeft op X zijn afschuw uitgesproken over de aanval op Donald Trump. "Vreselijk", schrijft Bontenbal. "Geweld heeft geen plaats in een democratie."

20 uur geleden
Brekelmans: aanslag Trump zonder mitsen en maren veroordelen

DEN HAAG (ANP) - Defensieminister Ruben Brekelmans vindt dat men de aanslag op de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, die de oud-president overleefde, "zonder mitsen en maren, breed en krachtig" moet veroordelen. "De aanslag op Trump herinnert ons aan de zwartste bladzijden uit de Amerikaanse en onze democratie", schrijft hij op X.

20 uur geleden
Ouwehand: afschuwelijke aanslag op Trump en democratie

DEN HAAG (ANP) - Esther Ouwehand, partijleider van Partij voor de Dieren, spreekt op X van een "afschuwelijke aanslag op Donald Trump, en op de Amerikaanse democratie". Trump werd zaterdag beschoten tijdens een campagnebijeenkomst: hij raakte lichtgewond, de schutter en een toeschouwer kwamen om het leven.

21 uur geleden