Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Justitie breidt strafzaak tegen neef Taghi uit

Justitie breidt strafzaak tegen neef Taghi uit

SCHIPHOL (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft de aanklacht tegen . (26), een verre neef van Ridouan Taghi, met een aantal extra verdenkingen uitgebreid. Het gaat om vermoede misdrijven die de recherche al eerder in onderzoek had. Het betreft het leidinggeven aan een criminele organisatie die de voorbereiding van moorden en zware mishandelingen tot doel had, het uitlokken van moord en het helen en stelen van voertuigen.

T. stond woensdag op een tussentijdse zitting terecht in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op advocaat Derk Wiersum.

Justitie maakte de uitbreiding van de strafzaak bekend aan het begin van de zitting. De rechtbank bepaalde dat T. ook voor de nieuwe verdenkingen in voorarrest moet blijven, maar wil de beide zaken uiteindelijk niet in één proces behandelen, omdat de afwikkeling van de moordzaak-Wiersum dan mogelijk te lang gaat duren.

Verdachte

T. werd vorig jaar november als verdachte van de moord op Wiersum aangehouden en zit sindsdien vast. Er zijn nog twee andere verdachten in de zaak. Volgens de rechtbank zijn er vooralsnog genoeg aanwijzingen dat T. medeplichtig is geweest aan de moord.

Wiersum werd op 18 september vorig jaar bij zijn woning in Amsterdam-Buitenveldert doodgeschoten. Hij was een van de advocaten van Nabil B., kroongetuige in het grote liquidatieproces Marengo. Ridouan Taghi is daarin hoofdverdachte.

Betrokkenheid

Anouar T. ontkent iedere betrokkenheid bij de moord op Wiersum. Volgens het OM heeft hij een aansturende rol gespeeld.

T. zei woensdag cynisch het OM te feliciteren "met de zielige en trieste poging om mij als de 'bad guy' af te schilderen". Hij denkt dat het voor justitie "van cruciaal belang" is om hem voor de moord op Wiersum veroordeeld te krijgen, om de familienaam van T. in een kwaad daglicht te stellen.

Toegevoegde verdenkingen

Een van de toegevoegde verdenkingen tegen T. is de poging tot moord op een 28-jarige man in Utrecht, op 30 oktober. T. heeft volgens het OM de opdracht voor dit geweld gegeven. Het slachtoffer werd met hamers en een honkbalknuppel toegetakeld. In de bij de aanslag gebruikte auto zijn DNA-sporen van T. gevonden. Naast T. zijn nog twee verdachten opgepakt; meer aanhoudingen worden verwacht. Mogelijk wordt het opgepakte tweetal nog in het onderzoek naar de moord op Wiersum betrokken, liet het OM doorschemeren.

De volgende zitting is op 29 juli.

Meer uit Binnenland

Brandweer roept op om bermen met spoed te maaien

ARNHEM (ANP) - Brandweer Nederland roept alle gemeenten, Rijkswaterstaat en de provincies op om wegbermen in de buurt van natuurgebieden met spoed te maaien en het maaisel op te ruimen. Dat is nodig omdat het risico op natuurbranden op dit moment fors verhoogd is door de aanhoudende droogte. Bermbeheerders moeten ook losliggende takken en dor hout in de wegbermen opruimen.

1 uur geleden
Politie krijgt vier tips over zedendelict 7-jarig meisje Heerenveen

HEERENVEEN (ANP) - De politie heeft vier tips ontvangen over een zedendelict waarbij een 7-jarig meisje begin augustus slachtoffer werd. Het delict vond plaats in het recreatiegebied De Heide in Heerenveen. De tips hebben nog niet geleid tot het aanhouden van een verdachte, meldt de politie vrijdag.

4 uur geleden
Meer dan 1500 mensen willen in geboortehuis Johan Cruijff wonen

AMSTERDAM (ANP) - Meer dan 1500 mensen hebben interesse in de woning in Amsterdam-Oost waar Johan Cruijff is opgegroeid. Volgens een woordvoerder van Ymere zijn er in totaal 1543 reacties binnengekomen op de sociale huurwoning van 62 vierkante meter in Betondorp. "Dat is ruim zeven keer meer dan gebruikelijk voor een huis als dit."

5 uur geleden
Onherstelbare natuurschade dreigt in Twente en Salland

ALMELO (ANP) - In Twente en een deel van Salland in Overijssel dreigt onherstelbare natuurschade te ontstaan door de droogte. Daarom heeft waterschap Vechtstromen vrijdag een sproeiverbod ingesteld voor de kwetsbare natuurgebieden en voor een zone van 200 meter rondom deze gebieden. Het schap kan op de hoge zandgronden geen water aanvoeren vanuit het IJsselmeer, zodat de natuur afhankelijk is van grondwater en regenval.

5 uur geleden
Eerste regionale hittegolf van het jaar een feit

HUPSEL (ANP) - De eerste regionale hittegolf van 2022 is een feit, meldt Weeronline. Om 11.30 uur werd het in Hupsel in de Achterhoek 30,1 graden en daarmee is aan de definitie van een hittegolf voldaan. De laatste regionale hittegolf dateert van half juni 2021, dat was in Limburg en delen van Brabant.

5 uur geleden
Steeds meer noodpompen om water in Nederland te verdelen

TIEL (ANP) - Waterbeheerders plaatsen steeds meer noodpompen langs rivieren en kanalen om te zorgen voor voldoende, liefst stromend water in het achterland. Door de droogte, de lage rivierwaterstanden en de hoge temperaturen vallen steeds meer beken, plassen en sloten droog. De natuur en landbouwers hebben daar ernstig onder te lijden.

6 uur geleden
NS gaat inchecken met betaalpassen testen

UTRECHT (ANP) - Om het reizen voor passagiers makkelijker te maken, gaat NS testen met het contactloos inchecken met een betaalpas. Vanaf vrijdag werft de spoorwegmaatschappij reizigers die het nieuwe systeem willen proberen tijdens de proefperiode, die op 29 augustus begint. Het is de bedoeling dat iedereen op termijn kan inchecken met een pinpas of creditcard, maar ook met een digitale betaalpas op een mobiele telefoon of smartwatch.

8 uur geleden