Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Justitie breidt strafzaak tegen neef Taghi uit

Justitie breidt strafzaak tegen neef Taghi uit

SCHIPHOL (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft de aanklacht tegen . (26), een verre neef van Ridouan Taghi, met een aantal extra verdenkingen uitgebreid. Het gaat om vermoede misdrijven die de recherche al eerder in onderzoek had. Het betreft het leidinggeven aan een criminele organisatie die de voorbereiding van moorden en zware mishandelingen tot doel had, het uitlokken van moord en het helen en stelen van voertuigen.

T. stond woensdag op een tussentijdse zitting terecht in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op advocaat Derk Wiersum.

Justitie maakte de uitbreiding van de strafzaak bekend aan het begin van de zitting. De rechtbank bepaalde dat T. ook voor de nieuwe verdenkingen in voorarrest moet blijven, maar wil de beide zaken uiteindelijk niet in één proces behandelen, omdat de afwikkeling van de moordzaak-Wiersum dan mogelijk te lang gaat duren.

Verdachte

T. werd vorig jaar november als verdachte van de moord op Wiersum aangehouden en zit sindsdien vast. Er zijn nog twee andere verdachten in de zaak. Volgens de rechtbank zijn er vooralsnog genoeg aanwijzingen dat T. medeplichtig is geweest aan de moord.

Wiersum werd op 18 september vorig jaar bij zijn woning in Amsterdam-Buitenveldert doodgeschoten. Hij was een van de advocaten van Nabil B., kroongetuige in het grote liquidatieproces Marengo. Ridouan Taghi is daarin hoofdverdachte.

Betrokkenheid

Anouar T. ontkent iedere betrokkenheid bij de moord op Wiersum. Volgens het OM heeft hij een aansturende rol gespeeld.

T. zei woensdag cynisch het OM te feliciteren "met de zielige en trieste poging om mij als de 'bad guy' af te schilderen". Hij denkt dat het voor justitie "van cruciaal belang" is om hem voor de moord op Wiersum veroordeeld te krijgen, om de familienaam van T. in een kwaad daglicht te stellen.

Toegevoegde verdenkingen

Een van de toegevoegde verdenkingen tegen T. is de poging tot moord op een 28-jarige man in Utrecht, op 30 oktober. T. heeft volgens het OM de opdracht voor dit geweld gegeven. Het slachtoffer werd met hamers en een honkbalknuppel toegetakeld. In de bij de aanslag gebruikte auto zijn DNA-sporen van T. gevonden. Naast T. zijn nog twee verdachten opgepakt; meer aanhoudingen worden verwacht. Mogelijk wordt het opgepakte tweetal nog in het onderzoek naar de moord op Wiersum betrokken, liet het OM doorschemeren.

De volgende zitting is op 29 juli.

Meer uit Binnenland

Persoon zwaargewond door schietpartij in woning Schiedam

SCHIEDAM (ANP) - Een persoon is zondagavond gewond geraakt door een schietincident in een woning aan de Nieuwe Maasstraat in Schiedam. Het slachtoffer is met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, meldt de politie. Er zijn drie verdachten aangehouden in Schiedam en Maassluis.

3 uur geleden
Brand in verzorgingshuis in Drachten, pand ontruimd

DRACHTEN (ANP) - Zeventig bewoners van een zorgcomplex in Drachten zijn zondagmiddag elders opgevangen na een korte brand. Het vuur is uit, maar vanwege de rookontwikkeling moest een deel van het pand worden ontruimd. Er werd opgeschaald naar zeer grote brand, zodat meerdere brandweereenheden konden worden opgeroepen.

6 uur geleden
Na ongeluk op A4 gevluchte bestuurder aangehouden in Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zondagmiddag een 36-jarige man uit Spanje aangehouden die in de ochtend betrokken was bij een aanrijding tussen twee auto's op de A4 bij Den Hoorn (Zuid-Holland). Na het ongeluk, waarbij de bestuurder van de andere auto gewond raakte, ging de man er te voet vandoor.

8 uur geleden
Man op spoor geduwd in Vlissingen, verdachte aangehouden

VLISSINGEN (ANP) - Een 36-jarige man uit Vlissingen is zaterdagavond gewond geraakt, nadat hij op het station van de Zeeuwse stad door iemand op het spoor was geduwd. De politie heeft een verdachte aangehouden.

10 uur geleden
COA: weer minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben 1973 mensen de nacht van zaterdag op zondag doorgebracht, laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. Daarmee blijft de opvang opnieuw onder het maximumaantal van 2000 asielzoekers waaraan het COA zich op last van de rechter moet houden. Ook de afgelopen week lukte het steeds om onder dat maximum te blijven.

10 uur geleden
Twee explosies dit weekend in zelfde straat in Heerhugowaard

HEERHUGOWAARD (ANP) - In Heerhugowaard is dit weekend twee nachten op rij een explosief afgegaan in dezelfde straat, meldt de politie. De explosies vonden plaats bij de voordeur van verschillende adressen op de Middenweg, in het noordoosten van de Noord-Hollandse plaats.

12 uur geleden
Run op kaarten voor Boekenbal, meer animo van jongeren

AMSTERDAM (ANP) - Het animo voor kaarten voor het Boekenbal is "gigantisch" dit jaar. Dat meldt boekenkoepel CPNB, die de jaarlijkse aftrap van de Boekenweek organiseert. De ruim 1200 kaarten die beschikbaar zijn voor het feest op 15 maart worden verdeeld onder met name schrijvers en daarnaast mensen uit de boekenbranche, journalisten en hoogwaardigheidsbekleders.

16 uur geleden