Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Just Eat Takeaway zet opmars voort op terughoudende beurs

Just Eat Takeaway zet opmars voort op terughoudende beurs

AMSTERDAM (ANP) - Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway zette donderdag de opmars voort op de Amsterdamse beurs. Het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl behoorde een dag eerder ook al tot de sterkste stijgers dankzij een goed ontvangen handelsbericht. Sterke resultaten van chipfabrikant TSMC zorgden daarnaast voor stevige koerswinsten bij de chipbedrijven ASML, Besi en ASMI. Ook Philips krabbelde wat op na de zware koersval een dag eerder die volgde op een omzetalarm van het bedrijf.

Beleggers kauwden verder nog na op de Amerikaanse inflatie, die in december is opgelopen tot het hoogste niveau sinds 1982. Daardoor lijkt het steeds aannemelijker te worden dat de Federal Reserve zal moeten ingrijpen door de rente te verhogen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,4 procent hoger op 793,57 punten. De MidKap won 0,1 procent tot 1084,64 punten. Frankfurt, Londen en Parijs daalden tot 0,3 procent.

Koerswinst

Just Eat Takeaway dikte ruim 5 procent aan na een koerswinst van 4 procent op woensdag. Besi deed het nog beter met een plus van 8 procent. ASMI en ASML wonnen tot 5,5 procent. De grote Taiwanese chipfabrikant TSMC, een belangrijke klant van chipmachinemaker ASML, boekte een recordwinst dankzij de aanhoudende sterke vraag naar chips. In Parijs won chipmaker STMicroelectronics 3 procent en de Duitse chipproducent Infineon steeg 2,6 procent.

Philips klom 1,1 procent. Het zorgtechnologieconcern zag een dag eerder ruim 15 procent aan beurswaarde verdampen na de waarschuwing dat het bedrijf meer geld kwijt is aan de terugroepactie van zijn slaapapneuapparaten. UBS verlaagde het koersdoel voor Philips, maar handhaafde wel het koopadvies. Uitzender Randstad kreeg een verkoopadvies van JPMorgan en stond onderaan in de AEX met een min van 2,3 procent.

In de MidKap steeg Flow Traders ruim 2 procent dankzij een positief analistenrapport van Jefferies over de flitshandelaar. Postbezorger PostNL sloot de rij met een min van 4 procent na een adviesverlaging door Bank of America.

Londen

In Londen zakten supermarktconcern Tesco en winkelketen Marks & Spencer dik 1 en ruim 5 procent. De twee Britse retailers schroefden hun winstverwachtingen op dankzij sterke kerstverkopen. Beleggers grepen de resultaten echter aan om winst te nemen in de sterk gestegen aandelen van de bedrijven.

De euro was 1,1461 dollar waard, tegen 1,1428 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent meer op 82,68 dollar. Brentolie werd 0,2 procent duurder op 84,80 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Computerstoring ontregelt internationaal handelsverkeer

NEW YORK (ANP) - De wereldwijde computerstoring heeft het internationale handelsverkeer ernstig ontregeld. Financiële instellingen in grote delen van de wereld ondervonden problemen met hun computersystemen, waardoor transacties moesten worden uitgesteld, blijkt uit een rondgang van persbureau Bloomberg.

4 minuten geleden
ACM stelt maatregelen tegen overbelasting stroomnet vast

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft een besluit genomen over een drietal maatregelen die ervoor zorgen dat grootverbruikers goedkoper uit zijn als zij het stroomnet niet of minder gebruiken tijdens piekmomenten. Hierdoor maken zij ruimte voor andere verbruikers en producenten van duurzame elektriciteit. De toezichthouder kondigde in april al een breed pakket maatregelen aan om de problemen rond netcongestie, de overbelasting van het elektriciteitsnet, tegen te gaan.

3 uur geleden
Euronext-beurzen hebben geen last van computerstoring

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De handel op de aandelenbeurzen van Euronext wordt niet beïnvloed door de wereldwijde computerstoring, meldt de eigenaar van de beurzen in Amsterdam, Brussel, Parijs, Lissabon en Milaan. "We zijn op de hoogte van de huidige Microsoft-storing. Het heeft echter geen impact op de handel op onze markten en we houden de situatie nauwlettend in de gaten", stelt de beursexploitant in een verklaring.

4 uur geleden
Gasunie investeert 8 miljard in opslag waterstof, CO2 en groen gas

GRONINGEN (ANP) - Gasunie investeert tot 2030 bijna 8 miljard euro in transport en opslag van waterstof, CO2, warmte en groen gas. Dat meldt het bedrijf bij de publicatie van de halfjaarcijfers.

4 uur geleden
Crowdstrike bevestigt crashes op Windows-besturingssystemen

SYDNEY (ANP/RTR) - IT-beveiligingsbedrijf Crowdstrike laat via een tefefonisch bericht aan klanten weten "op de hoogte te zijn van meldingen van crashes op Microsofts Windows-besturingssystemen".

5 uur geleden
ASML verder omlaag op Damrak na verkoopgolf in chipsector

AMSTERDAM (ANP) - ASML ging vrijdag verder omlaag op de Amsterdamse beurs, na de recente verkoopgolf in de chipsector. De chipbedrijven, die dit jaar sterk zijn gestegen, vielen deze week uit de gratie bij beleggers. Dat kwam door zorgen over mogelijke strengere Amerikaanse regels voor de export van chips en chipapparatuur naar China. Zo raakte chipmachinemaker ASML in de afgelopen twee handelsdagen ruim 14 procent aan beurswaarde kwijt. Het aandeel verloor nu 0,8 procent. Branchegenoten Besi en ASMI klommen daarentegen 0,3 en 0,2 procent.

5 uur geleden
AEX-index koerst af op hoger begin, focus blijft op chipsector

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak lijkt vrijdag licht hoger te beginnen aan de laatste dag van een turbulente handelsweek. De Amsterdamse hoofdindex verloor deze week al zo'n 3 procent. Vooral de chipbedrijven, die dit jaar sterk zijn gestegen, vielen uit de gratie. Dat kwam door zorgen over mogelijke strengere Amerikaanse regels voor de export van chips en chipapparatuur naar China. Chipmachinemaker ASML raakte deze week ruim 14 procent aan waarde kwijt, ondanks dat het bedrijf met sterke kwartaalcijfers kwam. Ook branchegenoten Besi en ASMI gingen mee omlaag.

6 uur geleden