Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Just Eat Takeaway winnaar op beurs, Aperam levert beurswaarde in

Just Eat Takeaway winnaar op beurs, Aperam levert beurswaarde in

AMSTERDAM (ANP) - Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway, bekend van Thuisbezorgd.nl, was maandag de grote winnaar op de beurs in Amsterdam. Beleggers reageerden op een krantenbericht over mogelijke interesse voor een overname van de Amerikaanse dochter Grubhub. Daarentegen hoorde roestvrijstaalbedrijf Aperam bij de verliezers aan het Damrak. De Spaanse branchegenoot Acerinox kondigde aan de fusiegesprekken met Aperam te beëindigen.

Just Eat Takeaway ging aan kop bij de hoofdfondsen met een koerswinst van bijna 12 procent. De Britse krant The Sunday Times meldde dat mede-oprichter Matt Maloney van Grubhub samen met een investeringsmaatschappij eerder dit jaar zou hebben overwogen om de Amerikaanse maaltijdbezorger weer terug te kopen van Just Eat Takeaway. De partijen zagen uiteindelijk af van een overnamebod. Boze aandeelhouders drongen er eerder al bij de onderneming op aan om Grubhub weer te verkopen.

In de lijst met middelgrote fondsen leverde Aperam dik 1 procent aan beurswaarde in. Begin deze maand werd nog bekendgemaakt dat er gesprekken gaande waren over een mogelijk samengaan van Aperam en Acerinox (min 0,8 procent). Maar de rivaal ziet een fusie bij nader inzien toch niet zo zitten.

Accell

Ook fietsenfabrikant Accell (plus 2,8 procent) wist de aandacht op zich gericht. Te weinig aandeelhouders hebben zich achter de overname geschaard van de maker van merken als Batavus en Sparta. Vrijdagavond eindigde de termijn waarop aandeelhouders hun stukken konden aanbieden aan een groep investeerders onder leiding van het Amerikaanse KKR. Met de deal was 1,6 miljard euro gemoeid.

De beurshandel verliep verder relatief rustig. De meeste Europese markten waren open maar veel bedrijven en beleggers gunden zichzelf een lang weekend vanwege Pinksteren. De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde aan het einde van de handelsdag 1,6 procent hoger op 711,82 punten. De MidKap won 0,7 procent tot 1024,98 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen tot 1,3 procent.

Boris Johnson

De Londense FTSE-index klom 1 procent. De Britse Conservatieve Partij houdt na het sluiten van de beurs nog een vertrouwensstemming over partijleider en premier Boris Johnson. Steeds meer partijgenoten willen dat hij vertrekt vanwege 'partygate', het schandaal rondom feestjes van overheidspersoneel tijdens de lockdowns.

De euro was 1,0688 dollar waard, tegen 1,0721 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,3 procent tot 118,47 dollar. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper op 119,52 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Automaker Ford stijgt op Wall Street na afwenden nieuwe stakingen

NEW YORK (ANP) - Ford behoorde de laatste dag van de handelsweek tot de stijgers op de beurzen van New York. Het aandeel steeg 1,9 procent. De Amerikaanse vakbond UAW maakte bekend de staking bij een fabriek van de autofabrikant niet verder uit te breiden. Dat deed de bond wel bij fabrikanten General Motors (GM) en Stellantis. De stakingen begonnen vorige week vrijdag, nadat de onderhandelingen over een nieuwe cao-overeenkomst in een impasse zijn geraakt.

25 minuten geleden
ING en ABN onderuit op Damrak om verhoging bankbelasting

AMSTERDAM (ANP) - ING en ABN AMRO zijn vrijdag met stevige koersverliezen gesloten op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden negatief op de goedkeuring door de Tweede Kamer van het voorstel om de bankbelasting te verhogen. ING en ABN AMRO leverden daarop tot 6,4 procent in. Verzekeraars Aegon, ASR en NN Group gingen mee omlaag en daalden tot 2,6 procent.

4 uur geleden
Autovakbond VS breidt stakingen bij GM en Stellantis uit

DETROIT (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De stakingen bij autofabrieken van General Motors (GM) en Stellantis in de Verenigde Staten, die afgelopen vrijdag begonnen, worden uitgebreid. Dat heeft Shawn Fain, voorzitter van autovakbond UAW, vrijdag bekendgemaakt. Daarmee wordt het werk neergelegd in nog eens 38 fabrieken, verspreid over twintig Amerikaanse staten.

4 uur geleden
KLM: belasting overstappende passagiers Schiphol zorgelijk

SCHIPHOL (AFN/BLOOMBERG) - KLM vindt het plan voor de invoering van een belasting op overstappende passagiers op luchthaven Schiphol zeer zorgelijk omdat daardoor het aantal vluchten sterk kan afnemen en veel minder passagiers gaan reizen met de luchtvaartmaatschappij. Dat verklaarde KLM nadat een CDA-motie voor de belasting werd aangenomen door een meerderheid van de Tweede Kamer. Met die belasting zouden huishoudens geholpen moeten worden met de energierekening.

5 uur geleden
KLM-piloten willen maandag een uur staken op Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Piloten van KLM willen aanstaande maandag een uur het werk neerleggen op Schiphol om een betere cao af te dwingen. Dit meldt vakbond VNV vrijdag. Voorzitter Camiel Verhagen vermoedt dat de staking vijftien vertrekkende vluchten kan vertragen.

6 uur geleden
Europese Commissie: menig buitenlands bedrijf blijft in Rusland

BRUSSEL (ANP/DPA) - Een groot aantal buitenlandse investeerders doen ondanks de Russische oorlog tegen Oekraïne nog zaken in Rusland. Meer dan de helft is er nog actief, zegt de Europese Commissie.

7 uur geleden
Activision Blizzard stijgt op herstellend Wall Street

NEW YORK (ANP) - Activision Blizzard behoorde vrijdag tot de stijgers op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden op de verklaring van de Britse toezichthouder CMA dat de overname van het gamebedrijf door softwareconcern Microsoft waarschijnlijk zal worden goedgekeurd. De twee bedrijven kregen eerder geen toestemming van de Britten om samen te gaan uit angst voor de grote macht die ze samen zouden kunnen uitoefenen op de markt voor games in de cloud.

7 uur geleden