Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Just Eat Takeaway stijgt weer flink in hogere AEX

Just Eat Takeaway stijgt weer flink in hogere AEX

AMSTERDAM (ANP) - Just Eat Takeaway was donderdag de grootste stijger in een hogere AEX-index. De maaltijdbezorger behoorde een dag eerder ook al tot de winnaars. De aandelenmarkten waren open, maar vanwege Hemelvaartsdag waren veel bedrijven gesloten en hadden marktpartijen een vrije dag.

Beleggers verwerkten de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve. Uit de aantekeningen blijkt dat de Amerikaanse centrale bankiers "vastbesloten" zijn om de hoge inflatie aan te pakken en de rente verder op te schroeven. De inflatie in de Verenigde Staten ligt op het hoogste niveau in ruim veertig jaar, mede door de hoge brandstofprijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

De AEX sloot met een winst van 1,3 procent op 692,80 punten. De MidKap eindigde met een plus van 0,7 procent op 1012,87 punten. Op de beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen waren koersstijgingen tot 1,8 procent te zien.

Adyen

Just Eat Takeaway was met een plus van 7,9 procent de grote winnaar in Amsterdam. Bij de hoofdfondsen sloten ook betalingsbedrijf Adyen (plus 5,1 procent) en techinvesteerder Prosus (plus 4,2 procent) de handelsdag met een flinke plus.

In de MidKap won Galapagos 2,3 procent. De biotechnoloog presenteert begin juni verschillende onderzoeksgegevens naar de werkzaamheid en veiligheid van zijn reumamedicijn filgotinib op het Europese reumacongres in Kopenhagen.

Volkswagen

Volkswagen steeg 4,8 procent in Frankfurt. Het Duitse autoconcern heeft in het Verenigd Koninkrijk een schikking getroffen van omgerekend 227 miljoen euro vanwege het gesjoemel met de uitstoot van dieselmotoren. In Londen zakte BT 2,3 procent. Het Britse telecomconcern liet weten dat de Britse overheid vanwege zorgen over de nationale veiligheid een onderzoek doet naar het belang van 18 procent van de Franse miljardair Patrick Drahi in BT.

De euro was 1,0723 dollar waard, tegen 1,0666 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie (WTI) kostte 3,7 procent meer op 114,39 dollar. Brent-olie werd 2,9 procent duurder op 117,29 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Rutte: Nederland wil soevereiniteit opgeven voor EU-interne markt

BRUSSEL (ANP) - Nederland is zonder meer bereid soevereiniteit op te geven aan de Europese Unie als het gaat om de Europese interne markt, heeft demissionair premier Mark Rutte gezegd. "De interne markt is het alfa en omega van de Europese Unie", volgens Rutte. "Maar deze markt is niet zo competitief als die van de Verenigde Staten."

1 uur geleden
Slecht weer remt jaarverkoop bier moederbedrijf Bavaria

LIESHOUT (ANP) - Bierbrouwer Royal Swinkels, bekend van merken als Bavaria, Palm, Swinckels en Uiltje, had vorig jaar last van het slechte weer in het voorjaar en najaar waardoor er minder bier werd verkocht. Ook de inflatie, verminderde koopkracht en het gedaalde consumentenvertrouwen drukten op de volumes.

1 uur geleden
Biotechnoloog Pharming hard omlaag op beurs na uitgifte obligaties

AMSTERDAM (ANP) - Biotechnoloog Pharming was donderdag een grote verliezer op de beurs in Amsterdam. De onderneming plaatste voor 100 miljoen euro aan obligaties die kunnen worden omgezet in aandelen. Voor beleggers betekent dit toekomstige winstverwatering, daarom werd het aandeel bijna 10 procent lager gezet. Verder waren chipbedrijven net als een dag eerder uit de gratie, terwijl de belangrijkste beursgraadmeters vlak tot licht hoger de handel uitgingen.

2 uur geleden
Parkeren op vliegveld deze zomer weer fors duurder

ENSCHEDE (ANP) - Reizigers moeten dit jaar opnieuw rekening houden met gestegen parkeerprijzen op luchthavens. Dat meldt de website Vliegveldinfo.nl, die de parkeertarieven heeft vergeleken van zestien vliegvelden die Nederlanders en Belgen het meest gebruiken als vertrekluchthaven.

3 uur geleden
Netflix daalt op Wall Street voorafgaand aan cijfers

NEW YORK (ANP) - Netflix behoorde donderdag tot de dalers op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers kijken uit naar de kwartaalresultaten van de streamingdienst, die na de slotbel op Wall Street naar buiten komen. De verwachtingen zijn hooggespannen en kenners rekenen opnieuw op een flinke groei van het aantal nieuwe abonnees.

4 uur geleden
Bundesbank: geen krimp Duitse economie maar lichte groei

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse economie staat er toch iets beter voor dan verwacht. In plaats van de voorspelde krimp is volgens de Bundesbank in het eerste kwartaal van dit jaar sprake van een "lichte groei". De centrale bank waarschuwt wel dat een duurzaam herstel van de grootste economie van Europa nog lang niet zeker is.

6 uur geleden
ACM verplicht bedrijven stroomcapaciteit af te staan om congestie

DEN HAAG (ANP) - Netbeheerders kunnen grote bedrijven voortaan tegen een vergoeding verplichten een deel van hun stroomcapaciteit af te staan op momenten dat het stroomnet overvol is. Daardoor moet er meer ruimte ontstaan voor nieuwe aansluitingen. Dat is een van de maatregelen uit een "breed pakket" dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) donderdag heeft gepresenteerd om de problemen rond netcongestie tegen te gaan.

6 uur geleden