Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Just Eat Takeaway omlaag op groene AEX

Just Eat Takeaway omlaag op groene AEX

AMSTERDAM (ANP) - Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway heeft woensdag een verliesdag gehad op de beurs. De eigenaar van Thuisbezorgd.nl kreeg het zwaar te verduren nadat concurrent Uber Eats had aangekondigd de Duitse markt op te gaan. Daar kwam ook nog een adviesverlaging van JPMorgan overheen. De AEX kende juist een goede dag, geholpen door flinke stijgingen van bedrijven als Heineken en ASML, die de boeken openden. Ook Randstad kwam met cijfers, maar verloor.

Just Eat Takeaway was de grootste daler bij de hoofdfondsen in Amsterdam met een min van 3 procent. Behalve op de entree van Uber Eats in Duitsland en een adviesverlaging reageerden beleggers ook op de versoepeling voor de horeca die Nederland heeft aangekondigd. Ook andere Europese landen denken over soepeler coronamaatregelen na en dat kan ten koste gaan van het aantal bestellingen bij Just Eat Takeaway. Randstad (min 1,7 procent) kwam met cijfers die weinig indruk maakten. De uitzender zit qua werk weer op het niveau van voor de crisis, maar had dat in januari al aangekondigd.

Heineken steeg haast 5 procent na beter dan verwachte cijfers. De bierbrouwer blijft wel last houden van de horecasluitingen. Ook chipmachinebouwer ASML (plus 3,8 procent) behoorde bij de kopgroep op het Damrak. Door het chiptekort en de uitbreidingsplannen van grote chipmakers als TSMC, Intel en Samsung zit het orderboek van ASML goed vol. De onderneming verhoogde zijn omzetverwachting voor het hele jaar. KPN was de koploper in de AEX met een plus van 5,9 procent.

Juventus

De AEX-index zelf steeg 1,3 procent tot 709,36 punten. De MidKap ging 0,2 procent omlaag tot 1029,05 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 0,8 procent.

Voetbalclub Juventus verloor in Milaan 13,7 procent aan beurswaarde. De club zag het plan voor de Superleague, een elitecompetitie die de club met elf andere grote Europese clubs lanceerde, uit elkaar spatten nadat de ene na de andere club zich terugtrok. Modemerk Hugo Boss won in Frankfurt 7,2 procent na geruchten dat het Duitse bedrijf in de belangstelling zou staan van het Franse luxeconcern LVMH (plus 3,4 procent).

De euro stond op 1,2038 dollar, tegen 1,2037 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,1 procent goedkoper op 62 dollar. Brentolie daalde 0,9 procent in prijs tot 66 dollar per vat.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Stevige min voor beurs Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam is dinsdag met een behoorlijk verlies gesloten, waarbij de AEX-index onder de 700 punten zakte. Ook elders in Europa waren stevige minnen te zien door zorgen over een oplopende inflatie waardoor de angst werd aangewakkerd dat de Amerikaanse centrale bank de rente sneller zal verhogen om de economie af te koelen. Een hogere rente is vooral ongunstig voor sterk groeiende techbedrijven.

1 uur geleden
Techfondsen weer omlaag op rood Wall Street

NEW YORK (ANP) - De technologiebedrijven gingen dinsdag opnieuw omlaag op een roodgekleurd Wall Street door zorgen bij beleggers over een oplopende inflatie en een hogere rente. Ook de energiesector op de aandelenbeurzen in New York stond onder druk door de dalende olieprijzen.

3 uur geleden
Lingeriemerk Victoria's Secret wordt zelfstandig bedrijf

NEW YORK (ANP) - Lingeriemerk Victoria's Secret gaat verder als een zelfstandig bedrijf. Eigenaar L Brands gaat het onderdeel loskoppelen van verzorgingsproductendivisie Bath & Body Works. Daarmee bestaat L Brands straks uit twee losstaande beursgenoteerde bedrijven. Dat bevestigde het bedrijf aan Amerikaanse media na berichtgeving over de kwestie.

5 uur geleden
Recordhoeveelheid e-waste ingezameld, EU-doel nog niet gehaald

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse consumenten en bedrijven hebben in coronajaar 2020 een recordhoeveelheid elektronische apparatuur en lampen gescheiden ingeleverd voor recycling. In totaal brachten ze 125,5 miljoen kilo aan zogeheten e-waste naar de daarvoor bestemde plekken. Dat was ruim 8 procent meer dan een jaar eerder. De Europese doelstelling om 65 procent van alle apparaten te recyclen, wordt echter nog niet gehaald.

5 uur geleden
Eigenaar wil deel Suezkanaal verbreden

CAIRO (ANP/RTR) - De eigenaar en exploitant van het Suezkanaal wil het zuidelijke deel van de vaarroute verbreden. Dat maakte de voorzitter van het staatsbedrijf bekend in een toespraak op televisie. Eerder dit jaar ontstond een dagenlange blokkade in het zuidelijke deel van het Suezkanaal doordat het containerschip Ever Given overdwars vast kwam te zitten.

6 uur geleden
'Meer elektronica, witgoed en fietsen verkocht in eerste kwartaal'

AMSTELVEEN (ANP) - De schade van de verplichte winkelsluitingen op de detailhandel lijkt in de eerste maanden van dit jaar mee te vallen, maar er zijn wel duidelijke verschillen per sector. Dat meldt marktonderzoeker GfK. De omzet van de non-food-detailhandel is in januari, februari en maart licht gedaald. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar kwam de omzet 1,4 procent lager uit op 4,7 miljard euro.

6 uur geleden
'Lufthansa wil buffers met 3 miljard euro versterken'

FRANKFURT (ANP) - De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa werkt samen met banken aan een plan om 3 miljard euro aan kapitaal op te halen. Bronnen zeggen tegen persbureau Bloomberg dat versterking van het eigen vermogen nodig is om eerder verleende kredieten door de Duitse staat terug te betalen.

6 uur geleden