Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Just Eat Takeaway en Prosus koplopers in licht hogere AEX

Just Eat Takeaway en Prosus koplopers in licht hogere AEX

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag licht vooruit onder aanvoering van maaltijdbezorger Just Eat Takeaway en techinvesteerder Prosus. De stemming op de beurs werd gesteund door het herstel van de Amerikaanse techgraadmeter Nasdaq een dag eerder. Ook wordt nog gewacht op de producentenprijzen uit de Verenigde Staten, die mogelijk meer inzicht geven in de inflatie-ontwikkelingen in de grootste economie ter wereld.

Volgende week dinsdag komen nog de Amerikaanse consumentenprijzen naar buiten. Dat inflatiecijfer over november speelt een belangrijke rol bij de tweedaagse rentevergadering van de Federal Reserve, die op dezelfde dag begint. Op woensdag 14 december zal de Amerikaanse centrale bank het rentebesluit bekendmaken. Algemeen wordt verwacht dat de Fed de rente dan met een half procentpunt zal verhogen, waarmee wat gas wordt teruggenomen na de recente rentestappen van 0,75 procentpunt.

De AEX noteerde in de ochtendhandel 0,1 procent hoger op 720,65 punten. De MidKap klom 0,5 procent tot 942,46 punten. De beurs in Frankfurt won 0,2 procent. Parijs en Londen daalden 0,1 procent.

Naast Just Eat Takeaway (plus 1,2 procent) en Prosus (plus 1 procent) stond verlichtingsbedrijf Signify in de kopgroep, met een plus van 0,9 procent. Olie- en gasconcern Shell en bierbrouwer Heineken sloten de rij in de AEX, met minnen van respectievelijk 1 en 0,5 procent.

De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML wonnen tot 1 procent, na publicatie van de omzetcijfers van TSMC. De grote Taiwanese chipfabrikant zag de omzet in november met 50 procent stijgen, ondanks de afnemende vraag naar consumentenelektronica en de coronaverstoringen in China. TSMC is een belangrijke klant van ASML en een grote toeleverancier van Apple.

Ahold Delhaize won 0,1 procent. Webwinkel Bol.com, dochterbedrijf van Ahold Delhaize, bevestigde ongeveer 300 banen te schrappen doordat consumenten minder uitgeven. Rabobank verwacht daarnaast dat de supermarktprijzen de komende maanden verder zullen stijgen.

In de MidKap steeg ABN AMRO 3,7 procent dankzij een adviesverhoging door Credit Suisse. WDP verloor 0,1 procent. Het vastgoedbedrijf werd door JPMorgan van de kooplijst afgehaald.

Santander daalde een fractie in Madrid. De Spaanse bank heeft van de Britse waakhond FCA een boete gekregen van bijna 108 miljoen pond (zo'n 125 miljoen euro) vanwege aanhoudende gebreken in de controles op mogelijke witwaspraktijken.

De euro was 1,0572 dollar waard, tegen 1,0554 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,4 procent meer op 71,77 dollar. Brentolie werd 0,3 procent duurder op 76,41 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Chinese drankenmiljardair Zong Qinghou (79) overleden

HANGZHOU (ANP/AFP) - Zong Qinghou, de voormalig rijkste man van China, is overleden. Hij stierf zondagochtend op 79-jarige leeftijd nadat "behandeling voor een aandoening niet bleek aan te slaan", meldt zijn bedrijf op het sociale medium Weibo. Zong was de oprichter van het drankenconglomeraat Wahaha. Chinese media meldden eerder al dat hij ziek was, zonder te specificeren waar hij aan leed.

36 minuten geleden
Voormalige Martinair-piloten sluiten cao-akkoord met KLM

AMSTERDAM (ANP) - Vakbond AVV en KLM hebben vrijdag een principe-akkoord gesloten voor een nieuwe cao voor de voormalige Martinair-piloten, meldt AVV zaterdagavond. De ongeveer 150 vrachtvliegers zien hun salaris dit jaar met 33 procent stijgen en krijgen een werkgelegenheidsbescherming tot april 2026. De stakingen die sinds 1 februari werden gehouden, zijn beƫindigd.

12 uur geleden
Sky News: bedrijf wil mogelijk Britse tak The Body Shop overnemen

LONDEN (ANP/RTR/AFP) - De Britse kledingverkoper Next heeft de bewindvoerders van de noodlijdende Britse tak van The Body Shop benaderd voor een mogelijke deal om een deel van de cosmeticaketen over te nemen. Dat zegt de Britse nieuwszender Sky News op basis van ingewijden. The Body Shop, bekend om zijn duurzame haar- en huidproducten, kondigde op 14 februari aan financiƫle experts in te schakelen. Die gaan proberen om delen van de Britse tak van het bedrijf te redden.

16 uur geleden
Eiffeltoren zondag weer open, was dagenlang dicht door staking

PARIJS (ANP/AFP/BELGA) - De Eiffeltoren gaat zondag weer open, omdat de vakbonden en de exploitant van het Parijse monument tot een akkoord zijn gekomen. Vijf dagen lang was de toeristische trekpleister gesloten door een staking.

18 uur geleden
Ford zet levering elektrische pick-uptrucks stop

DEARBORN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Autofabrikant Ford heeft de levering van zijn elektrische pick-uptruck F-150 Lightning stopgezet om een onbekend probleem met de voertuigen. Dat gebeurt enkele weken nadat het bedrijf had aangekondigd de productie van datzelfde model af te schalen in de Verenigde Staten door afnemende verkopen.

19 uur geleden
Rechter keurt miljardenboete cryptobeurs Binance goed

SEATTLE (ANP/AFP/BLOOMBERG/RTR) - Binance moet een boete betalen van meer dan 4,3 miljard dollar, omgerekend bijna 4 miljard euro, onder meer voor het overtreden van anti-witwasregels. Dat is het gevolg van de beslissing van een Amerikaanse rechter die een overeenkomst tussen Binance en de federale aanklagers heeft goedgekeurd.

20 uur geleden
Japan steekt nog eens ruim 4 miljard in fabriek chipmaker TSMC

KUMAMOTO (ANP/BLOOMBERG/AFP) - De Japanse overheid steekt nog eens 732 miljard yen, omgerekend ruim 4 miljard euro, in de uitbreiding van een chipfabriek van TSMC. De Taiwanese chipfabrikant opende zaterdag zijn eerste Japanse fabriek in het zuiden van het land.

21 uur geleden