Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Just Eat Takeaway en Prosus koplopers in licht hogere AEX

Just Eat Takeaway en Prosus koplopers in licht hogere AEX

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag licht vooruit onder aanvoering van maaltijdbezorger Just Eat Takeaway en techinvesteerder Prosus. De stemming op de beurs werd gesteund door het herstel van de Amerikaanse techgraadmeter Nasdaq een dag eerder. Ook wordt nog gewacht op de producentenprijzen uit de Verenigde Staten, die mogelijk meer inzicht geven in de inflatie-ontwikkelingen in de grootste economie ter wereld.

Volgende week dinsdag komen nog de Amerikaanse consumentenprijzen naar buiten. Dat inflatiecijfer over november speelt een belangrijke rol bij de tweedaagse rentevergadering van de Federal Reserve, die op dezelfde dag begint. Op woensdag 14 december zal de Amerikaanse centrale bank het rentebesluit bekendmaken. Algemeen wordt verwacht dat de Fed de rente dan met een half procentpunt zal verhogen, waarmee wat gas wordt teruggenomen na de recente rentestappen van 0,75 procentpunt.

De AEX noteerde in de ochtendhandel 0,1 procent hoger op 720,65 punten. De MidKap klom 0,5 procent tot 942,46 punten. De beurs in Frankfurt won 0,2 procent. Parijs en Londen daalden 0,1 procent.

Naast Just Eat Takeaway (plus 1,2 procent) en Prosus (plus 1 procent) stond verlichtingsbedrijf Signify in de kopgroep, met een plus van 0,9 procent. Olie- en gasconcern Shell en bierbrouwer Heineken sloten de rij in de AEX, met minnen van respectievelijk 1 en 0,5 procent.

De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML wonnen tot 1 procent, na publicatie van de omzetcijfers van TSMC. De grote Taiwanese chipfabrikant zag de omzet in november met 50 procent stijgen, ondanks de afnemende vraag naar consumentenelektronica en de coronaverstoringen in China. TSMC is een belangrijke klant van ASML en een grote toeleverancier van Apple.

Ahold Delhaize won 0,1 procent. Webwinkel Bol.com, dochterbedrijf van Ahold Delhaize, bevestigde ongeveer 300 banen te schrappen doordat consumenten minder uitgeven. Rabobank verwacht daarnaast dat de supermarktprijzen de komende maanden verder zullen stijgen.

In de MidKap steeg ABN AMRO 3,7 procent dankzij een adviesverhoging door Credit Suisse. WDP verloor 0,1 procent. Het vastgoedbedrijf werd door JPMorgan van de kooplijst afgehaald.

Santander daalde een fractie in Madrid. De Spaanse bank heeft van de Britse waakhond FCA een boete gekregen van bijna 108 miljoen pond (zo'n 125 miljoen euro) vanwege aanhoudende gebreken in de controles op mogelijke witwaspraktijken.

De euro was 1,0572 dollar waard, tegen 1,0554 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,4 procent meer op 71,77 dollar. Brentolie werd 0,3 procent duurder op 76,41 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Hypotheker: jonge huizenkopers vragen veel vaker hypotheek aan

CAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - Jonge huizenkopers hebben afgelopen maand veel vaker een hypotheek aangevraagd dan in januari 2022. Het aantal aanvragen van jongeren van 18 tot en met 28 jaar is met een kwart gestegen, meldt De Hypotheker maandag. Dit komt volgens de keten van hypotheekadviseurs onder meer omdat de huizenprijzen zijn gedaald, er meer woningen te koop staan en omdat de rente op een hypotheek licht is gedaald.

20 minuten geleden
Grondstoffengebruik per Nederlander 30 procent gedaald in 10 jaar

DEN HAAG (ANP) - De hoeveelheid grondstoffen die nodig is om de consumptie van een gemiddelde Nederlander mogelijk te maken, is in tien jaar met meer dan 30 procent gedaald. Volgens CBS-cijfers was in 2010 nog zo'n 11.000 kilo aan grondstoffen per Nederlander nodig voor alle producten en diensten die we gebruiken. In 2020 was dat afgenomen tot ruim 7000 kilo, rapporteert het statistiekbureau.

20 minuten geleden
Nieuwe Call of Duty stuwt omzet Activision Blizzard

SANTA MONICA (ANP/BLOOMBERG) - Activision Blizzard, het gamesbedrijf achter titels als Call of Duty en World of Warcraft, heeft het aantal bestellingen in het laatste kwartaal van vorig jaar flink zien stijgen. Dat was met name te danken aan de nieuwste titel in de Call of Duty-reeks, Modern Warfare II.

1 uur geleden
Dell bij verliezers op Wall Street na bekendmaking ontslagronde

NEW YORK (ANP) - Dell Technologies is maandag op Wall Street in het rood geëindigd. De computerfabrikant maakte bekend ongeveer 6650 banen te schrappen om kosten te besparen. Het bedrijf zet die stap omdat het kampt met een zwakkere vraag naar pc’s. Consumenten zijn door de hoge inflatie voorzichtiger geworden met het doen van dergelijke aankopen. Het aandeel zakte 3 procent.

2 uur geleden
Minister Yellen: economie VS sterk en weerbaar

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De economie van de Verenigde Staten blijft sterk en weerbaar. Dat zei de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen tegen nieuwszender ABC. Ze wijst daarbij vooral op de sterke arbeidsmarkt in de VS.

3 uur geleden
Internationale luchtvaart nog niet op niveau van voor corona

GENÈVE (ANP) - Het wereldwijde vliegverkeer is nog ver verwijderd van het niveau van voor corona. Afgelopen jaar lag de vraag, ondanks een flinke stijging vergeleken met een jaar eerder, op zo’n 69 procent van 2019. Vooral de Aziatisch-Pacifische markt blijft nog achter, meldt de internationale brancheorganisatie voor luchtvaart IATA.

6 uur geleden
Rentevrees op Damrak duwt tech- en chipbedrijven in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De vrees onder beleggers dat de Amerikaanse centrale bank langer door blijft gaan met het verhogen van de rente heerste maandag op het Damrak. Met name tech- en chipbedrijven moesten het ontgelden, waaronder chipmachinebouwer ASML en chiptoeleverancier ASMI. De vrees werd gevoed door een beter dan verwacht banenrapport uit de Verenigde Staten dat vrijdag verscheen.

6 uur geleden